Meklingen i staten: Forhandler på overtid
Det har ikke kommet noen oppdateringer fra meklingen etter at fristen gikk ut ved midnatt.
STREIKEFARE: Riksmekler Mats W. Ruland leder meklingen mellom staten og LO Stat.
Håvard Sæbø
Saken oppsummert
merete.jansen@lomedia.no
kjersti.hegna@lomedia.no
Saken oppdateres.
SISTE KL. 00.13: Fristen for meklingen i staten er ute. LO Stat bekrefter at forhandlingene vil fortsette ut over natten.
Kl. 23.10: Riksmekleren sier at partene er «dypt inne i den viktigste materien», men at de nok kommer til å fortsette utover fristen før det kommer noen avklaring.
– Vi er ikke mål ennå, men jeg synes partene har vært flinke og virkelig forsøkt å finne fram til en løsning, sa riksmekler Mats W. Ruland til FriFagbevegelse i 20-tiden tirsdag.
Han beskrev meklingen de siste to døgnene som at de har «jobbet sakte mot det som forhåpentligvis blir en løsning».
– Har det vært litt bevegelse underveis?
– Jeg synes det har vært gode prosesser i hvert fall, konstaterte han.
Les også: Onsdag kan det være streik. Her er det du trenger å vite
Tre fikk avtale, en i mekling
Det er fire hovedsammenslutninger i staten, tre av dem ble enige med staten om et forhandlingsresultat i slutten av april. LO Stat oppfattet på sin side tilbudet fra staten som en «provokasjon».
Skillelinjen mellom de fire organisasjonene har i dette oppgjøret gått på hvordan lønnstilleggene skal fordeles: Enten at de sentrale partene avtaler et tillegg på vegne av alle, eller at det forhandles lokalt, ute i den enkelte etat eller virksomhet.
YS Stat, som har samme tariffavtale som LO Stat, inngikk en avtale med arbeidsgiver der 25 prosent av pengepotten gis som sentrale tillegg og 75 prosent som lokale tillegg. Akademikerne og Unio halte i land en avtale der alt skal fordeles lokalt.
LO Stat kunne fått samme løsning som YS Stat, men syntes dette tilbudet var så dårlig at de heller tok turen til Riksmekleren i håp om å oppnå noe mer. De gikk inn i forhandlingene med krav om at 100 prosent av tilleggene skal gis sentralt. Dette fordi LO Stat mener sentrale kronetillegg er mest rettferdig og sikrer en lønnsøkning til alle ansatte.
PARTENE: Riksmekler Mats W. Ruland (i midten) prøver å få LO Stat-leder Elisabeth Steen og personaldirektør Gisle Norheim i staten til å bli enige om lønnstilleggene for over 42.000 LO-medlemmer.
Morten Hansen
Viktige prinsipielle spørsmål
Riksmekler Mats W. Ruland har forståelse for at det tar tid å finne en løsning når det er så viktige prinsipper som ligger på bordet:
– Dette er jo spørsmål som er viktige og prinsipielle, og det gjør at det blir brukt en del tid til overveielser. Det synes jeg ikke er unormalt, der har meklingen forløpt som jeg hadde trodd. Det her er noe partene må bruke tid på å fordøye og vurdere nøye.
– Kan du se for deg en løsning før fristen ved midnatt?
– Det er vanskelig å svare på. Av erfaring vil jeg ikke tro det, jeg tror vi vil bruke tiden fram til midnatt.
– Og kanskje litt over?
– Det går jo ofte litt over, men det er ikke sikkert.
Forsiktig start, rask opptrapping
LO Stat-leder Elisabeth Steen beskrev ved oppstarten av meklingen oppgaven som utfordrende, men la samtidig til at LO Stat er innstilt på å jobbe hardt for å nå fram til en løsning.
Hvis de heller ikke under meklingen klarer å lande en løsning som de tror medlemmene kan godta, blir de første tatt ut i streik onsdag morgen. Dette tidspunktet kan imidlertid skyves på dersom meklingen fortsetter utover fristen.
Det første uttaket gjelder ikke flere enn 32 ansatte ved Universitetet i Oslo onsdag morgen, men første arbeidsdag etter helgen kan ytterligere 1200 LO-organiserte komme til å forlate arbeidsplassene sine.
De jobber i ulike departementer og underliggende virksomheter fordelt på byene Oslo, Drammen og Trondheim. Blant annet vil om lag 100 ansatte i Nav og 283 ved Universitetet i Oslo ikle seg streikevester og ta oppstilling utenfor arbeidsplassen.
Skulle en løsning la vente på seg, har LO Stat varslet at opptil 4350 medlemmer kan bli tatt ut i streik, blant annet ved tre universiteter, Skatteetaten, Arbeids- og velferdsetaten (Nav), Domstolene, Kriminalomsorgen og Statens vegvesen.
Det er mange LO-forbund som har medlemmer i staten. Blant de største er Norsk Tjenestemannslag, Norges offisers- og spesialistforbund, Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Fagforbundet og Fellesorganisasjonen.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser