For det enkelte LO-medlem er medlemskapet en svært god investering. Det er mange hundre tusen kroner å tjene.
Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Fagorganisering
Å være LO-medlem kan gi en gevinst på flere hundre tusen kroner. Sjekk hvorfor
LO har stor betydning som politisk kraft. Men for det enkelte LO-medlem er medlemskapet en svært god investering. Det er mange hundre tusen kroner å tjene.
torgny@lomedia.no
Ofte får man høre at fagforeningskontingenten er høy, at det er dyrt å være fagorganisert. Men sammenlignet med hva man får igjen for det, er fagforeningsmedlemskapet en økonomisk svært god investering.
FriFagbevegelse har sett på utgiftene til kontingenten og inntektene fra fagforeningsmedlemskapet, som et LO-medlem i en bedrift med tariffavtale har. Dette har vi sammenlignet med utgiftene og inntektene en uorganisert arbeidstaker i en bedrift uten tariffavtale har.
Svaret er entydig: I løpet av et arbeidsliv tjener en fagorganisert 1,6 millioner kroner sammenlignet med en som er uorganisert og ikke jobber i en bedrift med tariffavtale. Vi har tatt utgangspunkt i et arbeidsliv på 30 år. De fleste jobber lenger enn det, og jo lenger man jobber, jo mer lønnsomt blir det å være fagorganisert.
Utgangspunktet for beregningen er en gjennomsnittlig årslønn for en industriarbeider. Den var i 2021 på 524 000 kroner. Et arbeidsår regnes vanligvis som 1950 timer. Da blir timelønna 269 kroner.
Feriepenger
Som fagorganisert har du krav på en ekstra ferieuke. Det gjør at arbeidsgiveren må sette av 12 prosent i feriepenger i stedet for lovens minstekrav på 10,2 prosent. I løpet av et arbeidsliv gir dette en økt inntekt på 282 000 kroner.
Helligdager
Det er en egen lov som gjør at du som arbeidstaker har krav på lønn på 1. og 17. mai. Men i tillegg til dette er det åtte bevegelige helligdager som kan falle på en hverdag. Alle skal ha fri disse dagene, men hvis du ikke har tariffavtale, er det opp til sjefen om du får betalt.
Skjærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag faller alltid på en hverdag. For 1. og 2. juledag og 1. nyttårsdag er det fem av sju dager som faller på det som vanligvis er arbeidsdager. I gjennomsnitt gjør det at som fagorganisert i en tariffbedrift får du betalt for 7,1 flere dager i året enn en som er uorganiserte. Til sammen gjennom et 30 år langt arbeidsliv utgjør dette 432 000 kroner.
AFP
AFP står for avtalefestet pensjon. Det betyr at det bare er ansatte i bedrifter med tariffavtale og AFP-ordning, som får nyte godt av denne ordningen. Hvor mye AFP-pensjonen er verdt avhenger av når du slutter å jobbe og hvor lenge du lever. AFP er en pensjon som varer livet ut. Et forsiktig anslag er at AFP-pensjonen er verdt rundt én million kroner.
Summen av fordelene en fagorganisert i en tariffbedrift oppnår, i motsetning til sin uorganiserte kollega i løpet av 30 år i arbeidslivet er på drøye 1,7 millioner kroner.
Utgifter
I LO-medlemskapet er det knyttet minst én forsikringsordning. Den heter kollektiv hjemforsikring og er en omfattende innboforsikring. Som fagorganisert får du den på kjøpet. Hvis du skal ha en tilsvarende forsikring som tegnes privat, må du regne med å betale rundt 100 kroner i måneden. I løpet av 30 år blir det 36 000 kroner, som LO-medlemmet sparer.
Medlemskontingenten
Fagforeningskontingenten varier fra forbund til forbund. For Fellesforbundet er kontingenten 1,5 prosent av bruttoinntekt. For en industriarbeider med gjennomsnittsinntekt blir det 7860 kroner i året eller 235 800 kroner i løpet av 30 år.
Men staten tar sin del av regninga, man får fradrag i skatten for deler av det en betaler for å være fagorganisert. Under Solberg-regjeringens åtte år har fradraget for fagforeningskontingenten ligget stille på 3850 kroner.
I 2022 har Støre-regjeringen hevet det til 5800 kroner, og planen er at den skal dobles innen to år. Da vil fradraget ligge på 7700 kroner i året. Hvis en regner med at skatten er på 30 prosent, betyr det at staten bidrar med 2310 kroner i året. I et 30-årig langt liv er derfor utgiftene til å være fagorganisert være 166 500 kroner.
Hvis en trekker utgiftene til fagforeningskontingent fra de økonomiske fordelene medlemskapet gir, vil det gi et overskudd på over 1,5 millioner kroner. Hvis en i sammenligninga tar med kostnadene til forsikring, blir forskjellen nesten 1,6 millioner kroner.
Andre goder
LO bidrar til et organisert arbeidsliv med ordna lønns- og arbeidsforhold, og har en viktig samfunnsmessig rolle for å holde forskjellene i Norge lave. I tillegg til det gir LO-medlemskapet en del fordeler som ikke er så lette å tallfeste.
LOs juridiske avdeling går for å være Norges fremste miljø innen arbeidsrett. Dersom man havner i en konflikt på jobben kan lokale tillitsvalgte bistå deg slik at du ikke blir overkjørt. Dersom konflikten havner i retten, kan LOs juridiske avdeling være din advokat. Dette er en gratis tjeneste for dem som havner i en konflikt.
LO har sitt eget fordelsprogram, LO Favør. Kollektiv hjemforsikring er en del av dette fordelsprogrammet, men LO-medlemskapet gir også tilbud på for eksempel leiebil og hotell. Hvis begge to i et parforhold er LO-medlemmer, vil de ved en skade slippe å betale egenandel.
Mange forbund og foreninger har ferietilbud hvor en kan spare betydelige beløp når en leier seg en hytte eller leilighet.
Fint regnestykke
– Dette synes selvfølgelig vi er et veldig fint regnestykke. Det illustrerer godt hvordan både den enkelte arbeidstaker og samfunnet er tjent med at flest mulig arbeidstakere organiserer seg, og det understreker viktigheten av tariffavtaler i arbeidslivet, sier nestleder i LO, Roger Heimli i en kommentar til FriFagbevegelses regnestykke.
– Vi er sterkere sammen, det vil vi også være i fremtiden. Forhåpentligvis vil regnestykker som dette bidra til at enda flere ser verdien av å være fagorganisert. At flest mulig organiserer seg i et LO-forbund er helt avgjørende for at vi skal fortsette å stille like sterkt ved forhandlingsbordet, også i fremtiden.
Han viser til at et anstendig arbeidsliv med ordnede lønns- og arbeidsforhold, dessverre fortsatt ikke er realiteten for alle norske arbeidstakere. LO ser hvert år nye eksempler på useriøse arbeidsgivere som forsøker å vri seg unna spillereglene som gjelder for norsk arbeidsliv.
– Organiserte arbeidstakere med tilgang på fagkompetanse og juridisk bistand fra LO – ved behov – er et viktig virkemiddel for å komme useriøse arbeidsgivere til livs en gang for alle.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Martin Guttormsen Slørdal