JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL-lederen om statsoppgjøret: Et krevende utgangspunkt

Selv om staten har åpnet lønnsoppgjøret med å si at det ikke er penger på bordet i år, fastslår NTL-leder Kjersti Barsok at det tross alt skal forhandles.
SPESIELL FORHANDLING: Årets statsoppgjør blir spesielt for NTL-leder Kjersti Barsok, men hun viker ikke på kravene om styrket kjøpekraft for alle statsansatte.

SPESIELL FORHANDLING: Årets statsoppgjør blir spesielt for NTL-leder Kjersti Barsok, men hun viker ikke på kravene om styrket kjøpekraft for alle statsansatte.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Leder Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag (NTL) organiserer flest statsansatte, og er klar til å slåss for hovedkravet om kjøpekraftforbedring – og det i form av generelle kronetillegg til alle.

Forhandlinger i skyggen av en global pandemi er uvant.

– Det er ikke tvil om at dette er en veldig spesiell situasjon, med et utgangspunkt som er krevende. Men nå gjør jo ikke dette første tilbudet til staten dette noe enklere, sier hun.

Ikke skremt av «null-utspill»

Barsok forsikrer om at NTL skal bidra til at forhandlingene bli konstruktive.

– Vi er glade for å være i gang. Og så skal det faktisk forhandles. Det er lenge til fristen 15. september. Nå ligger kravene i bordet og nå skal de forhandles. Det er sånn det alltid er, sier Barsok.

Selv om det kan være første gang staten går inn i forhandlinger med et «null-forslag», mister ikke Barsok trua akkurat.

– Det er ikke første gangen vi har et krevende utgangspunkt for forhandlinger. Jeg konstaterer hva staten sier, men jeg tenker også at vi skal forhandle.

Satser på forhandlingsløsning

Barsok mener LO Stat går inn i prosessen med gode krav, som reallønnsvekst, utjevning og tiltak for likelønn og lavtlønte.

– Det er for tidlig å si hvordan dette skal lande. Vi har hatt et annet utgangspunkt enn staten tidligere år også, men har klart å komme fram til løsninger. Målet er, denne gangen også, å finne en forhandlingsløsning, sier hun.

At andre hovedsammenslutninger skriver inn formuleringer om at frontfaget er en norm «over tid» og ikke «et tak», kommenterer Barsok slik:

– Frontfaget er normdannende og vi forholder oss til det slik vi alltid gjør.

«Ekstra lurt» med generelle tillegg

Uansett hvordan forhandlingene går, er Barsok tydelig på at lokale forhandlinger blir meningsløst i år.

– Vi står i en så krevende situasjon og det er åpenbart et behov for at hele laget får et løft. Da er det tid for at de sentrale partene tar ansvar og sørger for en løsning på sentralt nivå. Vi er veldig glade for at LO Stats krav er et generelt kronetillegg på hovedlønnstabellen. Det er ekstra lurt i år, sier hun, og legger til at det i tillegg er flere lokale oppgjør fra i fjor som ikke engang er ferdig.

Åpningen av forhandlingene ble av den uvanlige sorten, på grunn av smittevernhensyn. Flesteparten fulgte framleggingen av kravene på videooverføring.

– Det skal bli interessant å se hvordan dette blir digitalt. Det er ganske annerledes kan du si. Det legger ikke noen demper på forhandlingsviljen for oss, det kan jeg love medlemmene, sier Barsok.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse