JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Særalder

Pensjonsalderen for renholdere, politi og brannfolk er under lupen

Arbeidet med særalderpensjonen går sin gang. De nye reglene skal være avklart til sommeren.
Renholdere i offentlig sektor er blant dem som kan gå av med tidligpensjon i dag.

Renholdere i offentlig sektor er blant dem som kan gå av med tidligpensjon i dag.

Tri Nguyen Dinh

anders@lomedia.no

Framtida for særaldersgrensene har vært uavklart siden pensjonsavtalen for offentlig sektor, som ble avtalt i 2018.

Der ble spørsmålet utsatt, men partene var enige om at samfunnet har behov for særaldersgrenser.

Utformingen og hvordan aldersgrensene skal være for rundt 250.000 arbeidstakere framover, ble imidlertid utsatt.

Forhandlingene med Solberg-regjeringen et par år førte ikke fram, og dermed går de som når særaldersgrensen nå av med en midlertidig ordning.

I fjor ble det inngått en prosessavtale mellom arbeidstakere, arbeidsgivere og regjeringen om hvordan dette spørsmålet skal løses.

Særalder: I disse yrkene kan du gå av tidligere med pensjon

Todelt prosess

Utredningsleder Ragnar Bøe Elgsaas i LO deltar i arbeidet, og forklarer planen slik:

– Først skal vi bli enige om hvordan pensjonssystemet for særaldersgrenser skal bli i framtida. Det skal være klart 1. juli. Deretter skal det diskuteres hvilke yrker som skal ha særaldersgrenser, og hva disse skal være, sier han.

Den andre delen av arbeidet har ingen tidsfrist. Elgsaas sier LO har som utgangspunkt avtalen fra 2018, som sier at samfunnsmessige hensyn knyttet til sikkerhet og belastning gjør at det er behov særaldersgrenser også i framtida.

– Hvilke stillinger som i framtiden skal ha særaldersgrense eller hvilke aldersgrenser som skal gjelde, skal avklares etter at partene har avtalt pensjonsregler, sier han.

– Det er absolutt på tide

Arbeidet med å tilpasse særalderspensjon til den nye offentlig tjenestepensjon har pågått siden sommeren.

Utfordringen er å tilpasse regelverket for de som må gå av tidlig med særaldersgrenser til et pensjonssystem som belønner det å jobbe lenger.

Det haster, mener Elgsaas.

– Det er absolutt på tide å få regelverket på plass, sier Ragnar Bøe Elgsaas.

– Det er absolutt på tide å få regelverket på plass, sier Ragnar Bøe Elgsaas.

Bjørn A. Grimstad

– Det er absolutt på tide å få regelverket på plass. De som er født i 1966 som har aldersgrense 60 år kan gå av med særaldersgrense i år. Da vil de følge det gamle regelverket med 66 prosent av sluttlønn til de er 67 år. Utfordringen er at alderspensjonen blir levealderjustert fra 67 år, og det gjør noe med det livsvarige nivået, sier han.

I januar satte regjeringen også ned en arbeidsgruppe som skal vurdere det framtidige behover for særaldersgrenser.

De skal blant annet se på omfanget, avgangsmønster, omfanget av de som fortsetter å jobbe etter å ha gått av med særaldersgrense og kartlegge tiltak for forlenget yrkeskarriere og overgang til annet arbeid for dem med særaldersgrense.

I denne gruppa sitter det hovedsaklig forskere.

– Partene skal delta i gruppens møter, komme med innspill og kommentere forslag. Det står i partenes prosessavtale at arbeidet kan gi grunnlag for hvilke langsiktige pensjonsløsninger som er aktuelle, men med frist 1. juni er det nok begrenset hvor mye kvalitativt arbeide de rekker å gjøre, sier Elgsaas.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse