Forsvarsansatte etterlyser mer åpenhet om Forsvarets nye langtidsplan og melding om samfunnssikkerhet
Til våren kommer det både en ny langtidsplan for forsvarssektoren og en stortingsmelding om samfunnssikkerhet. NOF-lederen mener at politikerne bør lytte til organisasjoner som kan mye om samfunnssikkerhet, som Norges offisers- og spesialistforbund og LO, i arbeidet med de nye planene.
NOF krever å bli involvert i arbeidet med ny langtidsplan og melding om samfunnssikkerhet
Leif Martin Kirknes (arkivfoto)
nina.hanssen@lomedia.no
Det var stor interesse da UTSYN (Forum for utenriks og sikkerhet) og Universitetet i Tromsø på Arendalsuka inviterte til debatt om totalforsvaret i Nord og om Norge har kontroll. I panelet var både tidligere general Robert Mood, direktør Cecilie Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og professor og forsker Gunhild Hoogensen Gjørv ved Universitetet i Tromsø.
Mer komplekst trusselbilde
Ifølge arrangørene har den geopolitiske betydningen av Arktis har blitt større, og USA, Russland og Kina øker sin tilstedeværelse i nord. Dette mener de også påvirker norsk sikkerhet og spørsmålet var om vi har kontroll eller er i ferd med å miste den?
Paneldeltakerne slo alle fast at trusselbildet i dag har blitt mer komplekst og sammensatt og at hybride trusler i form av målrettede desinformasjonskampanjer, cyberangrep og manipulering av infrastruktur samt klimaendringer representerer noen av de nye utfordringer landet står ovenfor. Dette krever også at de sivile organisasjonene og forsvaret samarbeider bedre og at man er forberedt på mer enn potensiell krig.
ph
Debatten startet med en diskusjon om hva man egentlig mener med totalforsvaret og om trusselbildet er annerledes for Nord-områdene enn ellers i landet.
Tidligere general og nå president i Røde Kors, Robert Mood, er skeptisk til å bruke ordet totalforsvar, ettersom trusselsituasjonen i dag er radikalt endret.
Cecilie Daae i DSB mener at nordområdene er mer sårbare enn resten av landet, da utfordringer som blant annet klimatrussel gjerne treffer nord tidligere enn andre steder.
– Situasjonen i nord er mer krevende. Dette er noe man må ta innover seg, sa hun.
Saken fortsetter under bildet:
PLANER: Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF (t.v.) vil ha full åpenhet om både ny langtidsplan for Forsvaret og stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet. Her sammen med direktør Cecilie i Daae i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og professor Gunhild Hoogensen Gjørv ved Universitetet i Tromsø.
Nina Hanssen
Stort forbedringspotensiale
En av de som tok ordet under debatten, var forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF). Han tror ikke man har kontroll i dag, og at det er et stort forbedringspotensiale, men er glad for at Utsyn og universitetet har tatt initiativet til å sette samfunnssikkerheten på dagsorden.
Forbundslederen er også glad for at regjeringen har varslet at de kommer med både en ny langtidsplan for forsvarssektoren og en stortingsmelding om samfunnssikkerhet til våren. Men etterlyser mer åpenhet fra myndighetene.
– Foreløpig virker det som det foregår en lukket prosess. Vi ønsker oss full åpenhet rundt dette arbeidet og da håper jeg også politikerne lytter til organisasjoner som kan mye om samfunnssikkerhet - som NOF og LO blant annet, sa han.
ph
Bongo sier i etterkant av debatten at han synes var trist at flertallspartiene i regjeringen stemte ned et forslag fra Sp om å sette ned en beredskapskommisjon som kunne se på tilstanden i landet.
– Det hadde vært bra å få en NOU på bordet med et godt faktagrunnlag, sier han.
NOF-lederen minner forsamlingen om at NOF i samarbeid med NTL Forsvaret allerede i 2014 introduserte ordet totalberedskap, fremfor totalforsvaret, da de mener det er viktig å styrke samhandlingen mellom sivile og militære.
– Jeg tror begrepet totalforsvar fikk sin renessanse under NATO-øvelsen på norsk jord i fjor høst. Min tolkning av begrepet er samfunnets støtte til å forsvare Norge i en krigssituasjon sammen med Forsvaret. Da er det viktig å ta med at vi står ovenfor mange flere trusler enn krig og utfordringer som uvær, ras, skogbrann. Vi må ta inn over oss at kanskje også organisasjoner og andre land vil oss vondt, sier han.
– Ofte har ikke Forsvaret hovedansvaret. Da må vi være trygge på at de som har ansvar, for eksempel politi, kommune eller andre har kontroll, slik at samarbeidet med forsvaret blir godt, sier han.
Nytt Agendaprosjekt
NOFs forbundsleder sier at de samarbeider godt med UTSYN om forsvar og sikkerhetspolitikken knyttet til Forsvarets langtidsplan. I tillegg har NOF sammen med LO, NTL og Fagforbundet også før sommeren tatt initiativ til et Agenda-prosjekt om dette.
– Vi vil fokusere på trygghet og sikkerhetspolitikk fram mot valget i 2021, så vi har lengre perspektiv og håper dette skal være et faglig innspill til stortingsprogrammene til alle partiene før valget. Første del av prosjektet skal være ferdig til jul i år, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.