JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opposisjonen om statsbudsjettet 2022:

– Viser ingen retning i det hele tatt, sier Tina Bru

Høyres finanspolitiske talsperson nekter å trille noen terning over tilleggsproposisjonen, men er klar i sin tale overfor sine politiske motstandere.
Tine Bru (H) om tilleggsproposisjonen.

Tine Bru (H) om tilleggsproposisjonen.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Hovedkritikken er at det ikke er noen prioriteringer.

– Det virker som – akkurat som Hurdalsplattformen – at de ikke har funnet fram til noen store felles prosjekt som de har lyst til å gjennomføre. Det er mye påplussinger og ting som vi allerede har satt i gang, som for så vidt er bra. Men så er det mange dyre små symboltiltak. Blant annet en milliardsatsing på skolebygg rundt omkring i landet, som ikke løser de utfordringene vi står overfor, sier Tina Bru til FriFagbevegelse.

Smører tykt utover

– Regjeringen velger å smøre milliardene tynt utover. Staten skal ikke være alt for alle, men den skal hjelpe dem som trenger det mest, sier Bru.

Hun kritiserer regjeringen konkret for den store avgiftslettelsen på 2,9 milliarder i redusert elavgift og 690 millioner kroner i lavere makspris for alle med barn i barnehage.

– Dette kunne heller vært brukt til å løfte dem som har minst. Det er fint for meg, som har barn i barnehage, å betale litt mindre. Men jeg trenger det ikke mest, sier Bru og viser til at Solberg-regjeringen hadde klare prioriteringer på hvem som fikk støtte.

Sløse-fest

Frp-leder og finanspolitisk talsperson, Sylvi Listhaug, mener budsjettet prioriterer sløse-fest på symbolske klimatiltak mens vanlige folk får økte skatter og avgifter.

– At det etterpå skal forhandles med avgiftsentusiastene i SV er bekymringsfullt, sier partileder Sylvi Listhaug.

 – Folk flest merker den skyhøye strømprisen på lommeboken. Likevel kommer Vedum med smuler til vanlige folk. Utover Solberg-regjeringens forslag gir han bitte litt mindre elavgift i januar, februar og mars neste år. Hadde han tatt dette på alvor hadde han fjernet momsen som utgjør 25 prosent av regningen til folk, mener hun.

Sylvi Listhaug (Frp) om tilleggsproposisjonen.

Sylvi Listhaug (Frp) om tilleggsproposisjonen.

Leif Martin Kirknes

Fremskrittspartiet reagerer på at regjeringen legger ned det statlige eldreomsorgsprosjektet. Blant annet i Stjørdal, hvor Senterparti-ordfører Ivar Vigdenes har advart på det sterkeste mot å avvikle ordningen.

Fjerner fritidskortet

Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er litt mer positiv.

– Det er en veldig tydelig retning, og en ny kurs. Økte bevilgninger til kommunene og en reversering av taxfree-ordningen er på den positive siden, sier Ropstad til FriFagbevegelse.

Men:

– Det er tøffe kutt for familiene og barn og unge. Fritidskortet er dessverre kuttet ut. Det er 2000 kroner i året for deltakelse i aktiviteter. Og det er første start på å kutte kontantstøtten, legger han til.

Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Leif Martin Kirknes

Ropstad tror heller ikke KrF blir invitert på forhandlinger.

– Hvis de ikke blir enige er det en fallitterklæring og et tegn på et prosjekt som ikke fungerer. Men jeg har liten tro på at vi hører fra noen om det, sier han.

SV er nøkkelen

For å få gjennom et budsjett i Stortinget, må regjeringen ha med seg SV. Torgeir Knag Fylkesnes skal være sjefforhandler for SV.

Forskjeller og miljø blir viktigst for SV i forhandlingene.

– Det er et veldig forsiktig budsjett. Det er mye videreføring av Solberg. Ingen store endringer innen ulikheter, klima og grønn omstilling, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

Oversikt: Slik treffer det nye statsbudsjettet lommeboka

Torgeir Knag Fylkesnes er SVs sjefsforhandler,.

Torgeir Knag Fylkesnes er SVs sjefsforhandler,.

Leif Martin Kirknes

Han hadde trodd det skulle være mulig å gjøre mer på tre uker.

– Der det er vilje kan man få gjort mye, sier Fylkesnes.

– Det er regjeringens ansvar å skaffe seg et budsjett. Så har de pekt på oss. Alle andre løsninger er vanskelig å se for seg, mener Fylkesnes.

Tar ikke ta i roten av problemene

Finanspolitisk talsperson i Rødt, Marie Sneve Martinussen, har sett dårligere budsjett de åtte siste årene.

– Det skulle bare mangle. Vi har hatt en regjering som har flyttet krone etter krone over til de rikeste. Det er klart at en regjering med Ap og Sp vil levere bedre enn det. Men vi er mer utålmodige. Vi mener dette er for tannløst til å snu utviklingen. Man tar ikke tak i roten av problemene, sier Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Marie Sneve Martinussen er Rødts finanspolitiske talsperson. .

Marie Sneve Martinussen er Rødts finanspolitiske talsperson. .

Leif Martin Kirknes

Warning
Annonse
Annonse