laster inn
Ole Palmstrøm
Det er mange sykdommer som kan følge med dyr til matbordet.
Ole Palmstrøm
Derfor er Mattilsynet på plass på slakteriene og sjekker både levende og døde dyr.
Ole Palmstrøm
Det er mange sykdommer som kan følge med dyr til matbordet.
Ole Palmstrøm
Derfor er Mattilsynet på plass på slakteriene og sjekker både levende og døde dyr.
Ole Palmstrøm
Mattilsynet
Sørger for sikker mat
Saken oppsummert
merete.jansen@lomedia.no, ole@lomedia.no
Lyden av tørrfor som ristes i en boks, lokker grisene i riktig retning.
De tror de skal få mat, men egentlig ledes de mot slaktebenken hos Fatland slakteri i Oslo. Skingrende hvin fyller den tette luften i rommet.
Neste stopp er gassfellen der de skal bedøves.
Det er viktig med flyt i prosessen, for man ønsker ikke at det skjer noe med dyrene underveis. Dyrene skal være 100 prosent friske og raske fram til bedøving.
Ole Palmstrøm
På en slags karusell senkes grisene ned i CO₂. Dette gir høy metning i blodet og de besvimer.
Mellom en halv time og 45 minutter senere henger de på slaktebåndet.
På utsiden av bygget ankommer en ny transport med levende dyr.
Kyr og kalver kikker nysgjerrig ut av lasterommet, uten å kunne forestille seg hva de har i vente.
Ole Palmstrøm
Før dyrene kommer til punktet for bedøving, har veterinærer i Mattilsynet sjekket at de ikke har synlige tegn på sykdom.
Har de det, kan de ikke slaktes og brukes til mat for mennesker.
Men kontrollen stopper ikke der.
Veterinærene er også på plass der hvor de døde skrottene deles opp i mindre stykker.
Griser og kalver som gikk levende omkring tidligere på morgenen, henger nå slapt fra krokene på et samlebånd.
Slik fraktes de fra person til person inne på slakteriet og får skåret av ulike deler av skrotten.
Ole Palmstrøm
I den store hallen roper menn til hverandre over støyen fra elektriske sager, kjettinger som slår mot metall og kraftige vannstråler.
Plutselig stanser båndet opp.
Mattilsynets vakthavende veterinær har lagt merke til at vannbadet der knivene steriliseres fortløpende, ikke holder høy nok temperatur.
Ikke lenge etter er det en ny stopp. Tarmen på en okse har sprukket opp i det den skulle skilles fra skrotten.
Rester av avføring har smittet av på et kjøttstykke og på buksen til en av slakterne.
Alt står stille til buksen er skiftet og den skitne delen av kjøttstykket er skåret bort.
Så er de i gang igjen. En etter en blir de ferdig oppskårne skrottene trillet inn på et kjølelager.
Ole Palmstrøm
Sju ansatte i Mattilsynet i Oslo jobber fast hos Fatland slakteri, der de både følger med på dyrene og gir veiledning til bedriftens egne ansatte, blant annet om matsikkerhet.
Ole Palmstrøm
Tekniker og førsteinspektør Hoshyar Askari og de andre i Mattilsynet starter arbeidsdagen på slakteriet kl. 06 med kontroll av levende dyr.
Ole Palmstrøm
Mattilsynet
Mattilsynet er et direktorat som har ansvaret for å sikre trygg mat og drikkevann.
Direktoratet har også ansvaret for dyre- og plantehelse som inngår i arbeidet med folkehelsen.
Har blant annet systemrevisjoner av slaktehygiene og mattrygghetsarbeidet i slakterier og nedskjæringsvirksomheter.
Kilde: snl.no og Mattilsynet
merete.jansen@lomedia.no, ole@lomedia.no
Lyden av tørrfor som ristes i en boks, lokker grisene i riktig retning.
De tror de skal få mat, men egentlig ledes de mot slaktebenken hos Fatland slakteri i Oslo. Skingrende hvin fyller den tette luften i rommet.
Neste stopp er gassfellen der de skal bedøves.
Det er viktig med flyt i prosessen, for man ønsker ikke at det skjer noe med dyrene underveis. Dyrene skal være 100 prosent friske og raske fram til bedøving.
Ole Palmstrøm
På en slags karusell senkes grisene ned i CO₂. Dette gir høy metning i blodet og de besvimer.
Mellom en halv time og 45 minutter senere henger de på slaktebåndet.
På utsiden av bygget ankommer en ny transport med levende dyr.
Kyr og kalver kikker nysgjerrig ut av lasterommet, uten å kunne forestille seg hva de har i vente.
Ole Palmstrøm
Før dyrene kommer til punktet for bedøving, har veterinærer i Mattilsynet sjekket at de ikke har synlige tegn på sykdom.
Har de det, kan de ikke slaktes og brukes til mat for mennesker.
Men kontrollen stopper ikke der.
Veterinærene er også på plass der hvor de døde skrottene deles opp i mindre stykker.
Griser og kalver som gikk levende omkring tidligere på morgenen, henger nå slapt fra krokene på et samlebånd.
Slik fraktes de fra person til person inne på slakteriet og får skåret av ulike deler av skrotten.
Ole Palmstrøm
I den store hallen roper menn til hverandre over støyen fra elektriske sager, kjettinger som slår mot metall og kraftige vannstråler.
Plutselig stanser båndet opp.
Mattilsynets vakthavende veterinær har lagt merke til at vannbadet der knivene steriliseres fortløpende, ikke holder høy nok temperatur.
Ikke lenge etter er det en ny stopp. Tarmen på en okse har sprukket opp i det den skulle skilles fra skrotten.
Rester av avføring har smittet av på et kjøttstykke og på buksen til en av slakterne.
Alt står stille til buksen er skiftet og den skitne delen av kjøttstykket er skåret bort.
Så er de i gang igjen. En etter en blir de ferdig oppskårne skrottene trillet inn på et kjølelager.
Ole Palmstrøm
Sju ansatte i Mattilsynet i Oslo jobber fast hos Fatland slakteri, der de både følger med på dyrene og gir veiledning til bedriftens egne ansatte, blant annet om matsikkerhet.
Ole Palmstrøm
Tekniker og førsteinspektør Hoshyar Askari og de andre i Mattilsynet starter arbeidsdagen på slakteriet kl. 06 med kontroll av levende dyr.
Ole Palmstrøm
Mattilsynet
Mattilsynet er et direktorat som har ansvaret for å sikre trygg mat og drikkevann.
Direktoratet har også ansvaret for dyre- og plantehelse som inngår i arbeidet med folkehelsen.
Har blant annet systemrevisjoner av slaktehygiene og mattrygghetsarbeidet i slakterier og nedskjæringsvirksomheter.
Kilde: snl.no og Mattilsynet
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.