Fotballproffene Abdes Ouaddou og Zahir Belounis fortalte om forferdelige arbeidsforhold i Qatar.
Terje I Olsson
– Qatar må velge mellom VM og kafala
BERLIN: Qatar må velge mellom kafala-systemet i arbeidslivet og fotball-VM, mener de to fotballproffene Abdes Ouaddou og Zahir Belounis.
frifagbevegelse@lomedia.no
De to fortalte på en pressekonferanse på Berlin-kongressen til Den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS mandag hvordan myndighetene i Qatar holdt tilbake deres pass og nektet og gi dem utreisevisum, da det oppsto en lønnskonflikt mellom de to spillerne og klubben deres.
(Les om Gerd Kristiansens møte med IOC-presidenten i saken under)
I det verste tilfellet, Zahir Belounis, kunne det endt tragisk.
– Jeg ble holdt tilbake i Qatar i 17 måneder og hadde depresjoner og store problemer, forteller Belounis.
Vurderte selvmord
Han vurderte flere muligheter til å komme ut av situasjonen, blant annet undersøkte han mulighetene for regelrett å flykte fra landet. Belounis forteller også at han hadde nerveproblemer og at han i perioder drakk alkohol. Det gikk så langt at han også vurderte selvmord.
– Dette kafalasystemet er direkte slaveri. Det er helt uforståelig at et land som praktiserer et slikt system skal få lov til å avholde et fotball-VM, sier den fransk-algirske proffspilleren.
Full kontroll
Kafalasystemet brukes i landene rundt den persiske gulf og i enkelte andre land i Midt-Østen. Det betyr at for å kunne arbeide i en stat som Qatar, trenger man en sponsor, og denne sponsoren er som regel arbeidsgiveren. I det man lander i Qatar må man umiddelbart gi pass og andre legitimasjonspapirer til sin sponsor som også på alle andre måter skal ivareta vedkommende juridiske interesser, men sponsorene eller arbeidsgiverne er bare opptatt av å tjene mest mulig penger.
Belounis forteller at dette pengejaget i fotballen har ført til at han har mistet helt lyst og motivasjon til å spille fotball. Han er nå bare opptatt av å kjempe for menneskerettigheter. Retten til å fagorganisere seg og forhandle fram tariffavtaler er for ham noen av de viktigste menneskerettighetene etter opplevelsene i Qatar.
Mange har det verre
Belounis får full støtte av den marokkanske fotballspilleren Abdes Ouaddou som hadde noe av de samme problemene i Qatar som Belounis. Ouaddou endte i konflikt med klubben da de i seks måneder ikke utbetalte noen lønn. Da han ville reise sin vei, ble han nektet å få tilbake sitt pass og holdt tilbake i Qatar i over tre måneder.
– Vi er to ofre for dette kafala-systemet, men det er mange tusener i en mye verre situasjon. Tenk på alle bygnings- og anleggsarbeiderne som lever under forferdelige vilkår. De bor ofte på brakker 30 eller 40 sammen, og brakkene er skitne og det kryr av rotter, forteller Ouaddou.
De to fotballspillerne oppfordrer nå prominente fotballproffer om støtte, og ber dem protestere overfor sine egne nasjonale fotballforbund og overfor FIFA. IFS organiserer også en såkalt «thunderclap» eller tordenslag på Facebook som protest mot politikken i Qatar.
Fem krav fra IFS
Generalsekretær Sharan Burrow har selv besøkt byggeplassene i Qatar og sett hvordan bygningsarbeiderne bor. Hun er meget sterk i sin fordømme.
– Qatar er en slavestat, og FIFA har makt til å kunne bidra til å avskaffe kafala, sier generalsekretær Sharan Burrow.
Hun stilte opp fem krav for at Qatar fortsatt skal kunne arrangere fotball-VM i 2022:
• Avskaff kafala-systemet.
• Respek for faglige rettigheter.
• Innføring av en minstelønn.
• Innføring av et meklingsinstitutt.
• Qatar bør samarbeide med ansvarlige internasjonale rekrutteringsbyråer.
Les mer:
BAKGRUNN: Qatars skinnreformer (19.05.2014)
4.000 vil dø før Qatar-VM (05.03.2014)
Behandles som dyr (19.11.2013)
Sjokkerte Qatar-inspektører (11.10.2013)
Fagbevegelsen skuffet over Qatar (02.10.2013)
Hver dag dør en arbeider for VM-drømmen (27.09.2013)
Video: Nepalesisk arbeider forteller om arbeidsforholdene i Qatar (27.09.2012)Mer fra IFS-kongressen:
Drar hjem for å møte IOC-presidenten (19.05.2014)
Multi-kulti, sport og politikk (19.05.2014)
Faglig samling i Berlin (18.05.2014)
IOC vil lytte til arbeiderne
President Thomas Bach sier at Den internasjonale olympiske komite vil samarbeide mer med arbeidstakerne.
erlend@lomedia.no
LO-leder Gerd Kristiansen fløy tur/retur Berlin i ens ærend å rekke møtet på Ullevål Stadion mandag ettermiddag. I Berlin avholdes IFS-kongressen – og Kristiansen er allerede tilbake i den tyske hovedstaden.
Tilbake i Berlin vil hun fortelle møtedeltakerne på kongressen om et positivt treff med IOC-sjefen.
– Vi snakket og de lyttet. Vi har jo en nasjonal avtale her i Norge, som sikrer arbeidernes rettigheter om vi skulle få OL til Norge. Spørsmålet er hvordan vi kan få til liknende avtaler internasjonalt, sier Kristiansen til frifagbevegelse.no på full fart tilbake til den tyske hovedstaden.
Vil snakke med ITUC
I det timeslange møtet med IOC-presidenten, deltok også YS-leder Jorunn Berland og Unio-leder Anders Folkesad. Kort oppsummert sa IOC-president Thomas Bach at de gjerne snakker mer med IFS (Den internasjonale faglige samorganisasjonen, ITUC på engelsk).
– Dette skal de få høre i Berlin! Dette var et positivt møte, og Bach virket åpen for våre innspill. Han reiser jo Europa rundt for å få innspill, bare det er jo et godt tegn, mener Kristiansen.
Akkurat hvordan en internasjonal avtale skal se ut, vil ikke Kristiansen diktere på sparket. Det viktigste er at ballen ruller – og at den er sparket over til IFS' banehalvdel.
Grelle eksempler
Møtet med IOC-presidenten skjedde med vinterens Sotsji-OL friskt i minnet. Der de som bygget opp det gigantiske OL-anlegget arbeidet under elendige forhold.
Det har bidratt til at IOC ikke er spesielt populære, verken i Norge eller andre potensielle OL-vertsland.
– Nå må vi bare se fremover. Det tror jeg IOC også har godt av. Nå er ikke vi her for å berge IOCs image, men om det skulle skje så er jo det en heldig bi-effekt for dem.
– Gode arbeidsvilkår er i alle fall en sak som vil kunne gi dem litt drahjelp der, sier LO-lederen – før hun haster videre mot Berlin igjen.
Les mer:
BAKGRUNN: Qatars skinnreformer (19.05.2014)
4.000 vil dø før Qatar-VM (05.03.2014)
Behandles som dyr (19.11.2013)
Sjokkerte Qatar-inspektører (11.10.2013)
Fagbevegelsen skuffet over Qatar (02.10.2013)
Hver dag dør en arbeider for VM-drømmen (27.09.2013)
Video: Nepalesisk arbeider forteller om arbeidsforholdene i Qatar (27.09.2012)Mer fra IFS-kongressen:
Drar hjem for å møte IOC-presidenten (19.05.2014)
Multi-kulti, sport og politikk (19.05.2014)
Faglig samling i Berlin (18.05.2014)
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim