Bursdag
Agenda fyller 10 år: – En motkraft til Civita
Raymond Johansen var med på å etablere Tankesmien Agenda. På 10-årsdagen er han styreleder.
Raymond Johansen kaller seg fødselshjelper - nå er han styreleder i Tankesmien Agenda. (Arkivfoto)
Erlend Tro Klette
helge@lomedia.no
Hvis det er noe dagens generalsekretær i Norsk Folkehjelp angrer på rundt opprettelsen av Tankesmien Agenda, er det at man ikke fikk det til lenge før.
– Men å feire 10-årsjubileum er bedre enn å feire fem år, sier Raymond Johansen til FriFagbevegelse.
Var partisekretær
Raymond Johansen var partisekretær for Arbeiderpartiet da Tankesmien Agenda så dagens lys for 10 år siden.
Etter åtte år med en rødgrønn regjering erobret Erna Solberg kongeriket. Det førte til en liten idétørke – og kanskje oppgitthet – i Arbeiderpartiet.
Det ga imidlertid muligheten til å etablere noe som skulle være en bro mellom fagbevegelsen, akademia, venstresiden og det politiske sentrum.
Sammen med milliardæren og sosialdemokraten Trond Mohn ble tanken om en tankesmie realisert i 2014. Navnet ble Agenda.
Større behov
– Det er vel riktig å si at jeg var en slags fødselshjelper og samtalepartner. Men bidraget fra Trond Mohn er vi evig takknemlig for, sier Raymond Johansen til FriFagbevegelse.
Meningen var å skape politikk ut av likhet og solidaritet, styrke arbeiderbevegelsen og løfte saker som folk var opptatt av.
10 år etter er ikke behovet for Tankesmien Agenda noe mindre – heller større, mener Johansen.
For mye har skjedd på de ti årene. Ikke minst når det gjelder sosiale medier og medier som formidler såkalte alternative fakta.
– I dag styres alt etter megafon-prinsippet. Du må rope høyt for å bli hørt. Nettopp derfor trenger vi en premissleverandør som ivaretar politikken til sentrum-venstre. Også fordi Arbeiderpartiet er svekket i løpet av de ti årene, sier Raymond Johansen.
Styre samfunnet
Målet er fortsatt å styre samfunnet i en solidarisk retning.
– Men det er svært krevende i en tid hvor vi nærmest er petrobedøvet. Veldig mye dreier seg om først meg selv, hvor solidariteten ikke står i høysetet, og hvor vi hører at noen sier at det å være flyktning er det samme som å være kriminell, legger han til.
Sammen med dagens Agenda-leder, Trygve Svensson, legger Raymond Johansen heller ikke skjul på at den liberale tankesmia Civita er noe av årsaken til at Agenda ble etablert.
Svensson jobbet på den tiden som rådgiver i Arbeiderpartiet, sammen med blant andre Raymond Johansen.
– Raymond snakket med en egen nerve i rommet. Og når ideen om å skape en tankesmie for vår side kom opp ble jeg ekstremt entusiastisk. Noe av begrunnelsen var å skape en motkraft til Civita, sier Trygve Svensson.
Hva så med fremtiden?
Trygve Svensson er enig med Johansen om at vi lever i en megafon-tid der sosiale medier har endret mye.
– Det gjør at det blir lett for folk å melde seg av. Det er viktig å være på sosiale medier, men også utrolig viktig at det finnes steder hvor det kan legges opp til politiske samtaler, gode politiske verksteder, der folk kan snakke ut. Det er sånn vi skaper ekte politiske ideer og endring, sier han.
Framfor alt er jobben til en tankesmie og se lenger fram i tid.
– Vi må gi ungdommen – og folk – framtidstro. Det har alltid vært arbeiderbevegelsens oppgave. En ærlig analyse. Men en tro på at politikk nytter. Jeg tror at de neste 10 årene blir enda viktigere for Agenda, sier Svensson, som legger til at det er store ting som skal skje i politikken fram mot 2030.
– Verken den økende ulikheten eller klimakrisen er løst, og det løses ikke hver for seg. Så det er nok å ta tak i, sier 10-årsjubilanten Trygve Svensson.