JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen

På tre år skal Jane Vogt Evensen gjøre NTL til førstevalget

41-åringen skal lede NTL 2033.
– Jeg har skikkelig tro på at vi har et stort potensial for vekst og at vi skal kunne vinne konkurransen om medlemmene. Det blir viktigere å rekruttere medlemmene før de går ut i arbeidslivet, så da må vi være der allerede på studiestedene, sier Jane Vogt Evensen.

– Jeg har skikkelig tro på at vi har et stort potensial for vekst og at vi skal kunne vinne konkurransen om medlemmene. Det blir viktigere å rekruttere medlemmene før de går ut i arbeidslivet, så da må vi være der allerede på studiestedene, sier Jane Vogt Evensen.

Eirik Dahl Viggen

guro@lomedia.no

De neste årene skal Jane Vogt Evensen lede Norsk Tjenestemannslag (NTL) inn mot framtida.

Prosjektlederen for «NTL 2033» mener dette er et helt unikt prosjekt, og at håper medlemmene benytter seg av muligheten til å være med på utviklingen.

– Suksesskriteriet for prosjektet er at vi når ut til hele organisasjonen. Vi må klare å engasjere medlemmene slik at vi får innspill på utfordringene rundt omkring, og hva som kan være løsningene på dem, sier hun.

Hårete mål

Jane Vogt Evensen startet i prosjektstillingen på nyåret og er i full gang med jobben med å nå målene.

De er definert slik:

• Være førstevalg for alle ansatte innen NTLs områder

• Ha de beste tillitsvalgte til å kunne jobbe for medlemmenes rettigheter på arbeidsplassene

• Påvirke utviklingen i arbeidslivet i tråd med NTLs politikk

Dette gjennom bruk av medbestemmelsesapparatet – og på den måten få gjennomslag for NTLs politikk, styrke medbestemmelsen og øke tariffmakten.

For og med medlemmene

For å nå dette, er Jane overbevist om at medlemmene må være med på jobben.

I løpet av 2024 er planen for Jane og de 15 andre i prosjektgruppa å nå så mange av dem som mulig. Helst alle 56 000.

– Vi ønsker invitasjoner til årsmøter, styremøter, medlemsmøter, tillitsvalgtsamlinger og kurs. Det sitter så mange kreative og kloke hoder utenfor forbundskontoret, så det blir veldig gøy å høre alle ideene der ute.

Hun håper og tror at NTL kan nå både hovedmålet og de ti strategiske målene som er satt for prosjektet.

– De strategiske målene handler blant annet om NTLs identitet, vekst, kommunikasjon, tariff, teknologiske løsninger og skolering, forteller hun.

Jane er fullt klar over hvor omfattende dette er. Og foreløpig har hun få begrensninger.

UNIK: Prosjektleder Jane Vogt Evensen har stor tro på prosjektet hun leder, og ser for seg at flere forbund kan komme til å ta inspirasjon.

UNIK: Prosjektleder Jane Vogt Evensen har stor tro på prosjektet hun leder, og ser for seg at flere forbund kan komme til å ta inspirasjon.

Eirik Dahl Viggen

Verdenskjent

Med seg inn i prosjektet tar Jane med seg erfaring som både medlem og tillitsvalgt i NTL, og har alltid vært begeistret for organisasjonen.

Utdanningen som samfunnsgeograf med vekt på politisk geografi tok hun i Oslo, men hun har også studert i Sør-Afrika og Ghana.

I løpet av arbeidslivet har hun jobbet mye med program- og prosjektstyring med alt fra humanitære prosjekter under flyktningkrisen på Balkan. til politisk påvirkning, likestilling, arbeidstakeres rettigheter og naturressursforvaltning i både Norge og andre land.

De siste seks årene har hun jobbet med faglige rettigheter og utvikling i arbeidslivet internasjonalt i LO.

Hun tror de tre årene i permisjon derfra blir både spennende og lærerike.

– Det er ikke mange deler av fagbevegelsen som våger å tenke i et så langt perspektiv som det NTL gjør her. Dette blir et slags framtidsstudie i et tiårsperspektiv. Jeg tror det er veldig smart å løfte blikket på denne måten, og tror mange andre forbund kunne hatt nytte av å gjøre det samme, sier hun.

Med piggdekk og slalåmbriller

Også på fritiden passer Jane på å få utløp for samfunnsengasjementet sitt, som bydelspolitiker på Grünerløkka i Oslo.

Der sitter hun som gruppeleder i bydelsutvalget for SV, og leder oppvekst-, kultur- og miljøkomiteen i bydelen.

Grünerløkka SV beskriver at hun brenner for at bydelen skal være byens beste sted å vokse opp og bo. Hun har blant annet gjort en stor innsats for å styrke bydelens tilbud til barn og unge, verne om senior- og velferdstilbudet, også jobber hun for en bydel fri for rasisme og diskriminering.

Hjemme har hun to små barn på to og fem år.

– Hemmeligheten er å sykle, konstaterer småbarnsmoren.

Hele året sykler hun mellom Hasle og sentrum på elsykkelen sin med kasse til barna. Da sparer hun omtrent to tredeler av tiden det ville tatt å reise kollektivt.

– Jeg har både piggdekk og slalåmbriller, ler hun.

I FOKUS: Jane har allerede besøkt NTL-skolen for å møte medlemmer og informere om prosjektet. I grupper kom elevene med stikkord til ulike temaer, som ble skrevet ned i tankekart.

I FOKUS: Jane har allerede besøkt NTL-skolen for å møte medlemmer og informere om prosjektet. I grupper kom elevene med stikkord til ulike temaer, som ble skrevet ned i tankekart.

Eirik Dahl Viggen

Muligheter og utfordringer

Planene framover er mange. I 2024 vil det gå mye i å hente inn informasjon og samle et grunnlag for løsninger, som etter hvert skal legges fram for landsmøtet.

Etter sommeren skal det etter planen sendes ut en medlemsundersøkelse. Samtidig skal det gjøres en ekstern undersøkelse for å få et blikk utenfra på hvordan NTL kan framstå enda bedre for potensielle medlemmer.

– Jeg har skikkelig tro på at vi har et stort potensial for vekst og at vi skal kunne vinne konkurransen om medlemmene. Det blir viktigere å rekruttere medlemmene før de går ut i arbeidslivet, så da må vi være der allerede på studiestedene.

I tillegg påpeker hun at arbeidslivet er i stadig endring, en endring dette ti år lange prosjektet er helt nødt til å henge med på.

– Den digitale utviklingen går i ekspressfart, og vi kommer ikke unna å snakke om kunstig intelligens og hvordan det vil påvirke arbeidslivet. Det er en demografisk endring, folk jobber lenger, og det er større mangfold blant arbeidstakere og medlemmer, sier hun.

Men det er ikke bare positive utviklinger som må tas i betraktning. Utenfor landegrensene er det tendenser til økende press på faglige rettigheter, en økning i brudd på streikeretten, brudd på retten til organisering og kollektive forhandlinger.

– Samtidig som den norske modellen og partssamarbeidet står enormt sterkt her, så kommer dette også nærmere og nærmere oss. sier hun.

Krever dugnad

Det viktigste for Jane nå, er først og fremst å få med medlemmene på banen.

– Alle stemmer må med. De som har vært i organisasjonen lenge, med historisk kunnskap og perspektiver på hva som har og ikke har fungert, de unge og de nye med sine perspektiver utenfra, sier hun og fortsetter:

– Prosjektet blir så bra som medlemmene ønsker at det skal bli. Dette er en unik mulighet til å være med å bestemme retningen for hva og hvor NTL skal være – og hvordan vi skal komme oss dit. Men det kreves en dugnadsinnsats av hele organisasjonen.

Jane håper at utfallet av prosjektet blir at medlemmene får et enda større og sterkere forbund i ryggen. Et forbund med de beste tillitsvalgte, de beste forhandlingsresultatene, og at man får nye verktøy som både medlemmene og de tillitsvalgte kan dra nytte av.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse