Aleris-saken kan bli valgkampsak, varsler Fagforbundet-sjefen
Mette Nord varsler mobilisering mot måten Aleris driver kommersiell velferd på: – Dette er rovdrift og sosial dumping midt i velferdsstaten, sa Fagforbundets leder under landsstyremøtet onsdag.
STERKT KRITISK: Fagforbundet og Mette Nord tror mener at de siste sakene om Aleris gjør at kommersiell velferd vil bli en viktig og stor del av valgkampen. Nord mener Aleris har misbrukt ordningen med konsulenter, for å spare penger og øke overskuddet.
Per Flakstad
oystein.windstad@fagbladet.no
Aleris og hvordan de driver sin kommersielle velferd ble et gjennomgangstema under åpningen av landsstyremøtet til Fagforbundet onsdag. Leder Mette Nord åpnet sin tale med å advare mot selskapet:
– Aleris har spart utgifter til overtid, sykelønn og pensjon, samtidig som de har sluppet unna å betale arbeidsgiveravgift til det offentlige. Her har dere oppskriften på hvordan de kommersielle aktørene tjener penger på offentlig velferd: Det er gjennom å drive rovdrift på omsorgsarbeidere, lav timebetaling, ingen pensjonsrettigheter og null kostnader til sosiale utgifter, sa Nord fra talerstolen.
• Ble sparket av Aleris – fikk jobbene tilbake
Vil stoppe konsulentbruken
Tidligere i år har Fagforbundet anmeldt Aleris for grov arbeidskriminalitet 26 konsulenter har saksøkt Aleris. Selskapet avviser anmeldelsen fra Fagforbundet og kaller den spekulativ. Nord varsler at hun og Fagforbundet nå vil mobilisere til politisk kamp fram mot kommunevalget neste år:
– For oss er det avgjørende at vi får ordførere og partier som er opptatt av fellesskap og anstendige arbeidsforhold, framfor privatisering og liberalisering av arbeidslivet. Aleris-saken er et godt eksempel her.
– Nettopp fordi vi har kommunepolitikere som er opptatt av et godt og anstendig arbeidsliv og som brenner for å bekjempe sosial dumping, kan vi stoppe bruken av konsulenter i helse- og omsorgssektoren, sa Nord som viste til at alle de rødgrønne partiene er kritiske til måten Aleris har drevet på og at de rødgrønne har over 300 ordførere.
(Saken fortsetter under bildet)
-300 ordførere: Mette Nord påpekte i sin tale at de rød-grønne har rundt 300 ordførere i Norge. Hun viste også til hva Fagforbundet og de rødgrønne har fått til i det siste: -Vi har snudd privatiseringstrenden og flere tjenester tas tilbake i egenregi. Det gjelder i sykehjem, renovasjon, tekniske tjenester og barnehager. Vi har fått mere heltidskultur og rikspolitikerne reiser til Malvik, Vestvågøy og Sogndalen for å se hva vi har fått til.
Per Flakstad
Aleris avviser
Erik Sandøy er direktør i Aleris Omsorg Norge. Han er åpen for debatt og Aleris som tema i valgkampen, men mener fakta har blitt feil fremstilt:
– Store deler av offentlig sektor og næringsliv innen en rekke bransjer og næringer benytter seg av selvstendig næringsdrivende, så det er naturlig at disse spørsmålene tas opp politisk. Vi forventer derimot at både Mette Nord og politikerne fremover legger et bedre faktanivå til grunn enn det som har vært tilfelle til nå i omtale av Aleris Ungplan & BOI, sier Sandøy. Han avviser at de har drevet med sosial dumping:
– Aleris Ungplan & BOI er opptatt av å legge opp til trygge og gode arbeidsvilkår som gir medarbeiderne best mulige vilkår for å utøve profesjonell og skreddersydd omsorg for brukerne våre. Våre arbeidsvilkår er slett ikke rovdrift og sosial dumping.
• Aleris må betale 17 millioner fordi Skatteetaten mener konsulenter skulle vært ansatte
– Tjener opp mot 700.000 kroner
Direktør Sandøy sier konsulentene kan tjene vel over en halv million kroner i året:
– Når en selvstendig næringsdrivende konsulent går over i en fast ansettelse, avlønnes han eller hun som fast ansatt med en lavere timelønn enn timesatsen de mottok som honorar, ettersom man som fast ansatt ikke dekker egne kostnader som pensjon og forsikringer, sier direktøren og fortsetter:
– For å illustrere gjennom et eksempel: En selvstendig næringsdrivende konsulent som jobber som miljøarbeider i det ordinære antall døgn som er mulig innenfor rammene av en medleverordning (15 døgn i en 6-ukers periode), kan i løpet av ett år fakturere mellom 400.000 og 700.000 kroner i honorar, avhengig av erfaring, kompetanse og hvor krevende oppdraget er. I tillegg kan konsulenten ha honorar fra andre oppdragsgivere eller arbeidsinntekt fra andre arbeidsgivere. En ufaglært miljøarbeider med 10 års ansiennitet kan som ansatt ha en årslønn på rundt 430.000 kroner, som inkluderer tillegg for ubekvem arbeidstid, sier Sandøy.