Skjæran (Ap) skuffet over borgerlige angrep på fagforeningsfradraget
Borgerlige partier vil kutte i fagforeningsfradraget.
FRADRAG: Stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran synes de borgerlige kutt-forslagene i fagforeningsfradraget er avslørende. Her med LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
anders@lomedia.no
I Stortingets behandling av neste års statsbudsjett, har Bjørnar Skjæran (Ap) bitt seg merke i forslagene fra de borgerlige partiene om fagforeningsfradraget.
Dette fradraget senker skatten, og gjør det dermed billigere å være fagorganisert. Dette er et viktig fradrag for LO, siden det gjør det lettere å organisere arbeidstakere.
Før forrige stortingsvalg lovet Arbeiderpartiet å doble fagforeningsfradraget til 7700 kroner. Da hadde det stått fast på 3850 under Solbergregjeringene, og uten inflasjonsjustering faktisk fått redusert verdi.
Regjeringspartiene har doblet det på de to årene de har sittet ved makta, men den tidligere Ap-nestlederen synes det er verdt å merke seg forslagene fra borgerlige partier i deres alternative statsbudsjetter.
Klare kutt
Høyre halverer fradraget fra 7700 kroner til 3850 kroner.
Venstre reduserer fradraget fra 7700 kroner til 4500 kroner.
Fremskrittspartiet fjerner fradraget, og viser til at de vil heve personfradraget for alle til 100.000 kroner. Det gir mindre skatt, og koster nesten 9 milliarder kroner på statsbudsjettet.
– Budsjettbehandlinga på Stortinget viser tydelig de ulike partiene sine prioriteringer. Høyresida kappes om å angripe fradraget, og jeg synes det er litt trist, sier han.
Skjæran understreker at regjeringens politikk om å heve fagforeningsfradraget ikke bare er «av vennlighet»:
– Det er to grunner til det. Det ene er at det er rettferdig, men det andre er at det er strategisk riktig for samfunnet å hegne om den norske modellen og sterke og ansvarlige fagforeninger. Det er ikke festtaler, men harde realiteter, sier han.
Hegne om den norske modellen
Beviset for dette mener han ligger i historien til Norge.
– Den reisa vi har tatt som samfunn, fra et klassedelt fattigsamfunn ved forrige århundreskifte til å bli kåra til et av verdens beste land å bo i, har vært med fagbevegelsen som reisearrangør, sier han.
Skjæran sier sterke fagforeninger har vært avgjørende for å gjøre industrien og arbeidslivet høyt kompetent og omstillingsdyktig.
– For oss handler dette om at Ap har gått ut ifra fagbevegelsen, men også at det er strategisk riktig for Norge å ha et sånt samfunn og hegne om den norske arbeidslivsmodellen, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.