JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

1500 flere arbeidsløse skal få hjelp gjennom arbeidsmarkedstiltak

Nav får mer penger for å hjelpe flere ut i jobb.
Kjersti Stenseng (f.v), Jonas Gahr Støre og nestleder Bjørnar Skjæran på pressekonferansen før landsmøtet i Arbeiderpartiet som starter torsdag. 

Kjersti Stenseng (f.v), Jonas Gahr Støre og nestleder Bjørnar Skjæran på pressekonferansen før landsmøtet i Arbeiderpartiet som starter torsdag. 

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

I revidert statsbudsjett som legges fram 11. mai legger regjeringen inn 250 millioner ekstra kroner i potten til ekstraordinære arbeidsmarkedstiltak for de som står uten arbeid.

Tiltakene skal i utgangspunktet gå til alle, men statsminister Jonas Gahr Støre er svært bekymret for de unge som går uten arbeid.

Antallet på 100 000 har vært nokså stabilt over tid. Det bekymrer Jonas Gahr Støre.

– Det må vi bruke det faglige politiske samarbeidet til å gjøre noe med. Det blir vår viktigste og største oppgave framover, varsler han.

Av de 250 friske millionene, skal 110 millioner betale for arbeidsmarkedsaktivitet som Nav allerede har gjenomført.

Dette er plasser som ble påbegynt i 2022.

Resten – 140 millioner – er nye tiltaksplasser.

Det vil bety at 1500 flere arbeidsløse vil få tilbud om tiltaksplass fra Nav i andre halvår 2023.

Er nær arbeidslivet

Statsministeren er klar på formålet.

– Det er å nå mennesker som står utenfor arbeidslivet i dag, som vi trenger å få med på laget. Som vil jobbe, men trenger litt mer utdanning eller litt mer opplæring for å komme seg ut i arbeidslivet, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er glad for lekkasjene fra revidert budsjett.

– Dette har vi snakket om lenge. Vi er veldig glad for at så mange har kommet i jobb det siste året. 100 000 flere har kommet inn i arbeidslivet. De som står i neste rekke er de som er under 30 år. Jeg er veldig glad for et skikkelig løft for å få flere inn i arbeidslivet, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Dette viser at vi har en regjering som leverer på arbeidslinja. Det er ekstremt viktig for den enkelte, og det er viktig for samfunnet at vi gjør alt vi kan for å inkludere flere inn i arbeidslivet, legger hun til.

Litt ekstra hjelp

Siden statsministeren har invitert til fagligpolitisk samarbeid om tiltakene, mener LO-lederen det er mange som med noe mer kvalifisering og noe mer hjelp kunne bidratt med sin arbeidskraft i samfunnet.

– Pengene kan for eksempel gå til nye arbeidsmarkedstiltak, styrking av Nav og gå til å skaffe flere varig tilrettelagte arbeidsplasser (VTA) og gjennom arbeidsrettede tiltak, kurs og arbeidsmarkedstjenester. Samtidig kan disse midlene sørge for en styrking av Nav slik at den enkelte ungdom kan følges opp bedre, men er Følsvik.

– Å vise tillit og følge opp med skreddersøm er særdeles viktig for å lykkes med å få flere ut i jobb, sier Peggy Hessen Følsvik.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) er trygg på at disse pengene kan bidra til at flere blir rekruttert til arbeid.

– Dette klarer Nav å få satt i sving. Det er altfor mange som står utenfor arbeidslivet samtidig som bedriftene mangler kvalifisert arbeidskraft, sier Marte Mjøs Persen til FriFagbevegelse.

I tillegg kommer ungdomsgarantien som ble lansert i statsbudsjettet i drift 1. juli. Her kommer det i tillegg 350 nye stillinger i Nav for å følge opp og veilede unge under 30 år.

Målet er å få flere til å gå i utdanning, kvalifisering eller arbeid.

– Metodene som skal brukes er metoder vi vet virker, sier Marte Mjøs Persen.

Annonse
Annonse