JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

22. juli-markering uten klemmer: – Jeg synes det er ganske trist

Vanligvis er minnemarkeringene for 22. juli en typisk klemmesituasjon, sier lederen for støttegruppen. I år blir det naturligvis annerledes.

Nina Hanssen

Det blir ingen samling for pårørende og overlevende på Utøya. Og det blir heller ingen åpen samling foran regjeringskvartalet i år på niårsdagen for terrorangrepet hvor 77 personer ble drept.

Korona har flyttet markeringen over på nett og i stedet blir det taler, kransenedleggelser og musikkinnslag fra begge stedene – som også sendes direkte av NRK.

– Det på grunn av smittevern. Vi kunne ikke oppfylle begrensningen på maks 200 personer. Vanligvis har det vært mellom 200 og 500 personer på Utøya under markeringene, sier leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen til NTB.

– Ganske trist

Markeringen førstkommende onsdag starter klokka 10 foran regjeringskvartalet. Her holder både Røyneland, AUF-leder Ina Libak og statsminister Erna Solberg taler. Frida Ånnevik bidrar med musikk.

Senere samles representanter for støttegruppen og AUF på Utøya sammen med blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg.

Lisbeth Røyneland i støttegruppen sier at de ikke har fått mange reaksjoner på at det blir en digital markering.

– Men hvis jeg skal svare for meg selv, så synes jeg det er ganske trist. Dette er vanligvis en typisk klemmesituasjon. Det er en dag for å møte hverandre, med nære samtaler og gode klemmer. Men vi er jo selvfølgelig nødt til å forholde oss til reglene, sier Røyneland.

– Fellesskap

AUF-leder Ina Libak er enig.

– Jeg skulle ønske vi kunne være fysisk sammen i det fellesskapet vi pleier å ha 22. juli. Det er en dag det er særlig fint å være sammen, klemme hverandre og passe på hverandre, sier hun til NTB.

Men slik blir det altså ikke.

– Jeg synes det er dumt. Det tror jeg det er en del andre også som synes. Men jeg tror alle har forståelse for at det blir som det blir på grunn av koronasituasjonen vi lever med, sier Libak, som legger til at hun tror de skal få til en verdig markering likevel.

Det blir også arrangert lokale markeringer flere steder rundt om i landet.

– Der er det ikke like mange folk, og dermed vil de kunne ha arrangementer som er innenfor smittevernseglene, sier Røyneland.

Warning
Annonse
Annonse