JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio og Akademikerne går sammen

Unios ambisjon om å finne sammen med Akademikerne ble fullført under meklinga i statsoppgjøret.
SKIFTE AVTALE: Unio og forhandlingsleder Guro Lind går nå inn i samme tariffavtale som Akademikerne i staten.

SKIFTE AVTALE: Unio og forhandlingsleder Guro Lind går nå inn i samme tariffavtale som Akademikerne i staten.

Ole Palmstrøm

edv@lomedia.no, anders@lomedia.no

Da forhandlingene i statsoppgjøret startet i april, annonserte Unio stat at deres hovedmål var å danne en ny avtale sammen med Akademikerne.

I meklinga ble de enige med staten og Akademikerne om den nye avtalen. Det betyr at de i de sentrale forhandlingene avtaler rammen for lønnsoppgjøret, og at de i lokale forhandlinger skal bestemme hvordan tilleggene skal fordeles på de ansatte.

Fant sammen

Unio stats forhandlingsleder, Guro Lind, er fornøyd med å ha nådd hovedmålet deres.

– Vi er glade for å ha landet en ny avtale. Vi har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Akademikerne under forhandlingene og meklingen, og gleder oss til å fortsette det samarbeidet ute i virksomhetene, sier Lind.

Akademikerne og leder Kari Tønnessen Nordli ønsker Unio velkommen.

– Jeg ser fram til et tettere samarbeid med Unio framover, også på virksomhetsnivå. Vi er begge opptatt av at utdanningsgruppene har gode lønns- og arbeidsvilkår, og sammen står vi sterkere, sier hun.

At meklinga varte såpass lenge på overtid skyldes ifølge Unios Guro Lind at statsoppgjøret inneholdt svært mange punkter.

– Det har vært krevende for partene å ha veldig mange ting på bordet, med lønnssystem som skal rigges om, endringer i tariffbestemmelsene, økonomikrav, diskusjoner rundt de uorganiserte. Det har vært mye å ta tak i, sier Lind.

– Bedre posisjon

– Det var litt drama de dere ved forhandlingsstart kunngjorde at dere brøt forhandlingssamarbeidet med LO og YS, hvordan gikk den strategien for dere?

– Drama og drama, å få på plass en felles tariffavtale med Akademikerne var noe vi hadde jobbet med i et helt år og som vi har vært åpne om.

– Hva gjør det til en bedre avtale enn det dere hadde med de tidligere forhandlingspartnerne?

– Vi ser en mindrelønnsutvikling for utdanningsgruppene over flere år der vi ikke har klart å ivareta dem godt nok. Det er beveggrunnen for det nye samarbeidet. Avtalen vil gi oss en bedre posisjon for å passe på utdanningsgruppene i staten.

– Hva skjer med potten for uorganiserte?

– Vi har ikke hatt siste møte om den, men jeg oppfatter det slik at den vil fordeles etter største avtale per virksomhet, sier Lind.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse