JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsstøtte:

Ansatte ved hotellene jubler. Staten skal gi støtte til å betale lønn

Regjeringen bøyer av for presset og sier ja til å støtte bedriftene med å betale lønn
Merethe Sutton

Merethe Sutton

Ida Bing

helge@lomedia.no

Det kunne blitt en veldig tøff jul for ansatte ved hoteller og restauranter. Denne uka har flere tusen fått varsel om permittering.

Nå snur regjeringen og sier ja til å støtte bedriftene med å betale ut lønn. Håpet er at bedriftene beholder de ansatte i stedet for å permittere dem, selv om inntektene svikter.

– Helt supert

Merethe Sutton, hovedtillitsvalgt i hotellkjeden Choice, håper å unngå permitteringer nå.

– Dette er helt supert. Det er dette vi ville. Choice har ikke gått ut med permitteringer, og har ikke ønsket å gå til det skritt ennå. Ville heller holde hodet kaldt. Jeg håper vi unngår dette nå, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun mener lønnsstøtten må gis til hver enkelt bedrift, ikke på kjedenivå.

Ann Kristin Sletvold er hovedtillitsvalgt for Thon-hotellene, og ble oppriktig glad da hun fikk høre nyheten. Hun er blant de mange som har krevd at det innføres en slik ordning.

– Dette innebærer at vi faktisk kan beholde arbeidsfolkene våre. Det som skjedde i den forrige runden var at vi mistet mange ansatte og fikk problemer da vi skulle bemanne oss opp igjen. Dette blir veldig mange glade for å høre, sier hun til FriFagbevegelse.

– Nå håper jeg bare at vi kommer oss rakst tilbake til normalen. Uansett er dette en god hjelp for oss å få nå, sier hun.

Voldsomt press

Presset fra både partene i arbeidslivet og de andre politiske partiene fikk gjennomslag hos regjeringen da finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Sp) møtte LO i tillegg til arbeidsgiverne i NHO og Virke fredag formiddag.

Fagfolkene i LO, NHO og Virke skal nå jobbe sammen med Finansdepartementet for å legge fram en lønnsstøtteordning som skaper glede i arbeidslivet.

Allerede mindre enn tre timer etter at møtet var ferdig, troppet blant andre sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad og tilsvarende i NHO, Øystein Dørum, opp i departementet for å bistå.

Ventet en uke

Dette har LO ventet på i en uke.

– Nå er vi først og fremst glad for at regjeringen har lyttet og er tydelig på at vi skal få på plass en lønnsstøtteordning for å holde folk i jobb, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Hun tør ikke si når dette vil være på plass. Men poengterer at det haster og at det allerede er «tenkt mange tanker».

– LO har spilt inn et konkret forslag til en modell som nå ligger som et utgangspunkt for jobben videre. Og så skal de andre partene bidra med sine innspill, sier Følsvik og understreker at dette må skje raskt – både for å hindre et ras av nye permitteringer og for at noen av permitteringsvarslene som allerede er gått ut, kan trekkes tilbake.

Hun mener også at dette absolutt er et resultat av den norske modellen.

Stort politisk press

Ikke bare har presset fra partene vært stort. Det sto også klart at det var politisk flertall på Stortinget for en slik ordning. Både Rødt og Fremskrittspartiet hadde allerede varslet at de ville legge fram et hasteforslag om dette i Stortinget mandag. Høyre, Venstre, Rødt og SV har også varslet støtte til lønnsordningen.

SV-leder Audun Lysbakken er også glad for at regjeringen nå lytter til kravet som har kommet fra både LO og SV.

– En ordning med lønnsstøtte vil bidra bedre til å holde folk i jobb enn den kompensasjonsordningen regjeringen først foreslo. Løsningen må forhandles ferdig med SV i Stortinget, og vi vil jobbe for at krisepakkene blir sosialt rettferdige og maksimalt effektive mot arbeidsløshet og permitteringer, sier Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Unngå at folk havner på Nav

Rødts Mimir Kristjansson er også glad for at regjeringen nå lytter til kravet som har kommet fra LO.

– Det er avgjørende at vi raskt får på plass en ordning som belønner bedriftene for å holde folk i jobb. Det gir ingen mening at vårt svar på nedstengingene skal være å skyve folk over på Nav, sier Rødts Mimir Kristjansson.

– Vi er glade for at regjeringa nå kommer diltende etter i denne saken. Men somlingen kan koste folk dyrt. Nå har bedriftene allerede begynt å sende ut permitteringsvarsler, fordi de ikke har fått de nødvendige garantiene fra regjeringen om at det vil lønne seg å holde folk i jobb. Det er rett og slett for dårlig, mener han.

– Med en akutt strømkrise må vi nå gjøre alt vi kan for å hindre en ny bølge av permitteringer. Det vil smadre privatøkonomien til norske arbeidsfolk om de på toppen av høye strømregninger nå skal skyves over på dagpenger. Derfor må vi få en lønnsstøtteordning som gir bedriftene belønning for å holde folk i jobb.

Hastebehandling

Rødt varslet allerede torsdag at de vil tvinge igjennom en lønnsstøtteordning ved å fremme forslag om hastebehandling på Stortinget på mandag, dersom regjeringa ikke ville garantere for en ordning. 

Frp gjorde det samme fredag.

– Regjeringen bruker altfor lang tid på å komme med nødvendige tiltak. Vi har registrert at det nå synes å være et flertall i Stortinget som ønsker en lønnsstøtteordning. Da må noen ta ansvar for å få et slik forslag opp til behandling i Stortinget før det er for sent, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi (Frp) i en pressemelding.

Forslaget fremmes i Stortinget mandag og går ut på å innføre en midlertidig lønnsstøtteordning som bygger på ordningen fra mars 2021. Frp mener denne ordningen bør gjelde for perioden november, desember og januar 2022 med en vurdering av om det er behov for ytterligere forlengelse.

Alfred Bjørlo, næringspolitisk talsperson for Venstre, er også glad for at presset mot regjeringa har ført til resultater.

– Nå må dette komme raskt på plass, mener han.

Fikk gjennomslag

LO fikk for et halvt år siden gjennomslag for en type lønnsstøtteordning for å ta permitterte tilbake i jobb. Ordningen fungerte slik at maksgrensen for antall dager det gis støtte for var maksimalt 108 dager, og maksimalt støttebeløp per arbeidsgiver var 21,9 millioner kroner.

Den ble gitt under følgende forutsetninger:

* Arbeidsgivere med omsetningsfall på 70 prosent eller mer kunne få inntil 25 000 kroner i måneder for hver ansatt som ble tatt tilbake fra permisjon.

I en slik ordning i dag vil det være slik at den skal gjelde for å unngå at folk blir permittert.

Ordningen var søknadsbasert.

Den nye ordningen bør innføres med virkning fra 2. desember, mener LO.

Det bør være en midlertidig ordning for bedrifter som har hatt et stort omsetningsfall som følge av de nye smittevernrådene og -tiltakene, og skal ikke vare lenger enn det smittevernrådene og -tiltakene gjør. Utbetaling må gjøres så raskt som mulig, heter det i LOs forarbeid til en ordning.

Annonse
Annonse