JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte kritiserer Univeristetet i Ås for dårlig interndemokrati

De tillitsvalgte ved NMBU mener medbestemmelsen og universitetsdemokratiet går feil vei.
BEKYMRET: Arve Heistad i Forskerforbundet og SIgne Kroken i NTL ved NMBU mener interndemokratiet og medbestemmelsen ved universitetet har blitt svekket.

BEKYMRET: Arve Heistad i Forskerforbundet og SIgne Kroken i NTL ved NMBU mener interndemokratiet og medbestemmelsen ved universitetet har blitt svekket.

Privat

anders@lomedia.no

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har presset økonomi, og denne uka skal blant annet universitetsstyret diskutere hvor de skal kutte for å dekke inn et underskudd.

Samtidig reagerer de tillitsvalgte på utviklingen på medbestemmelse, interndemokrati og medvirkning på universitetet.

Leder i NTL NMBU, Signe Kroken, og leder i Forskerforbundet ved NMBU, Arve Heistad, opplever at dette går i feil retning, rett etter at Hovedavtalen i staten ble endret for å sørge for en styrking av medbestemmelsen.

Bekymret over utviklingen

De viser til at antallet universitetsstyremøter ved NMBU i 2023 ligger an til å bli fire, mot sju-åtte tidligere.

Samtidig har rektor ønsket at flere saker skal bli delegert fra universitetsstyret til rektor ved NMBU, Curt Rice, forteller de tillitsvalgte. De har ikke hørt dette bli diskutert i styret, og har heller ikke sett noe vedtak som innfører dette.

– En annen utvikling som bekymrer, er at saker som behandles i universitetets ledergrupper i mindre grad behandles på grunnlag av skriftlige saksframlegg og dokumentasjon både før og etter møtene, skrev de tillitsvalgte på NMBU i en bekymringsmelding på intranett og til sine medlemmer tidligere i år.

De peker også på at saker kommer halvferdige eller som power point-presentasjoner, og kort tid før møtene.

Kroken og Heistad sier også at saker kommer til beslutning uten konsekvensutredninger, og de mener tiltak og omorganiseringer settes i gang uten at de tillitsvalgte har vært med på prosessen i henhold til hovedavtalen.

Får ikke være med på styreseminar

De tillitsvalgte påpeker at de har tatt opp bekymringen sin i drøftelsesmøter og i annen kommunikasjon.

Kommende torsdag har Universitetsstyret møte, og dagen etter skal styret ha et seminar. Der får ikke de tillitsvalgte bli med. Det forklares ifølge de tillitsvalgte med at universitetsstyret, ledelsen og fakultetsstyreledelsen trenger et forum der de kan prate fritt.

– Vi har argumentert med at dette er en del av styrets egen saksbehandling og som må oppfattes som en del av styremøtene. Vi mener at de ikke har hjemmel for å lukke møtene og stenge de tillitsvalgte ute. Styret har heller ikke tatt stilling til om seminaret/møtet skal være lukket slik forretningsorden krever, påpeker Kroken og Heistad.

De mener det er viktig at de tillitsvalgte er med på slike seminarer, ettersom det er de som ivaretar de ansatte gjennom hovedavtalen, og for eksempel forhandler i omstillinger. Ansatterepresentantene i styret har en annen rolle.

Rektor avviser kritikken

NMBU-rektor Curt Rice svarer på kritikken fra de tillitsvalgte. Han mener demokratiet på NMBU lever i beste velgående.

– Medbestemmelse er ikke bare et formelt krav til oss som universitet. Det er også en forutsetning for en god utvikling av arbeidsplasser, utdanningstilbudet og forskningen vår, skriver han i en epost.

Han poengterer at universitetsdemokratiet utvikles på flere plan, blant annet ved å delegere ansvaret for å ta beslutninger til ulike nivåer på en måte som sikrer medbestemmelse. Han mener det ikke er for få styremøter i 2023.

– Det stemmer at det legges opp til ett styremøte mindre i 2023. Årsaken er at det har vist seg krevende å gjennomføre et godt budsjettmøte veldig kort tid etter statsbudsjettet blir lagt fram i oktober. Styret vurderer derfor at det ikke er behov for tre møter i løpet av en periode på fire måneder.

Til styreseminaret der de tillitsvalgte ikke får være med, sier han at bakgrunnen er at styret ønsker å utvikle seg som kollegium. Derfor har han foreslått et seminar for universitetsstyret og de eksterne styrelederne i fakultetsstyrene.

– Universitets- og fakultetsstyrene er de viktigste demokratiske organene vi har. Derfor er det viktig å legge til rette for dialog dem imellom. Det er heller ikke unaturlig at de tillitsvalgte blir invitert til et styreseminar sammen med styret ved en senere anledning, skriver Rice.

Han legger til at universitetsdemokratiet er høyt prioritert ved NMBU.

– Hele ledergruppa mi er opptatt av en fortsatt god dialog med de tillitsvalgte om hvordan vi oppnår best mulig balanse mellom effektiv drift av et stadig større universitet og prosesser som ivaretar god medbestemmelse, sier Rice.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse