JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet skal drøfte alkoholreglene

– Min påstand er at enkelte drikker mer dersom det er gratis enn om man må kjøpe selv

Fagforbundet ser nå på egne rutiner for servering av alkohol på møter og arrangementer. Hvor hardt reglene strammes inn skal avgjøres på forbundsstyrets møte i midten av februar.
Helen Harsvik Skeibrok en av et tjuetalls Fagforbunds-topper som møter til forbundsstyrets møte som avholdes nå i midten av februar

Helen Harsvik Skeibrok en av et tjuetalls Fagforbunds-topper som møter til forbundsstyrets møte som avholdes nå i midten av februar

Julia Jonette Fjellheim

tips@fagbladet.no

– Min påstand er at enkelte drikker mer dersom det er gratis enn om man må kjøpe selv, sier Helene Harsvik Skeibrok, regionsleder for Fagforbundet Hedmark.

Som fylkesleder er Skeibrok en av et tjuetalls Fagforbunds-topper som møter til forbundsstyrets møte som avholdes nå i midten av februar. Der er det forventet at styret skal ta stilling til et forslag om innstramming av alkoholpolitikken i forbundet.

– Tilgang til alkohol er en utfordring

Skeibrok er pådriver for at Fagforbundet skal slutte å spandere alkohol helt og holdent. Hun mener de negative konsekvensene for gratis alkohol bør veie tyngre enn de positive.

– Det er viktig at forbundet er bevisst på hvordan medlemmenes penger forvaltes. I tillegg så er tilgang til alkohol en utfordring for enkelte mennesker. Dette er en større utfordring når det serveres gratis alkohol enn dersom man må kjøpe selv, sier hun.

Godt selskap

Om møtet skal ende med full alkostopp, vil Fagforbundet være i godt selskap. Tidligere i januar vedtok Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre at partiet ikke lenger vil betale for alkohol på samlinger.

Uttalelsen kom under NRKs «Debatten», hvor han også sa at alkohol visker ut grenser som fører til uønskede situasjoner. Unge Høyre vedtok omtrent samtidig å ikke servere gratis alkohol på sine møter. Dette kom etter en rekke varsler mot Kristian Tonning Riise, som like før trakk seg som leder for ungdomspartiet.

Inspirert av svensk alkostopp

Fagforbundets svenske søsterforbund, Kommunal, satte korken på flaska i juni 2016, etter at forbundet ble rystet av en større alkoholskandale. Det var den svenske avisen Aftonbladet som avslørte at forbundet blant annet brukte betydelige beløp på alkohol til tillitsvalgte og ansatte. Også Fagbladet skrev om alkohol- og pornoskandalen i Sverige.

Slutt på gratis alkohol i svensk forbund

Svensk LO fulgte etter i fjor høst. Inntil da kunne hovedorganisasjonen servere inntil to gratis alkoholenheter på sine møter og arrangementer. Det ble det slutt på da representantskapet vedtok et forbud som gjelder både sentralt og lokalt.

Helene Harsvik Skeibrok er tilhenger av det svensk LO og Kommunal har gjort. I desember i fjor sendte hun derfor inn et lignende forslag som drøftingssak for forbundsstyret i Fagforbundet.

– Forbundsstyret har allerede startet debatten, og skal debattere videre, sier hun og poengterer at både hennes standpunkt og denne diskusjonen har kommet uavhengig av den pågående Metoo-kampanjen.

Hun var pådriver da Fagforbundet i 2016 innførte egne alkoholpolitiske retningslinjer. I disse står det blant annet tillitsvalgte og ansatte skal være måteholden med alkohol og at man ikke skal opptre synlig beruset. Det presiseres at: «alkoholfrie arrangementer i forbundets regi er et naturlig valg og arrangør skal aktivt vurdere om det skal serveres alkohol overhodet.»

– Etter at retningslinjene ble innført i 2016 har vi merket en kraftig forbedring på området. Når jeg er på møter og arrangementer nå, må man betale mye av drikken sin selv. Noe jeg mener er riktig, sier Skeibrok.

Fagforbundet Hedmark har selv satt i gang en prosess som kan føre til at de slutter å servere gratis alkohol. Avgjørelsen faller på årsmøtet i mars.

Hodene ruller i forbundsskandalen: Lederen går og medlemmene flykter

Ny aktualitet til debatten

Det er administrasjonen som på vegne av arbeidsutvalget, altså forbundets ledelse, som utarbeider forslaget som skal bli drøftet og eventuelt vedtatt på Fagforbundets forbundsstyremøte i februar. Hvor strenge de nye reglene faktisk blir, er det ingen som tør å spå. Men det er ingen tvil om at debatten har blitt aktualisert av den samfunnsendrende metoo-kampanjen.

– Fagforbundet tok opp diskusjonen i forbindelse med skandalen i søsterforbundet vårt i Sverige i 2016, opplyser Fagforbundets administrative leder, Gunnar Gussgard, på epost til Fagbladet.

– Diskusjonen om alkoholbruk, både med tanke på mengde og om den skal være gratis eller ikke, har selvsagt fått fornyet aktualitet etter at svensk LO seinere i 2016 vedtok å si nei til alkoholservering, metoo-kampanjen, og nå nylig Arbeiderpartiets vedtak, skriver han videre.

Forbundsleder Mette Nord sa til LO-Aktuelt i november i fjor at forbundsstyret ønsker å gå igjennom retningslinjene på nytt og se om det er behov for ytterligere innstramming.

– Jeg mener vi skal ha en rutine for å revidere retningslinjene våre i hver landsmøteperiode. Det handler dels om at vi skal ha et bevisst forhold til hvordan vi bruker penger til enhver tid. Dels er det er spørsmål om etikk. Vi ønsker å ha muligheten til å servere alkohol i noen sammenhenger, men det skal være innenfor ansvarlige rammer, sier hun til LO-Aktuelt.

Heller sjeldent enn aldri

Fagbladet har vært i kontakt med Fagforbundets to nestledere, Sissel Skoghaug og Odd-Haldgeir Larsen. De viser til forbundslederens tidligere uttalelser og har ikke noe å tilføye. Fagbladet har også vært i kontakt med flere andre forbundsstyremedlemmer, som i stort flertall ikke vil uttale seg om saken. De viser til blant det kommende forbundsstyremøtet, eksisterende retningslinjer og forbundslederens uttalelser.

Fagforbundet Ung vedtok allerede i 2013 at det som regel ikke skal serveres gratis alkohol på de aller fleste av deres arrangementer. Nå håper de at moderorganisasjonen følger etter.

– Man må være bevisst hva man bruker medlemmenes penger på. Derfor er det viktig med en grundig diskusjon om man skal servere alkohol på alle arrangementer, eller noen få, sier Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung og medlem i forbundsstyret.

Han mener at det foregår en viktig holdningsendring på området, i forbundet generelt, men spesielt blant ungdommene. Det er ikke lenger nødvendig at enhver sosial sammenkomst skal være fuktig.

Ungdomsleder Mats Monsen mener at det foregår en viktig holdningsendring på området, i forbundet generelt, men spesielt blant ungdommene.

Ungdomsleder Mats Monsen mener at det foregår en viktig holdningsendring på området, i forbundet generelt, men spesielt blant ungdommene.

Karin E. Svendsen

– Vi ungdommen synes man skal begrense alkoholbruken ganske mye i forhold til hva som har vært praksis i forbundet. Vi har pressa på for å skape en endring. Når tillitsvalgte skal ha det hyggelig sammen trenger ikke alkoholen være en del av det. Vi kan godt bli kjent med hverandre over en brus, sier han.

Men Monsen er ikke tilhenger av ideen om å kutte alkoholserveringen fullstendig. Å bidra til gode holdninger er viktigere enn et forbud, sier han og forteller at Fagforbundet Ung serverer alkohol under festmiddagen på landskonferansen hvert andre år.

– For å vise at vi setter pris på det man har gjort serverer vi en god middag med drikke til, som da kan være alkoholholdig. På alle andre samlinger serverer vi ikke alkohol. Jeg mener at Fagforbundet bør kutte mye, men er ikke enig at det er nødvendig med et forbud, sier han.

Tillitsvalgte og ansatte vil ha mindre alkoholbruk i fagbevegelsen

En fjerdedel av alkoholen drikkes i tilknytning til arbeidsplassen

Warning
Annonse
Annonse