Åge Villi Kristiansen klaget over smerter i foten. Da ble det oppdaget fluelarver i et sår.
Privat
Norlandia-skandalen
Åge (76) klaget over «ubehag» i foten, men ingen pleiere sjekket. To dager senere ble det oppdaget fluelarver under bandasjen
Åge Villi Kristiansen sa han var bekymret og hadde ubehag i såret sitt, men ingen hjalp ham. Norlandia lot ham vente i to dager før noen stelte såret. Da hadde han fått larver i såret sitt.
yngvil@lomedia.no
Hva skjedde egentlig da Åge Villi Kristiansen fikk så dårlig stell at fluelarver tok bolig i et sår han hadde på foten?
Kristiansen var pasient på det private Skoggata bo- og servicesenter i Moss. Senteret er drevet av kjeden Norlandia.
FriFagbevegelse og Fagbladet avslørte for snart to uker siden at han fikk fluelarver i et sår på foten. Få dager senere fikk han hjertestans, og pleierne sluttet med livredning selv om han fortsatt levde.
Nå har vi fått innsyn i Norlandias versjon av hva som skjedde, i en rapport til Fylkesmannen i Østfold. Der går det blant annet fram at det luktet råttent i leiligheten hans og at det var fluer rundt bandasjen hans. Først tre uker senere ble det funnet larver under bandasjen.
Norlandia skjulte informasjon
Først etter at Fagbladet og FriFagbevegelse i august skrev om saken, valgte Norlandia å melde fra videre om den mangelfulle behandlingen Kristiansen fikk. Da var det gått ti måneder siden han døde.
Fylkesmannen i Østfold bestemte i går å åpne tilsynssak mot Norlandia.
«Beboeren har klaget over ubehag»
Kristiansen døde 11. oktober 2016. I ukene før ble han utsatt for mangelfull omsorg mens han bodde på det private bosenteret.
Norlandia skriver til Fylkesmannen at «Det er dokumentert 13.9.16 at det lukter råttent i leiligheten og det er observert fluer rundt bandasjen.» Dette er fire uker før han døde.
Norlandia skriver at det deretter er gjort sårstell åtte ganger, den siste gangen 30. september 2016.
Norlandia forklarer videre at 4. oktober 2016 observerte en helsefagarbeider at bandasjen hans var gjennomtrukket og at Åge var bekymret for sin situasjon og klaget over ubehag. Helsefagarbeideren ga beskjed videre til sykepleier. Sykepleieren gjorde ingenting for å hjelpe Åge. Heller ikke dagen etter fikk han hjelp av noen.
To dager senere – 6. oktober – kom en sykepleier for å stelle sårene hans. Da hadde det gått seks dager siden forrige sårstell. Sykepleieren oppdager larvene mellom tærne hans. Sykepleieren ringer Kristiansens hudlege som ber om at de tar et bilde. Deretter fjernes larvene mellom tærne og sårene stelles.
Sykepleieren som observerte larvene meldte fra om det som skjedde – og skrev et avvik 9. oktober 2016. Men denne informasjonen stoppet på omsorgssenteret – og ble ikke sendt videre.
«Dette ble ikke rapportert videre til overordnet ledelse i Norlandia eller til Moss kommune, slik rutinen tilsier», skriver Norlandia.
Bruker hendelsene «aktivt i læring»
Noen dager etter at larvene ble oppdaget fikk Kristiansen hjertestans med påfølgende forsøk på livredning fra sykepleiere på stedet. Ambulansepersonellet meldte avvik om dette fordi Norlandias sykepleiere avsluttet livredning før ambulansen kom. Da abulansearbeiderne ankom var pleierne sikre på at Kristiansen var død, og ingen drev livredning. Ambulansearbeiderne ble overrasket da de oppdaget at Kristiansen fortsatt hadde hjerteaktivitet.
Ambulansetjenesten er sterkt kritisk at livredningen ble avsluttet mens Kristiansen fortsatt var i live. Det førte ifølge ambulansefolkene til at Kristiansen «ble fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning».
Norlandia sier dette om omstendighetene rundt Åges hjertestans:
Sykepleierne vedkjenner at de ikke fulgte prosedyrene. De «har tatt dette til etterretning og har brukt dette aktivt i læring», forsikrer Norlandia i brevet til Fylkesmannen.
Avviser påstander fra pårørende
Åges pårørende har fortalt FriFagbevegelse og Fagbladet at de har tatt opp manglende og dårlig sårstell, dårlig hygiene og dårlig mat med både avdelingsleder og tidligere daglig leder ved bosenteret.
Dette avviser Norlandia, og skriver under punktet «pårørendeomsorg» til Fylkesmannen:
«Ledelsen på Skoggata har ikke hatt noen henvendelser fra beboers pårørende (søster og bror) under oppholdet eller etter dødsfallet. Det har ikke vært noen møter mellom pårørende og ledelse. Primærkontakt og helsepersonell har hatt dialog med pårørende, men har ikke klart å fange opp misnøye godt nok til å formidle det videre til ledelsen.»
«Vi har gode rutiner for håndtering av klager og misnøye», skriver Norlandia.
Norlandia bedyrer at de vil bruke det som skjedde med Åge i «vårt kontinuerlige forbedringsarbeid i Skoggata bo- og servicesenter».
Sårstellet var forsinket
Norlandia forklarer Fylkesmannen at Kristiansen hadde vedtak på hjemmesykepleie og sårstell etter prosedyre, samt kontakt med lege etter behov, og renhold av leiligheten hver 14. dag. Norlandia vurderte at det var for sjelden og «valgte å utføre ukentlig renhold av leiligheten».
«Sykepleiere på Skoggata uttaler at de har utført stellet etter prosedyrene, men at det har skjedd enkeltepisoder med forsinket sårstell grunnet prioritering av mer akutte hendelser», skriver Norlandia.
Egentlig skulle to sykepleiere være med til Kristiansens hudlege for å lære om sårstell – ett år etter at han hadde flyttet til Skoggata – «for å sikre at alle kan prosedyren godt».
Norlandia innrømmer nå at det ikke ble gjort, og skriver følgende:
«Beklageligvis har vi ikke møtt opp på avtalt opplæringstime».
Fylkeslegen i Østfold skal nå gå igjennom all dokumentasjon og granske saken. Det kan ta flere måneder.
LES MER OM NORLANDIA-SKANDALEN
• Hadia Tajik mener overskudd i kommersiell velferd skal gå til bedre tjenester, ikke til eierne
• Moss kommune forlenger kontrakten med Norlandia
• Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp
• Norlandia sender Åge-saken til Helsetilsynet
• Åge ble fratatt sjansen til vellykket gjenopplivning
• Erna skrøt av privat omsorgsbolig – men er taus etter skandalen hvor pasient fikk larver i såret
• Politikere i Moss fortviler etter larve-skandalen: – Jeg ble rasende
• Mor lå alene på rommet med store smerter, men fikk ikke hjelp
• – Siv Jensen så bare fasaden, mens vi visste hvordan det virkelig var
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Det tok lang tid før Hilde Abigael Bergersen aksepterte at hun var døv, men selvtilliten blir stadig bedre. Arbeidsplassen hennes får mye av fortjenesten for det.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes