Mange nye medlemmer i NTL Ung:
Sandra (22) haler inn nye NTL Ung-medlemmer via Instagram og Facebook
Koronaen tvang NTL Ung til å bytte ut vafler og stands med kampanjer på Instagram og Facebook. Det har bidratt til mange nye medlemmer.
STOLT: Sandra (22) fikk ingen lønnsslip i sin første sommerjobb. Hun vil gjerne hjelpe andre unge i lignende situasjoner.
Nina Hanssen
Nina.hanssen@lomedia.no
Sandra Butoyi (22) fikk øynene opp for LO da hun gikk på videregående skole og plutselig forsto hvor dårlige vilkår hun hadde hatt i sin første butikkjobb.
– Jeg var bare 15 år da jeg første gang fikk sommerjobb. De kunne ringe meg og si at de ikke trengte meg en dag, jeg fikk ingen opplæring og ingen lønnsslipp og trodde det var slik arbeidslivet var. Nå vet jeg bedre og brenner for at ikke andre unge havner i sånne situasjoner, sier den engasjerte Butoyi, som både har vært organisert i Fagforbundet, i Handel og Kontor og nå i NTL.
Øker i flere forbund: LO fikk ti prosent flere studentmedlemmer i fjor
Fra vafler til Insta
Nå er Sandra Butoyi studentsekretær i NTL Ung og studerer selv ved Blindern. Kampsakene hennes er utdanning for alle, et anstendig arbeidsliv og ikke minst klimaspørsmålet.
– Jeg er stolt av å tilhøre NTL som er et offensivt forbund som kjemper for mer rettferdighet og et bedre klima, sier hun.
Butoyi savner selv å møte studenter face-to-face for å prate med dem.
– Det er fint å ha stand med brosjyrer og vafler på studiestedene og fysiske fagarrangementer har vært et viktig møtested for mange, men pandemien tvang oss til å tenke nytt. Nå ser vi at det bærer frukter, sier hun.
Butoyi, som vanligvis studerer offentlig administrasjon på Blindern, er stolt av hva NTL Ung Oslo har fått til i en vanskelig tid.
– I år har vi prøvd å organisere gjennom digital aktivisme, blant annet med en kampanje på Instagram og Facebook, sprudler hun.
Utfordringen med dette, er at de da først og fremst treffer de som er aktive fra før.
Mye lest: Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Ungdom er positive til LO
– Vi merker at ungdom er blitt mye mer positive til fagorganisering under pandemien, sier leder av NTL Ung, Martin Kvalvik. Mange nye, unge medlemmer er rekruttert det siste året.
Kvalvik og andre tillitsvalgte i NTL Ung har lagt bak seg en aktiv periode med flere digitale arrangementer med stort fremmøte. De har rekruttert mange nye medlemmer.
– Situasjonen for studentene har vært kritisk under pandemien. NTL Ung har flere ganger tatt opp at det trengs økonomiske og psykososiale tiltak for studentene, men også kjempet for at studentene skulle ha en åpen campus å gå til, sier han.
For å bøte på manglende sosiale aktiviteter, har organisasjonen arrangert webinarer som har være åpen for alle studenter. Mange har i ettertid meldt seg inn.
Harald Eia traff blink
Et av de mest populære webinarene som NTL Ung arrangerte, var med medieprofilen Harald Eia.
– Eia sitt hovedbudskap om at Norge er så bra som vi er fordi vi har høy fagorganisering, gikk rett i hjertet til mange unge. Halvparten av alle nye NTL-medlemmer er i NTL Ung-alder, altså under 35 år, sier Kvalvik stolt.
Han deler gjerne litt statistikk om utviklingen. I 2019 hadde NL Ung, studentene medregnet, 6011 medlemmer. I 2020 hadde antallet vokst til 6256. I år har organisasjonen vervet enda flere, og nå er de rundt 6400 medlemmer under 35 år.
Direkte kontakt
For å nå ut til flere, har NTL sentralt, men også lokalt, arrangert åpne webinarer om blant annet hvordan man skriver best mulig i forkant av eksamener, rettigheter og plikter i arbeidslivet og new public management.
– Vi har hatt fra 50 til 450 digitale deltakere, og i tillegg kontakter vi studenter direkte på melding eller via telefon. Folk er veldig positive når vi forklarer dem hvorfor vi mener de bør organisere seg, selv om de også er student, sier hun.
– I forrige uke rekrutterte vi ti nye medlemmer bare ved å ta noen telefoner, sier Butoyi som snart overlater vervet til Jakob Kunze.
– Jeg tror LOs organisasjoner bør tenke mye mer digitalt, også post-korona. Det ligger jo så mye potensial for samarbeid i dette. Vi må ikke være redd før å prøve og feile, sier hun.
Selv har hun også sett og hørt om mange ensomme studenter som føler seg utrygg og usikker på fremtiden.
– Vi må være synlige og vise at vi er her for dem. Og det er viktig med sosiale arrangementer når studieperioden åpner igjen, avslutter studentsekretær Sandra Butoyi.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.