BEKYMRET: Arve Heistad i Forskerforbundet og SIgne Kroken i NTL ved NMBU mener interndemokratiet og medbestemmelsen ved universitetet har blitt svekket.
Privat
Tillitsvalgte kritiserer Univeristetet i Ås for dårlig interndemokrati
De tillitsvalgte ved NMBU mener medbestemmelsen og universitetsdemokratiet går feil vei.
anders@lomedia.no
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har presset økonomi, og denne uka skal blant annet universitetsstyret diskutere hvor de skal kutte for å dekke inn et underskudd.
Samtidig reagerer de tillitsvalgte på utviklingen på medbestemmelse, interndemokrati og medvirkning på universitetet.
Leder i NTL NMBU, Signe Kroken, og leder i Forskerforbundet ved NMBU, Arve Heistad, opplever at dette går i feil retning, rett etter at Hovedavtalen i staten ble endret for å sørge for en styrking av medbestemmelsen.
Bekymret over utviklingen
De viser til at antallet universitetsstyremøter ved NMBU i 2023 ligger an til å bli fire, mot sju-åtte tidligere.
Samtidig har rektor ønsket at flere saker skal bli delegert fra universitetsstyret til rektor ved NMBU, Curt Rice, forteller de tillitsvalgte. De har ikke hørt dette bli diskutert i styret, og har heller ikke sett noe vedtak som innfører dette.
– En annen utvikling som bekymrer, er at saker som behandles i universitetets ledergrupper i mindre grad behandles på grunnlag av skriftlige saksframlegg og dokumentasjon både før og etter møtene, skrev de tillitsvalgte på NMBU i en bekymringsmelding på intranett og til sine medlemmer tidligere i år.
De peker også på at saker kommer halvferdige eller som power point-presentasjoner, og kort tid før møtene.
Kroken og Heistad sier også at saker kommer til beslutning uten konsekvensutredninger, og de mener tiltak og omorganiseringer settes i gang uten at de tillitsvalgte har vært med på prosessen i henhold til hovedavtalen.
Får ikke være med på styreseminar
De tillitsvalgte påpeker at de har tatt opp bekymringen sin i drøftelsesmøter og i annen kommunikasjon.
Kommende torsdag har Universitetsstyret møte, og dagen etter skal styret ha et seminar. Der får ikke de tillitsvalgte bli med. Det forklares ifølge de tillitsvalgte med at universitetsstyret, ledelsen og fakultetsstyreledelsen trenger et forum der de kan prate fritt.
– Vi har argumentert med at dette er en del av styrets egen saksbehandling og som må oppfattes som en del av styremøtene. Vi mener at de ikke har hjemmel for å lukke møtene og stenge de tillitsvalgte ute. Styret har heller ikke tatt stilling til om seminaret/møtet skal være lukket slik forretningsorden krever, påpeker Kroken og Heistad.
De mener det er viktig at de tillitsvalgte er med på slike seminarer, ettersom det er de som ivaretar de ansatte gjennom hovedavtalen, og for eksempel forhandler i omstillinger. Ansatterepresentantene i styret har en annen rolle.
Rektor avviser kritikken
NMBU-rektor Curt Rice svarer på kritikken fra de tillitsvalgte. Han mener demokratiet på NMBU lever i beste velgående.
– Medbestemmelse er ikke bare et formelt krav til oss som universitet. Det er også en forutsetning for en god utvikling av arbeidsplasser, utdanningstilbudet og forskningen vår, skriver han i en epost.
Han poengterer at universitetsdemokratiet utvikles på flere plan, blant annet ved å delegere ansvaret for å ta beslutninger til ulike nivåer på en måte som sikrer medbestemmelse. Han mener det ikke er for få styremøter i 2023.
– Det stemmer at det legges opp til ett styremøte mindre i 2023. Årsaken er at det har vist seg krevende å gjennomføre et godt budsjettmøte veldig kort tid etter statsbudsjettet blir lagt fram i oktober. Styret vurderer derfor at det ikke er behov for tre møter i løpet av en periode på fire måneder.
Til styreseminaret der de tillitsvalgte ikke får være med, sier han at bakgrunnen er at styret ønsker å utvikle seg som kollegium. Derfor har han foreslått et seminar for universitetsstyret og de eksterne styrelederne i fakultetsstyrene.
– Universitets- og fakultetsstyrene er de viktigste demokratiske organene vi har. Derfor er det viktig å legge til rette for dialog dem imellom. Det er heller ikke unaturlig at de tillitsvalgte blir invitert til et styreseminar sammen med styret ved en senere anledning, skriver Rice.
Han legger til at universitetsdemokratiet er høyt prioritert ved NMBU.
– Hele ledergruppa mi er opptatt av en fortsatt god dialog med de tillitsvalgte om hvordan vi oppnår best mulig balanse mellom effektiv drift av et stadig større universitet og prosesser som ivaretar god medbestemmelse, sier Rice.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Jan-Erik Østlie
LO-lederen om regjeringens au pair-nyhet: – En stor seier
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner. Slik vil de ramme bedriften mer
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen