Tross forslag om kutt i sykelønna, mener Eigil Knutsen (Ap) det er mye positivt i rapporten fra sysselsettingsutvalget.
Kari Bernardini
Arbeiderpartiet og sykelønn:
Ap: Vil kjempe mot alle angrep på sykelønnsordningen
Eigil Knutsen (Ap) synes det er synd at debatten om sykepenger kan ta oppmerksomheten fra mange gode forslag.
helge@lomedia.no
Det er det såkalte sysselsettingsutvalget som leverte sine forslag til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) torsdag. Der foreslås det blant annet at lønn under sykdom reduseres til 80 prosent for de som har vært syke i mer enn seks måneder.
Arbeiderpartiet vil kjempe mot alle angrep på sykelønnsordningen:
– Kutt i sykelønna blir stadig foreslått. Å ta fra folk penger vil ikke gjøre de friskere. Tvert i mot vil det gjøre det vankeligere for folk å bli friske igjen, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.
Han sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. Han synes imidlertid det er veldig mange gode forslag som utvalget foreslår, selv om de ligger langt bak i rapporten.
Sykelønna må kuttes til 80 prosent etter et halvt år, foreslår regjeringas ekspertutvalg
Mye som er bra
– Det er veldig synd at debatten om kutt i sykelønna vil ta oppmerksomheten fra mye annet. Blant annet blir det foreslått at Nav skal bruke mer kompetansetiltak for brukerne sine, og hjelpe brukere til å fullføre videregående skole. Utvalget mener Nav må styrkes slik at det blir færre brukere for saksbehandlerne. Og utvalget vil øke bruken av lønnstilskudd. Så det er mye positiv i denne rapporten, mener Eigil Knutsen.
– Utvalget foreslår tiltak som vil hjelpe mennesker som sliter med å fullføre fagbrev. Og ikke minst vil flere få muligheten til å prøve seg i arbeidslivet om vi styrker ordningen med lønnstilskudd for personer med nedsatt arbeidsevne, leger han til.
De viktigste forslagene fra utvalget er:
• En ny sykepengeordning
• En arbeidsorientert uføretrygd
• Reduserte minstenivåer for arbeidsavklaringspenger for unge, men samtidig økt oppfølging
• Tettere oppfølging og økte ressurser til arbeidsrettede tiltak
• Tiltak for økt sysselsetting blant seniorer og eldre
Kutt i sykelønna er helt uaktuelt, mener LO
Frp: Ikke aktuelt nå
Leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), avviser at det er aktuelt å gjøre noe med sykelønna i denne stortingsperioden.
– Vi er klare på at det ikke skal gjøres endringer i denne perioden. Hva som vil skje i framtiden, er det for tidlig å konkludere på. Jeg vil følge med på debatten. Men det er ikke slik at vi ikke skal kunne diskutere sykelønnsordningen, både eventuelt innstramminger og andre tiltak, sier Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.
Han leder selv et utvalg som er satt ned i Fremskrittspartiet hvor sykelønn er en viktig debatt. Det såkalte Wiborg-utvalget skal levere sin innstilling i løpet av 2020.
– Nå har vi fått resultatet av sysselsettingsutvalgets innstilling. Her er det gjort et stykke grundig arbeid. Det mener jeg fortjener at vi går grundig inn i det, mener han.
Høyre: – Mye som er bra
Heidi Nordby Lunde, arbeidslivspolitisk talsperson for Høyre, mener sysselsettingsutvalget presenterer veldig mange gode tanker.
– Jeg synes for eksempel tankene rundt sykepengeordningen har mye for seg. Det tar opp en del av den kritikken jeg har kommet med tidligere, blant annet i forhold til arbeidsgiverperioden som nå er foreslått kortere. Det må gjøres endringer for å øke incentivene for arbeidsgiverne, mener Heidi Nordby Lunde.
– Og så er det positivt at de 12 månedene man kan være sykemeldt økes hvis man jobber redusert, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.
p
Hun er glad for at man ser på lengden for sykepengeperioden hvis man trenger mer tid til rehabilitering.
Hun er også positiv til å bruke lønnstilskudd som allerede er innført gradvis.
– Det har vi gjort fordi det vi har sett det har gitt gode resultater. Lønnstilskudd kan være en fin måte å beholde folk i arbeidslivet, mener hun.
– Intensjonen til sysselsettingsutvalget er å forsøke å gjøre de enklere å kombinere arbeid og aktivitet med uførhet eller sykdom. Det er alt for mange som blir uføre og som ønsker å delta i arbeidslivet i en eller annen form. Jeg skjønner at det blir debatt om dette. Men det er også meningen og vil føre til enda bedre forslag etter hvert, mener Heidi Nordby Lunde.