Fotballproffene Abdes Ouaddou og Zahir Belounis fortalte om forferdelige arbeidsforhold i Qatar.
Terje I Olsson
– Qatar må velge mellom VM og kafala
BERLIN: Qatar må velge mellom kafala-systemet i arbeidslivet og fotball-VM, mener de to fotballproffene Abdes Ouaddou og Zahir Belounis.
frifagbevegelse@lomedia.no
De to fortalte på en pressekonferanse på Berlin-kongressen til Den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS mandag hvordan myndighetene i Qatar holdt tilbake deres pass og nektet og gi dem utreisevisum, da det oppsto en lønnskonflikt mellom de to spillerne og klubben deres.
(Les om Gerd Kristiansens møte med IOC-presidenten i saken under)
I det verste tilfellet, Zahir Belounis, kunne det endt tragisk.
– Jeg ble holdt tilbake i Qatar i 17 måneder og hadde depresjoner og store problemer, forteller Belounis.
Vurderte selvmord
Han vurderte flere muligheter til å komme ut av situasjonen, blant annet undersøkte han mulighetene for regelrett å flykte fra landet. Belounis forteller også at han hadde nerveproblemer og at han i perioder drakk alkohol. Det gikk så langt at han også vurderte selvmord.
– Dette kafalasystemet er direkte slaveri. Det er helt uforståelig at et land som praktiserer et slikt system skal få lov til å avholde et fotball-VM, sier den fransk-algirske proffspilleren.
Full kontroll
Kafalasystemet brukes i landene rundt den persiske gulf og i enkelte andre land i Midt-Østen. Det betyr at for å kunne arbeide i en stat som Qatar, trenger man en sponsor, og denne sponsoren er som regel arbeidsgiveren. I det man lander i Qatar må man umiddelbart gi pass og andre legitimasjonspapirer til sin sponsor som også på alle andre måter skal ivareta vedkommende juridiske interesser, men sponsorene eller arbeidsgiverne er bare opptatt av å tjene mest mulig penger.
Belounis forteller at dette pengejaget i fotballen har ført til at han har mistet helt lyst og motivasjon til å spille fotball. Han er nå bare opptatt av å kjempe for menneskerettigheter. Retten til å fagorganisere seg og forhandle fram tariffavtaler er for ham noen av de viktigste menneskerettighetene etter opplevelsene i Qatar.
Mange har det verre
Belounis får full støtte av den marokkanske fotballspilleren Abdes Ouaddou som hadde noe av de samme problemene i Qatar som Belounis. Ouaddou endte i konflikt med klubben da de i seks måneder ikke utbetalte noen lønn. Da han ville reise sin vei, ble han nektet å få tilbake sitt pass og holdt tilbake i Qatar i over tre måneder.
– Vi er to ofre for dette kafala-systemet, men det er mange tusener i en mye verre situasjon. Tenk på alle bygnings- og anleggsarbeiderne som lever under forferdelige vilkår. De bor ofte på brakker 30 eller 40 sammen, og brakkene er skitne og det kryr av rotter, forteller Ouaddou.
De to fotballspillerne oppfordrer nå prominente fotballproffer om støtte, og ber dem protestere overfor sine egne nasjonale fotballforbund og overfor FIFA. IFS organiserer også en såkalt «thunderclap» eller tordenslag på Facebook som protest mot politikken i Qatar.
Fem krav fra IFS
Generalsekretær Sharan Burrow har selv besøkt byggeplassene i Qatar og sett hvordan bygningsarbeiderne bor. Hun er meget sterk i sin fordømme.
– Qatar er en slavestat, og FIFA har makt til å kunne bidra til å avskaffe kafala, sier generalsekretær Sharan Burrow.
Hun stilte opp fem krav for at Qatar fortsatt skal kunne arrangere fotball-VM i 2022:
• Avskaff kafala-systemet.
• Respek for faglige rettigheter.
• Innføring av en minstelønn.
• Innføring av et meklingsinstitutt.
• Qatar bør samarbeide med ansvarlige internasjonale rekrutteringsbyråer.
Les mer:
BAKGRUNN: Qatars skinnreformer (19.05.2014)
4.000 vil dø før Qatar-VM (05.03.2014)
Behandles som dyr (19.11.2013)
Sjokkerte Qatar-inspektører (11.10.2013)
Fagbevegelsen skuffet over Qatar (02.10.2013)
Hver dag dør en arbeider for VM-drømmen (27.09.2013)
Video: Nepalesisk arbeider forteller om arbeidsforholdene i Qatar (27.09.2012)Mer fra IFS-kongressen:
Drar hjem for å møte IOC-presidenten (19.05.2014)
Multi-kulti, sport og politikk (19.05.2014)
Faglig samling i Berlin (18.05.2014)
IOC vil lytte til arbeiderne
President Thomas Bach sier at Den internasjonale olympiske komite vil samarbeide mer med arbeidstakerne.
erlend@lomedia.no
LO-leder Gerd Kristiansen fløy tur/retur Berlin i ens ærend å rekke møtet på Ullevål Stadion mandag ettermiddag. I Berlin avholdes IFS-kongressen – og Kristiansen er allerede tilbake i den tyske hovedstaden.
Tilbake i Berlin vil hun fortelle møtedeltakerne på kongressen om et positivt treff med IOC-sjefen.
– Vi snakket og de lyttet. Vi har jo en nasjonal avtale her i Norge, som sikrer arbeidernes rettigheter om vi skulle få OL til Norge. Spørsmålet er hvordan vi kan få til liknende avtaler internasjonalt, sier Kristiansen til frifagbevegelse.no på full fart tilbake til den tyske hovedstaden.
Vil snakke med ITUC
I det timeslange møtet med IOC-presidenten, deltok også YS-leder Jorunn Berland og Unio-leder Anders Folkesad. Kort oppsummert sa IOC-president Thomas Bach at de gjerne snakker mer med IFS (Den internasjonale faglige samorganisasjonen, ITUC på engelsk).
– Dette skal de få høre i Berlin! Dette var et positivt møte, og Bach virket åpen for våre innspill. Han reiser jo Europa rundt for å få innspill, bare det er jo et godt tegn, mener Kristiansen.
Akkurat hvordan en internasjonal avtale skal se ut, vil ikke Kristiansen diktere på sparket. Det viktigste er at ballen ruller – og at den er sparket over til IFS' banehalvdel.
Grelle eksempler
Møtet med IOC-presidenten skjedde med vinterens Sotsji-OL friskt i minnet. Der de som bygget opp det gigantiske OL-anlegget arbeidet under elendige forhold.
Det har bidratt til at IOC ikke er spesielt populære, verken i Norge eller andre potensielle OL-vertsland.
– Nå må vi bare se fremover. Det tror jeg IOC også har godt av. Nå er ikke vi her for å berge IOCs image, men om det skulle skje så er jo det en heldig bi-effekt for dem.
– Gode arbeidsvilkår er i alle fall en sak som vil kunne gi dem litt drahjelp der, sier LO-lederen – før hun haster videre mot Berlin igjen.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie