JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BLIKKET MOT BERGEN: Eira Garrido representerer både partiet sitt og alle Bergens innbyggere i jobben som varaordfører. Den oppgaven er stor og viktig, synes hun.

BLIKKET MOT BERGEN: Eira Garrido representerer både partiet sitt og alle Bergens innbyggere i jobben som varaordfører. Den oppgaven er stor og viktig, synes hun.

Eivind Senneset

Etter rekka av skandaler, er Eira Garrido (26) byens varaordfører

To unge kvinner besitter nå de øverste posisjonene i Bergen bystyre. Varaordføreren har fartstid fra fagbevegelsen.

guro@lomedia.no

Eira Garrido var på vei for å drikke kaffe med en samarbeidsorganisasjon av SV da telefonen ringte. Det skulle ikke bli noe kaffemøte denne dagen i desember. 26-åringen var nettopp blitt Bergens nye varaordfører.

– Jeg var ikke forberedt på det og hadde ikke trodd jeg kom til å bli valgt. Jeg skulle jo ut og reise i en måned, ler hun.

Etter noen uker i Sør-Amerika er den unge SV-politikeren klar for å ta fatt på sin nye rolle på rådhuset.

Et skritt nærmere likestilling

Det siste året har det skjedd mye i politikken i Bergen. Etter flere skandaler måtte byrådet gå av i oktober. Da fikk ordføreren ny jobb som byrådsleder.

29 år gamle Linn-Kristin Engø (Ap) arvet ordførerkjedet og etterlot sin gamle posisjon som varaordfører tom.

Arbeiderpartiet beskrev Garrido som den beste og mest samlende kandidaten og stemte derfor på henne. Det gjorde også de fleste andre.

Alle var derimot ikke like fornøyde med å sette inn to kvinner i de øverste posisjonene i bystyret. Det ville ikke være likestilling, mente en representant.

Garrido mener det motsatte.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå i kampen for likestilling. Å ha to kvinner, og i tillegg to feminister, som ordførere, er et lite stykke lenger på veien.

Med en mor fra Bergen og en far fra Uruguay, er Garrido også den første varaordføreren med krysskulturell bakgrunn.

Hun håper å kunne være et godt forbilde og en synlig representant som flere kan kjenne seg igjen i.

Blir i LO-familien

Hun planla aldri å jobbe med politikk på fulltid. Til nå hadde det bare vært en altoppslukende hobby.

Jobben som produksjonsleder og koordinator for film og TV elsker hun fortsatt.

– Det blir noe helt nytt å skulle drikke kaffe med folk som fyller hundre år, klippe bånd og åpne konferanser. Men jeg tror det også skal bli veldig fint.

Ved siden av jobb og studier har Eira Garrido vært aktiv både i politikken, kvinnebevegelsen og fagbevegelsen. Hun beskriver det som en tilfeldighet at hun ble vervet inn i Norsk Tjenestemannslag (NTL) da hun studerte.

Engasjementet økte da hun tok på seg jobben som studentsekretær for NTL Ung i Bergen i 2019. Da hun begynte å jobbe i TV-bransjen i 2021, måtte hun slutte med det.

Men LO-familien kommer hun ikke til å forlate. Nå skilter hun med medlemskap både i NTL og i Filmforbundet.

– Jeg vet at om jeg trenger hjelp, så har jeg NTL i ryggen. Det har de bevist gang på gang.

Både i NTL Ung og i SV har hun fått være med å påvirke og utvikle politikken. Erfaringen tar hun med seg inn i den nye jobben.

Nå gleder hun seg til å representere innbyggerne Norges nest største by.

Bergenspolitikken er omskiftelig, og plutselig var Eira ­Garrido byens varaordfører.

Bergenspolitikken er omskiftelig, og plutselig var Eira ­Garrido byens varaordfører.

Eivind Senneset

Mansoor måtte forlate NTL

På rådhuset i landets største by, Oslo, kan du møte på Mansoor Hussain. 23-åringen er enda en ung NTL-er som har måttet velge bort fagforeningsarbeidet til fordel for politikken.

Den ferske byrådssekretæren er den yngste i sin posisjon noen gang.

Han var på vei hjem fra styremøte i NTL Ung en dag, da han fikk beskjed om å komme til Rådhuset. Da beskjeden kom, trodde han først at det var en spøk.

To dager senere skrev byrådsleder Raymond Johansen under på utnevnelsen, og Hussain kunne slippe nyheten han hadde sittet inne med.

– Da måtte jeg ringe lederen i NTL Ung og fortelle at jeg måtte si ifra meg alle vervene mine der. Jeg måtte droppe alt det jeg synes var så utrolig gøy å holde på med, og det var skikkelig trist.

HERR SEKRETÆR: Byrådssekretær Mansoor Hussain har skjønt at det er viktig å slappe av i sin hektiske hverdag. For å koble av, ser han gjerne på TV-serien Madame Secretary, som ifølge ham skal være svært god.

HERR SEKRETÆR: Byrådssekretær Mansoor Hussain har skjønt at det er viktig å slappe av i sin hektiske hverdag. For å koble av, ser han gjerne på TV-serien Madame Secretary, som ifølge ham skal være svært god.

Guro Gulstuen Nordhagen

Hussain har de siste årene hatt mange roller i både LO og Norsk Tjenestemannslag, ved siden av arbeidet i Arbeiderpartiet (Ap) og AUF. Alle måtte vike for jobb i politikken.

Inn i den nye jobben tar han med seg nyttig erfaring fra fagforeningsarbeidet.

– Jeg har lært ekstremt mye om samfunnsmodeller og hvordan ting henger sammen. Klima og miljøarbeid har jeg også lært masse om, samt arbeidslivspolitikk. I tillegg har jeg sett viktigheten av å ha gode fagforeninger som tar ansvar for at folk skal ha det bra på jobb. Det var også min overordnede motivasjon for å bli aktiv i NTL, sier han.

Store ambisjoner

Døra på kontoret hans åpner seg, og en dame stikker hodet inn. Hun legger en perm med en stor bunke papirer på pulten hans. «Til høringen i neste uke», sier hun.

– Anne Britt på forværelset er en nøkkelperson i livet mitt. Hun hadde jeg ikke i bystyret. Da måtte jeg ha sortert alt selv, sier han og viser til de rosa merkelappene som stikker ut mellom de mange hundre arkene.

Som byrådssekretær for næring og eierskap, jobber Hussain med store prosjekter. Karbonfangstprosjektet, der man tar karbon ut av atmosfæren og lagrer det, mener han er noe av det viktigste Norge gjør innen klima.

Boligprosjektet OsloBolig er også noe som får politikerjobben til å føles givende og viktig.

– Hvis du ikke kommer på jobb hver dag og tenker at noen er helt avhengig av det du gjør, så er jeg litt usikker på hva du driver med, sier han.

Høstens lokalvalg er neste milepæl. Det er helt avgjørende for hva han kommer til å jobbe med de neste årene. Men før den tid har han planer om å levere en masteroppgave i juni.

– Jeg har alltid drevet med politikk og fagbevegelse ved siden av studiene, så jeg må bare prøve. Det er jo det vi driver med her – store ambisjoner. Om jeg ikke også har det for meg selv, så blir det mismatch.

Han anerkjenner at livet han lever er mer hektisk enn gjennomsnittet, men det er slik han liker å leve. Det har imidlertid tider vært litt for mye å gjøre.

– Jeg kunne ha valgt å jobbe meg i hjel, men skjønte at ingen ville få noe ut av at jeg traff veggen. Jeg forsto at årsaken til at jeg ble irritert, var at jeg ikke hadde tatt noen pauser. Derfor har jeg blitt god til å slappe av, sier han.

Bhanuja er kvinnen bak Vestre

I AUF møtte Mansoor Hussain ei jente som skulle følge ham videre i livet på flere plan. Ikke bare er han og Bhanuja Rasiah gode venner og partifeller; de har også sittet i sentralstyret i NTL Ung sammen.

Rasiah er i dag rådgiver for næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Heller ikke hun hadde forventet å få jobben. Hun lo da leder i NTL Ung, Martin Kvalvik, et par uker før stortingsvalget spurte om hun trodde det var en mulighet.

– «Nei, det skal du ikke bekymre deg for», sa jeg. Og så måtte jeg jo ringe ham et par uker senere og fortelle at det hadde skjedd likevel, smiler hun.

Bhanuja Rasiah er politisk rådgiver for næringsminister Jan Christian Vestre. Hun liker å gi råd både på jobb og til venner og familie. – Det hender jeg gir noen råd selv om jeg ikke blir bedt om det, ler hun.

Bhanuja Rasiah er politisk rådgiver for næringsminister Jan Christian Vestre. Hun liker å gi råd både på jobb og til venner og familie. – Det hender jeg gir noen råd selv om jeg ikke blir bedt om det, ler hun.

Guro Gulstuen Nordhagen

24 år gammel troppet hun opp første arbeidsdag i oktober 2021. Jusstudiene ble satt på pause i fire år.

Lange lesedager ble byttet ut med bedriftsbesøk, mediehåndtering, reisedøgn og lange dager på kontoret.

– Ingen dag er lik, og jeg får bryne meg på mange ulike ting. Næringspolitikken er utrolig spennende fordi det handler om at folk skal ha trygge jobber å gå til. Og uansett verdenssituasjon, så må vi ta vare på arbeidsplassene. Det er det som gjør jobben min så givende, sier 25-åringen.

Det viktigste for henne at politikken skal være rettferdig. Uansett hva det er snakk om. Det er også noe av det som er krevende med jobben.

– For noen vil ikke det vi gjør alltid virke så rettferdig. Da er det nok enklere å være rådgiver. Det er jo Jan Christian som må stå i det i offentligheten, mens jeg er i bakgrunnen. Samtidig er jeg alltid trygg på at den politikken vi jobber for, er god og nettopp rettferdig, og det er viktig i en slik jobb. 

Hun liker utfordringer og er takknemlig for mulighetene og tilliten hun har fått i partiet. Her trekker hun også fram NTL for å være flinke til å gi rom.

– NTL er flinke til å gi unge muligheten til å vokse og være med på større ting. Det er en åpen og inkluderende organisasjon, og det tror jeg er viktig for at mennesker som meg skal få jobbe med det jeg gjør.

For både hun, Mansoor Hussain og Eira Garrido har minoritetsbakgrunn.

Rasiah mener det er nyttig å ha folk med ulik bakgrunn og forskjellige perspektiver sammen i en organisasjon. Det bør være en mangfoldig miks, mener hun.

Selv er hun yngst i miksen med næringsministeren og hans to statssekretærer. Den synes hun fungerer veldig bra.

– De behandler meg som voksen på lik linje med dem. Men jeg får kanskje litt mer definisjonsmakt over hva som er kult, ler hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss