JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL: Kampen mot økonomisk kriminalitet krever flere ressurser og bedre regelverk

NTL-lederen karakteriserer det som «relativt risikofritt» å drive økonomisk kriminalitet i Norge.
KRIMINALITET: NTL etterlyser både bedre regelverk og større ressurser for å stanse økonomisk kriminalitet.

KRIMINALITET: NTL etterlyser både bedre regelverk og større ressurser for å stanse økonomisk kriminalitet.

Håvard Sæbø

nina.hanssen@lomedia.no

– Regelverket er ikke godt nok til å få til nok samarbeid på tvers av etater. Ressursene som settes av til dette arbeidet er ikke i nærheten av ressursene de kriminelle bruker når de får søkelyset på seg, sa forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok da hun åpnet Svart økonomi-konferansen tirsdag.

Hun understreker at A-krimsamarbeid og bedre adgang til informasjonsdeling er bra, men hun er klar på at det ikke er nok

Ifølge Barsok har Økokrim i trusselvurderinger beskrevet hvordan skillet mellom organisert kriminalitet, økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet viskes ut.

Svart økonomi-konferansen

Flere hundre deltakere var 21. januar samlet da den årlige Svart økonomi-konferansen organisert av Fagforbundet og NTL ble avholdt.

I år dreier konferansen rundt det nordiske arbeidslivet og en av innlederne var den danske Mads Brügger, mannen bak TV-dokumentaren «Den svarte svane».

Også journalist Tor Arne Vikingstad i NRK, Leif Vagle fra Fair Play Bygg, kriminolog og forsker Lars Korsell fra Brottsförebyggande rådet, velferdskriminalitet ekspert Linnea Graaf, Linn Herning og gravejournalistene Mira Hjort og Karl Martinsson som har skrevet boka Hemtjänstmaffian.

Lønnstyveri ble lov

For fem år siden ble lønnstyveri satt på dagsorden på Svart økonomi-konferansen. Ifølge Barsok medvirket konferansen til at lønnstyveri nå er en del av straffeloven, på tross av sterk motstand.

– Tre år etter at paragrafene om lønnstyveri trådte i kraft har vi imidlertid bare fått én fellende dom, på tross av at både offentlige tilsynsetater, fagforeninger, Fair Play bygg, Caritas, Frelsesarmeen og andre som jobber ute i felt, har tipset om og anmeldt en rekke saker, sa hun.

Barsok synes det ser ut som at politiet forventer at saker om lønnstyveri nærmest skal være ferdig etterforsket når det kommer til dem.

– Leder for Akrimsenteret i Oslo, Gro Smogeli, har ved flere anledninger uttalt at saker med verdi på 70.000 kroner er for smått til at politiet kan prioritere dem, sa Barsok.

Hun minner om at en ansatt som stjeler tilsvarende verdier fra sin arbeidsgiver kan regne med strenge og effektive sanksjoner, og avisoppslag der for eksempel en som stjeler noen få øl fra butikker i Oslo blir straffedømt, la hun til.

POPULÆR: Svart økonomi-konferansen er populær, og samlet en full sal.

POPULÆR: Svart økonomi-konferansen er populær, og samlet en full sal.

Nina Hanssen

Klasseskille

Ifølge forbundslederen er det relativt risikofritt å drive med økonomisk kriminalitet i Norge.

Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

Nina Hanssen

– De svært få som oppdages får lav eller ingen straff. Dommene mot skattesvindel er lave eller fraværende. Er det slik at nedprioriteringa av saker om økonomisk kriminalitet og lønnstyveri egentlig er uttrykk for klassejustis i «likhetssamfunnet» Norge? spurte hun.

Barsok påpekte at det i år er stortingsvalg, som vil avgjøre hvem som skal ha ansvaret for arbeidet mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet de neste fire åra.

– Vi spør hvordan Arbeiderpartiet og Høyre tenker at vi skal unngå at slike tilstander vi får beskrevet fra Danmark og Sverige skal treffe Norge, sa hun.

Barsok etterlyser et reelt krafttak, med styrking av regelverk og ikke minst mer ressurser til etatene som skal stå i front i denne kampen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse