Korona:
Er det lov å permittere med bare to dagers varsel på grunn av korona-viruset? LO Stat og Spekter er uenige
Kan koronaviruset kalles en «uforutsett hendelse» og dermed gjøre det lovlig å permittere folk med to dagers varsel? LO Stat mener «nei».
PERMITTERINGER: LO Stat-nestleder Eivind Gran mener permitteringer ikke kan gis med to dagers varsel med bakgrunn i koronaviruset.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Det er forventet stadig flere permitteringer framover. Regelen for permitteringer er at disse skal varsles 14 dager før den trer i kraft. Det finnes en unntaktsbestemmelse som sier at det kan varsles med to dagers frist ved «ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser».
Forskjellen utgjør 12 flere dager med full lønn før permitteringen slår inn, og man etter to dager som permittert går ned til 62,4 prosent av lønna når staten overtar utbetalingene.
Arbeidsgiverforeningen Spekter, som blant annet organiserer sykehusene, VY,Posten, Avinor, kultursektoren og NRK, publiserte fredag ettermiddag et dokument om permitteringer, der de skriver: «Med bakgrunn i den situasjonen som har oppstått nå, legger Spekter til grunn at varslingsfristen på to dager kan benyttes.»
LO Stat reagerer
Nestleder Eivind Gran i LO Stat er helt uenig.
– Koronaviruset har rast i flere uker. Det er ingen overraskelse. Det som er overraskende, er at Spekter tolker lovverket og rådgir virksomheter om permitteringer som ansattes organisasjoner er sterkt uenig i. Dette kan føre til usikkerhet og unødvendige konflikter i en ellers krevende periode for landet, sier Gran i en uttalelse på egne hjemmesider.
Gran lener seg på LOs juridiske avdelings vurderinger. LO skriver på sine hjemmesider at «Det er vanskelig å tenke seg situasjoner som tilsier at varsel kan gis med to-dagers frist.» og viser til at koronaviruset har spredt seg over flere uker.
– Burde ha konferert med oss
Gran synes også at Spekter burde ha konferert med LO Stat før de gikk ut med denne vurderingen.
– Samfunnet inviteres til dugnad. For oss er det ikke greit at Spekter konkluderer på denne måten. Vi snakker om en arbeidsgiverorganisasjon med flere hundre tusen ansatte i medlemsbedriftene. Slike råd kan få store ringvirkninger for både virksomhetene og ansatte, og burde blitt diskutert med oss, sier han.
Gran forventer at Spekter endrer dette rådet.
– Jeg forventer at Spekter nå rydder opp, sier han.
Spekter: «Ekstraordinær situasjon»
Gunnar Larsen, direktør for kommunikasjon og sektorpolitikk i Spekter, svarer slik på Grans kritikk.
– Vi er ukjent med at LO Stat har en annen forståelse enn Spekter. Basert på uttalelsen til Eivind Gran, vil vi ta kontakt med LO Stat i morgen for å få et Skypemøte der vi kan diskutere saken. Spekter mener den helt ekstraordinære situasjonen Norge er i nå, kvalifiserer for bruk av 2-dagersfristen, sier Larsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.