JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korrupsjonssaken mot regiondirektørene i Stendi (tidligere Aleris)

Aleris-gründer sparket ut av livsverket: Intenst oppgjør i kulissene da svenskene overtok konsernet

– Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt. De mente jeg måtte tre til side, sa tidligere administrerende direktør Erik Sandøy i sitt vitnemål i korrupsjonssaken. Han er i dag arbeidsløs.
– Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt, sa tidligere direktør Erik Sandøy i retten.

– Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt, sa tidligere direktør Erik Sandøy i retten.

Tri Nguyen Dinh

Ola.tommeras@fagbladet.no

I januar 2019 ble korrupsjonsanklager lagt på bordet for ledelsen, bare uker etter at salget av hele konsernet var signert med svenske Ambea, og knappe tre dager før overtakelsen.

Nå står tre tidligere regiondirektører og tidligere direktør for leverandørselskapet Skagerak tiltalt for grov korrupsjon.

Sparket fra livsverket

Torsdag vitnet selskapets frontfigur gjennom 30 år, administrerende direktør fram til april 2019, Erik Sandøy. I årene fra 1980-tallet til 2019 bygde han selskapet opp fra en tomannsbedrift til et konsern med 6.000 ansatte og milliardomsetning.

Våren 2019 måtte han forlate livsverket.

Nå står han i vitneboksen og forteller om rystende korrupsjonsanklager han som direktør tok seg av vinteren 2018/2019. Noen meter fra ham sitter de korrupsjonstiltalte regiondirektørene og den tiltalte direktøren fra leverandørselskapet Skagerak. De har diametralt forskjellig forklaringer på hva som ble sagt og gjort denne tiden.

Etter vitnemålet får den tiltalte Skagerak-direktøren anledning til å kommentere Sandøys vitnemål.

Det skal bli intenst.

Han tjente store penger som leverandør til privat barnevern, rus og psykiatri. Nå er flere selskaper konkurs og politiet etterforsker ham

Blir en del av velferdsgigant

Tilbake til januar 2019. Offentlighetens øyne er rettet mot Aleris omsorg, men ikke på grunn av korrupsjonsanklager. Oppmerksomheten er rettet mot rettssaken der 24 tidligere konsulenter har saksøkt selskapet i det som omtales som en av historiens største og viktigste arbeidsrettssaker. Den har nettopp begynt. For kort tid siden kjøpte svenske Ambea Aleris, som nå skal hete Stendi og bli en del av Nord-Europas største velferdsaktør – en enorm gigant med mer enn elleve milliarder i omsetning innen barnevern, psykisk omsorg, personlig assistanse og eldreomsorg.

Ifølge Sandøys vitnemål pågår et intenst arbeid disse dagene med intern gransking av tre regiondirektører og leverandøren Skagerak.

– Det var svært alvorlige saker, sier Sandøy.

– Fikk penger, biler og luksusbåt. Nå går korrupsjonssaken for retten

En klar grunn til å gå av

Administrerende direktør Erik Sandøy fikk bare tre måneder i sjefsstolen etter at de svenske eierne overtok. 30. april går plutselig han, tre regiondirektører og flere i ledelsen av.

I pressemeldingen 30. april 2019, sier han:

– Det er på tide å la nye krefter lede virksomheten videre.

Nå spør aktor i retten: – Hvorfor sluttet du?

– Det var en sammenheng mellom det som hadde skjedd i denne saken (den som nå rulles opp i retten, journ.anm.) og mitt avslutningsforhold. Nye eiere kom inn. De ga klar beskjed om at det som hadde skjedd her, hadde skjedd på min vakt. De mente det utgjorde en klar grunn til å tre til side, svarer Sandøy.

Stendi må betale sju millioner kroner til korrupsjonsanklaget leverandør

Brøt sammen i gråt

Deretter gikk retten igjennom kommunikasjon på sms, e-poster og møtereferater i Norge og fra den nye svenske eieren. Ifølge Sandøy var det den tiltalte Skagerak-direktøren som fortalte ham om korrupsjonen, om at regiondirektører i Aleris hadde tatt imot verdier for millioner.

De tiltalte har avvist at det i det hele tatt var korrupsjon.

– Han (Skagerak-direktøren) insisterte på et møte, sier Sandøy.

De møttes på ettermiddagen 21. desember.

– Han begynte med å snakke om store økonomiske problemer i selskapet. Han trengte hjelp, sier Sandøy og forteller at Skagerak-direktøren brøt sammen i gråt i løpet av samtalen.

– Jeg skjønte at han var veldig fortvilet. Han mente han hadde fått dårlige avtaler med Aleris, at det ikke var mulig å drifte innenfor disse avtalene, forteller Sandøy.

Fortalte om korrupsjon

Så skal han ifølge Sandøy ha informert om korrupsjon. Sandøy refererer den videre samtalen slik:

– Han forteller meg: Du må være klar over at finnes personer hos deg som har gjort ganske alvorlige saker. Noen har mottatt økonomiske tjenester av meg. Jeg svarer at det er veldig alvorlige beskyldninger. Dette må du være konkret på. Han svarte det kan jeg ikke, min munn er lukket med sju segl. Jeg sa: Vi kommer ikke videre dersom du ikke sier noe om dette. Bruk romjula til å tenke over dette, sier Sandøy.

Etter jul, i januar 2019, spisser det seg til. Da var det ny kontakt med den nå tiltalte Skagerak-direktøren. Ifølge Sandøy skal den tidligere leverandøren nå ha truet dersom han ikke fikk millionhjelp.

– Vi fikk meldinger med trusler om å betale ham ellers så ville han gå til pressen. Det var ganske ubehagelig, sier Sandøy.

Sandøy diskuterer saken med konserndirektøren. Aleris advokat blir koblet inn. Han møter Skagerak-direktøren i midten av januar.

Motsatt forklaring

Hele tiden sitter direktøren for det tidligere leverandørselskapet Skagerak noen få meter fra vitneboksen. Han er synlig irritert. Etter Sandøys vitnemål får han kommentere. Han avviser blankt hva tidligere administrerende direktør Erik Sandøy har forklart retten.

– Jeg tok kun opp kontraktsmessige forhold på møtet. Jeg understreker at regiondirektørene hadde kjøpt tjenester av oss, og at de aldri gadd å gjøre opp for seg, sier Skagerak-direktøren og beklager seg over at selskapet var blitt dårlig behandlet av Aleris. Det var det han hevder at han tok opp.

Da koker det over for den tidligere administrerende direktøren.

– Dette er den samme «bull shit» som jeg har hørt hele veien. Mer har jeg ikke å si, tordner Sandøy, rød i ansiktet og kraftig forbannet før han raser ut av rettssalen.

Fortalte om alt de hadde fått

I midten av januar 2019 møtte Aleris' advokat, Terje Bjørndahl i SANDs advokater, Skagerak-direktøren.

Etter møtet som ble holdt i Drammen, skal advokaten ha ringt Sandøy med følgende melding: – Dette er alvorlig.

Retten ble torsdag forelagt epost som advokaten sendte Sandøy etter møtet.

I e-posten fra Terje Bjørndahl opplyses det at Skagerak-direktøren forteller om kjøp av tomt til overpris, fri bruk av båt verdsatt til 1,5 millioner kroner, om bilene og om oppussingen som en av regiondirektørene fikk gjort vederlagsfritt.

Dette er korrupsjonssaken

• Stendi er Norges største private omsorgsaktør. Norske kommuner og stat kjøper barnevern, rusomsorg og personlig assistanse for nær 2,5 milliarder kroner i året fra velferdsgiganten.

• I januar 2019 overtok svenske Ambea konsernet etter oppkjøp i milliardklassen. Tre dager før sprakk korrupsjonsskandalen internt i konsernet.

• Nå står tre tidligere regiondirektører og tidligere direktør i leverandørselskapet Skagerak tiltalt for grov korrupsjon.

• Da Økokrim begynte å granske, gikk plutselig alle de nå tiltalte regiondirektørene av. I tillegg måtte administrerende direktør Erik Sandøy fratre, samt flere i ledelsen.

Warning
Annonse
Annonse

Dette er korrupsjonssaken

• Stendi er Norges største private omsorgsaktør. Norske kommuner og stat kjøper barnevern, rusomsorg og personlig assistanse for nær 2,5 milliarder kroner i året fra velferdsgiganten.

• I januar 2019 overtok svenske Ambea konsernet etter oppkjøp i milliardklassen. Tre dager før sprakk korrupsjonsskandalen internt i konsernet.

• Nå står tre tidligere regiondirektører og tidligere direktør i leverandørselskapet Skagerak tiltalt for grov korrupsjon.

• Da Økokrim begynte å granske, gikk plutselig alle de nå tiltalte regiondirektørene av. I tillegg måtte administrerende direktør Erik Sandøy fratre, samt flere i ledelsen.