JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NTL’eren Roy Åge har spesielt én sak han brenner for: Det skal være mulig å ha et godt liv på landsbygda

NTL’eren Roy Åge har spesielt én sak han brenner for: Det skal være mulig å ha et godt liv på landsbygda

Merete Jansen

LO-medlemmenes hjertesaker:

Hvis Nav-rådgiver Roy Åge hadde bestemt, ble det «lys i alle husan»

Bebyggelsen ligger spredt, men det er «lys i alle husan» i ­Leirfjord. Roy Åge Edvardsen vier mye av fritiden til å sørge for at det fortsetter slik i lang tid fremover.

merete.jansen@lomedia.no

– Hvilken hatt har du på nå, Roy, er et velkjent spørsmål.

Det er kanskje ikke så rart. På dagtid jobber Roy Åge Edvardsen (52) som seniorrådgiver hos Nav i nabokommunen Sandnessjøen. Men resten av døgnet er han gjerne å finne i kommunestyret i Leirfjord i Nordland, der han er valgt inn for Arbeiderpartiet, i velforeningen, i grendeutvalget, som leder av ungdomslaget eller som styrer i den lokale båtforeningen.

Han har mange ulike jern i ilden, men alle med samme mål: Å bidra til at det er godt å leve på landsbygda.

Unge par flytter inn

Edvardsen speider stolt utover den spredte bebyggelsen som ligger med bratte fjellskrenter mot øst og storhavet bortenfor noen øyer i vest. Totalt innbyggertall ligger rundt 2300.

– Ikke et eneste hus står tomt, sier han før han peker mellom noen busker vi kjører forbi.

– Ser du på enden av den veien der? Der har det ikke bodd folk siden jeg var liten. Nå har et ungt par kjøpt plassen og pusser den helt opp. Noen vil heller det enn å kjøpe nytt.

p

Han mener at hvis folk skal ønske å bo i en liten kommune som Leirfjord, er det enkelte elementer som må være på plass. Det må blant annet være mulig å finne barnehage og skoleplass i nærområdet, og man må ha god forbindelse med resten av verden via internett. Kommunen har gått fra ti grendeskoler for del år siden til dagens tre; to oppvekstsentre med barnehage og barneskole og en kombinert barne- og ungdomsskole.

– Noen mener dette også er for mye for en så liten kommune. De presser på for å få sentralisert enda mer. Vi skal selvfølgelig ikke holde på antallet for enhver pris, men selv tror jeg barna har det bedre i små barnehager og på små skoler.

Bolig og fritid

Leirfjord har ingen store arbeidsplasser. Mange jobber innen landbruk, fiske, små servicebedrifter eller i kommunal virksomhet. De aller fleste pendler til nabokommunene på dagtid, slik som Edvardsen.

– Dette er først og fremst en plass der folk bor. Så da må vi legge til rette for boligbygging og fritidsaktiviteter.

På det siste området har Edvardsen hatt mang en finger med i spillet. Trebarnsfaren har blant annet vært frivillig trener for fotballaget, og han er leder av det lokale ungdomslaget som har som en av sine viktigste jobber å ordne løypetraseer for langrenn. Gjennom velforeningen har han vært med på å skaffe ballbinge og aktivitetspark i nærområdet. Og da den lokale båtforeningen trengte noen med ledererfaring, var det vanskelig å stritte imot.

p

Men folk trenger ikke bare å være ute i naturen. Kontakt med resten av verden er et helt grunnleggende behov. Derfor er Edvardsen stolt av at kommunen satser stort på skifte ut gamle internettkabler med moderne fiber.

– I dag har vi så dårlig nettverk her at læreren ved den lokale skolen må ta barnas iPad’er med hjem når hun skal oppgradere dem. Sånn kan vi jo ikke ha det!

Sykehusstrid

Landsdelen har vært mye i mediene den siste tiden, men da på grunn av striden om hvor sykehus og universitetsavdelinger skal ligge. Edvardsen påpeker at slike beslutninger også har betydning for bosettingen i hans kommune.

– Mange kommer hit etter å ha utdannet seg ved universitetets avdeling på Nesna. Det er et stort tap for oss at den nå legges ned.

I forbindelse med diskusjonene om hvor et nytt, stort sykehus for hele Helgeland skal ligge, har noen pekt på Leirfjord, som ligger omtrent midt mellom Mo i Rana og Mosjøen og veldig nær Sandnessjøen og øyene utenfor.

En slik plassering ville vært en enorm gevinst for en liten kommune, men så optimistisk er ikke den lokale ildsjelen at han tror dette blir en realitet.

LO-medlemmenes hjertesaker:

«All politikk er lokal», og i kommunevalg er dette enda mer sant enn i stortingsvalg.

Les om sakene som har vakt engasjementet til enkeltmedlemmer før årets valg:

Kari, ansatt i UD: Å gjøre sjøbad og fjorden tilgjengelig for alle
Torbjørn, ansatt i Mantena: Å bevare togverkstedet i Trondheim
Terje, pensjonert landpostbud: Å ta vare på de svakeste i samfunnet
Roy Åge, ansatt i Nav: Dæ ska va lys i aille husan

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss