JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt, sa tidligere direktør Erik Sandøy i retten.

– Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt, sa tidligere direktør Erik Sandøy i retten.

Tri Nguyen Dinh

Korrupsjonssaken mot regiondirektørene i Stendi (tidligere Aleris)

Aleris-gründer sparket ut av livsverket: Intenst oppgjør i kulissene da svenskene overtok konsernet

– Eierne ga klar beskjed om at dette hadde skjedd på min vakt. De mente jeg måtte tre til side, sa tidligere administrerende direktør Erik Sandøy i sitt vitnemål i korrupsjonssaken. Han er i dag arbeidsløs.24.01.2022
13:31
24.01.2022 15:20

Ola.tommeras@fagbladet.no

I januar 2019 ble korrupsjonsanklager lagt på bordet for ledelsen, bare uker etter at salget av hele konsernet var signert med svenske Ambea, og knappe tre dager før overtakelsen.

Nå står tre tidligere regiondirektører og tidligere direktør for leverandørselskapet Skagerak tiltalt for grov korrupsjon.

Sparket fra livsverket

Torsdag vitnet selskapets frontfigur gjennom 30 år, administrerende direktør fram til april 2019, Erik Sandøy. I årene fra 1980-tallet til 2019 bygde han selskapet opp fra en tomannsbedrift til et konsern med 6.000 ansatte og milliardomsetning.

Våren 2019 måtte han forlate livsverket.

Nå står han i vitneboksen og forteller om rystende korrupsjonsanklager han som direktør tok seg av vinteren 2018/2019. Noen meter fra ham sitter de korrupsjonstiltalte regiondirektørene og den tiltalte direktøren fra leverandørselskapet Skagerak. De har diametralt forskjellig forklaringer på hva som ble sagt og gjort denne tiden.

Etter vitnemålet får den tiltalte Skagerak-direktøren anledning til å kommentere Sandøys vitnemål.

Det skal bli intenst.

Han tjente store penger som leverandør til privat barnevern, rus og psykiatri. Nå er flere selskaper konkurs og politiet etterforsker ham

Blir en del av velferdsgigant

Tilbake til januar 2019. Offentlighetens øyne er rettet mot Aleris omsorg, men ikke på grunn av korrupsjonsanklager. Oppmerksomheten er rettet mot rettssaken der 24 tidligere konsulenter har saksøkt selskapet i det som omtales som en av historiens største og viktigste arbeidsrettssaker. Den har nettopp begynt. For kort tid siden kjøpte svenske Ambea Aleris, som nå skal hete Stendi og bli en del av Nord-Europas største velferdsaktør – en enorm gigant med mer enn elleve milliarder i omsetning innen barnevern, psykisk omsorg, personlig assistanse og eldreomsorg.

Ifølge Sandøys vitnemål pågår et intenst arbeid disse dagene med intern gransking av tre regiondirektører og leverandøren Skagerak.

– Det var svært alvorlige saker, sier Sandøy.

– Fikk penger, biler og luksusbåt. Nå går korrupsjonssaken for retten

En klar grunn til å gå av

Administrerende direktør Erik Sandøy fikk bare tre måneder i sjefsstolen etter at de svenske eierne overtok. 30. april går plutselig han, tre regiondirektører og flere i ledelsen av.

I pressemeldingen 30. april 2019, sier han:

– Det er på tide å la nye krefter lede virksomheten videre.

Nå spør aktor i retten: – Hvorfor sluttet du?

– Det var en sammenheng mellom det som hadde skjedd i denne saken (den som nå rulles opp i retten, journ.anm.) og mitt avslutningsforhold. Nye eiere kom inn. De ga klar beskjed om at det som hadde skjedd her, hadde skjedd på min vakt. De mente det utgjorde en klar grunn til å tre til side, svarer Sandøy.

Stendi må betale sju millioner kroner til korrupsjonsanklaget leverandør

Brøt sammen i gråt

Deretter gikk retten igjennom kommunikasjon på sms, e-poster og møtereferater i Norge og fra den nye svenske eieren. Ifølge Sandøy var det den tiltalte Skagerak-direktøren som fortalte ham om korrupsjonen, om at regiondirektører i Aleris hadde tatt imot verdier for millioner.

De tiltalte har avvist at det i det hele tatt var korrupsjon.

– Han (Skagerak-direktøren) insisterte på et møte, sier Sandøy.

De møttes på ettermiddagen 21. desember.

– Han begynte med å snakke om store økonomiske problemer i selskapet. Han trengte hjelp, sier Sandøy og forteller at Skagerak-direktøren brøt sammen i gråt i løpet av samtalen.

– Jeg skjønte at han var veldig fortvilet. Han mente han hadde fått dårlige avtaler med Aleris, at det ikke var mulig å drifte innenfor disse avtalene, forteller Sandøy.

Fortalte om korrupsjon

Så skal han ifølge Sandøy ha informert om korrupsjon. Sandøy refererer den videre samtalen slik:

– Han forteller meg: Du må være klar over at finnes personer hos deg som har gjort ganske alvorlige saker. Noen har mottatt økonomiske tjenester av meg. Jeg svarer at det er veldig alvorlige beskyldninger. Dette må du være konkret på. Han svarte det kan jeg ikke, min munn er lukket med sju segl. Jeg sa: Vi kommer ikke videre dersom du ikke sier noe om dette. Bruk romjula til å tenke over dette, sier Sandøy.

Etter jul, i januar 2019, spisser det seg til. Da var det ny kontakt med den nå tiltalte Skagerak-direktøren. Ifølge Sandøy skal den tidligere leverandøren nå ha truet dersom han ikke fikk millionhjelp.

– Vi fikk meldinger med trusler om å betale ham ellers så ville han gå til pressen. Det var ganske ubehagelig, sier Sandøy.

Sandøy diskuterer saken med konserndirektøren. Aleris advokat blir koblet inn. Han møter Skagerak-direktøren i midten av januar.

Motsatt forklaring

Hele tiden sitter direktøren for det tidligere leverandørselskapet Skagerak noen få meter fra vitneboksen. Han er synlig irritert. Etter Sandøys vitnemål får han kommentere. Han avviser blankt hva tidligere administrerende direktør Erik Sandøy har forklart retten.

– Jeg tok kun opp kontraktsmessige forhold på møtet. Jeg understreker at regiondirektørene hadde kjøpt tjenester av oss, og at de aldri gadd å gjøre opp for seg, sier Skagerak-direktøren og beklager seg over at selskapet var blitt dårlig behandlet av Aleris. Det var det han hevder at han tok opp.

Da koker det over for den tidligere administrerende direktøren.

– Dette er den samme «bull shit» som jeg har hørt hele veien. Mer har jeg ikke å si, tordner Sandøy, rød i ansiktet og kraftig forbannet før han raser ut av rettssalen.

Fortalte om alt de hadde fått

I midten av januar 2019 møtte Aleris' advokat, Terje Bjørndahl i SANDs advokater, Skagerak-direktøren.

Etter møtet som ble holdt i Drammen, skal advokaten ha ringt Sandøy med følgende melding: – Dette er alvorlig.

Retten ble torsdag forelagt epost som advokaten sendte Sandøy etter møtet.

I e-posten fra Terje Bjørndahl opplyses det at Skagerak-direktøren forteller om kjøp av tomt til overpris, fri bruk av båt verdsatt til 1,5 millioner kroner, om bilene og om oppussingen som en av regiondirektørene fikk gjort vederlagsfritt.

Dette er korrupsjonssaken

• Stendi er Norges største private omsorgsaktør. Norske kommuner og stat kjøper barnevern, rusomsorg og personlig assistanse for nær 2,5 milliarder kroner i året fra velferdsgiganten.

• I januar 2019 overtok svenske Ambea konsernet etter oppkjøp i milliardklassen. Tre dager før sprakk korrupsjonsskandalen internt i konsernet.

• Nå står tre tidligere regiondirektører og tidligere direktør i leverandørselskapet Skagerak tiltalt for grov korrupsjon.

• Da Økokrim begynte å granske, gikk plutselig alle de nå tiltalte regiondirektørene av. I tillegg måtte administrerende direktør Erik Sandøy fratre, samt flere i ledelsen.

24.01.2022
13:31
24.01.2022 15:20Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund


Flere saker