JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MANGE ARBEIDSOPPGAVER: Maren Karlsen har mye å gjøre når hun er alene på jobb. Hun trives på bensinstasjonen, men synes at lønna kunne vært høyere.

MANGE ARBEIDSOPPGAVER: Maren Karlsen har mye å gjøre når hun er alene på jobb. Hun trives på bensinstasjonen, men synes at lønna kunne vært høyere.

Martin Guttormsen Slørdal

Bensinstasjonsansatte tjener nesten 3.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte: – Noe må skje, sier de tillitsvalgte

Maren Karlsen og kollegene skjønner ikke hvorfor det er så stor lønnsforskjell mellom to yrkesgrupper som gjør omtrent samme jobb.27.06.2019
09:41
27.06.2019 10:06

martin.slordal@lomedia.no

Det nærmer seg midnatt på Circle K Storebaug langs E6 ved Moss. HK-medlem Maren Karlsen steker burger til en kunde mens hun samtidig tar imot betaling for kioskvarer fra en annen. Karlsen har jobbet her i over seks år og stortrives i jobben. Men hun skjønner ikke hvorfor lønna til bensinstasjonsansatte er så mye lavere enn enn den butikkansatte har.

– Jeg lager mat, vasker gulv, fyller på varer og gir god service til de som handler her. Jeg jobber like hardt som en butikkansatt, så det er ikke bra at jeg ligger så langt bak i lønn, sier Maren Karlsen.

Store forskjeller

I 2016 fikk HK-medlemmene på bensinstasjoner ny tariffavtale. Arbeidsgiverne gikk fra NHO og meldte seg inn i hovedorganisasjonen Virke.

Bensinstasjonsoverenskomsten mellom HK og Virke er bygget over samme lest som de to partenes hovedtariffavtale, Landsoverenskomsten.

Målet til HK var flere medlemmer på bensinstasjonene, og at lønna skulle opp slik at den nærmet seg det butikkansatte tjener, sa Bjørn Mietinen etter at avtalen var i boks.

Sjekk at sommerjobben holder mål

Slik gikk det ikke. I 2016 tjente de som jobbet på bensinstasjoner 2.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte. I dag er forskjellen enda større. Nå skiller det 2.876 kroner i måneden mellom to yrkesgrupper som gjør en ganske lik jobb.

Det er også store forskjeller i tilleggene på kvelds-, natt-, og helgearbeid. For eksempel får en butikkansatt 90 kroner mer i timen på lørdager etter klokka 16.00, mot 27,50 kroner for en ansatt på bensinstasjon.

Medlemsutviklingen har også stått stille. I 2016 var det 345 HK-medlemmer på bensinstasjonene, i dag er det 369.

HK må tørre å stille krav

Jane Jensen er tillitsvalgt for HK-medlemmene på Circle K Storebaug. Hun har sørget for at organisasjonsgraden på denne stasjonen er på hele 75 prosent. Jensen har jobbet her i åtte år, og nå er hun lei av å vente på at lønna skal bli like god som for butikkansatte.

– I 2016 understreket HK at lønna vår skulle opp i ryggen på de butikkansatte. Det har ikke skjedd. Under neste hovedoppgjør (i 2020 red.anm.) må HK tørre å stille krav til arbeidsgiverne. HK kan ikke love oss gull og grønne skoger, og ikke følge opp, sier Jensen, og sikter til uttalelsen fra HK i 2016.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NOE MÅ SKJE: Jane Jensen tillitsvalgt på Cicle K, Storebaug ved Moss. Hun mener at HK nå må få opp lønna til de som jobber på bensinstasjoner.

NOE MÅ SKJE: Jane Jensen tillitsvalgt på Cicle K, Storebaug ved Moss. Hun mener at HK nå må få opp lønna til de som jobber på bensinstasjoner.

Martin Guttormsen Slørdal

Tar gjerne en streik

En av hovedgrunnene til at bensinstasjonsansatte har dårligere lønn og tillegg enn de som jobber i butikkene, er at det er for få organiserte HK-medlemmer til at HK eventuelt å dra fram streikevåpnet under et tariffoppgjør. Dette er tillitsvalgt Jane Jensen fullstendig klar over, men hun mener likevel at en streik hadde vært på sin plass.

ph

– På mange av stasjonene i Østfold er vi godt organisert. Her kunne vi streiket og stengt flere stasjoner hvis vi ville, sier hun.

Samling i bunn

Sammen med bransjegruppa for privat handel og service i HK region Øst, der de bensinstasjonansatte er representert, har hun nylig tatt initiativet til en fagdag for HK-medlemmer på bensinstasjonene i regionen. Den gikk av stabelen på Sarpsborg Stadion. Jensen ønsker at flere skal være med på å dra vervelasset.

– Vi må ut på veiene og besøke stasjoner for å verve. Aktiviteten må opp, og alle HK-medlemmer på bensinstasjoner har et ansvar for å verve. Jeg mener at HK burde ha et nasjonalt stunt fram mot neste vår for å få opp organisasjonsgraden, sier Jane Jensen.

For lite å slå i bordet med

Roger Jacobsen, leder av bransjerådet for privat handel og service, var også med på å organisere fagdagen i Sarpsborg. Av de 130 som ble invitert møtte bare fire HK-medlemmer opp, forteller han.

– Det ga ikke det resultatet vi håpet på, men dette er en start. Vi kommer til å kjøre på videre, sier Jacobsen.

ph

Han sier også at lønnsnivået er altfor lavt i bensinstasjonoverenskomsten.

– Årsaken er organisasjonsgraden. HK har for lite å slå i bordet med når vi forhandler med Virke, sier han, og legger til at når HKs tariffkrav skal på bordet neste år, så vil bensinstasjonoverenskomsten være et område bransjerådet vil prioritere.

Talent

HK-medlem Maren Karlsen får en sulten kunde innom på Circle K Storebaug. Han spør hvor store burgere hun selger. «Hvor stor vil du ha, da? Jeg kan stable oppå hverandre, jeg», svarer hun en fornøyd bilist på vei mot Sverige.

For Maren Karlsen er ikke jobben en mellomstasjon i livet. For to år siden ble hun plukket ut til å være med på Circle Ks talentprogram.

Av 400 søkere fikk ti ansatte muligheten til å lære mer om salgsledelse og kundeservice. Karlsen håper at det kan gi henne muligheten til å jobbe som daglig leder en gang i framtida.

– Jeg vil bli værende på bensinstasjon. Jeg trives i yrket selv om lønna er for dårlig, sier Maren Karlsen.

JOBBER MED SAKEN: HK-nestleder Bjørn Mietinen sier at forbundet jobber med å heve lønna til bensinstasjonsansatte.

JOBBER MED SAKEN: HK-nestleder Bjørn Mietinen sier at forbundet jobber med å heve lønna til bensinstasjonsansatte.

Martin Guttormsen Slørdal

– Skjønner at de er frustrerte

Bjørn Mietinen skulle gjerne sett at lønna til denne gruppa HK-medlemmer harmoniserte med den de butikkansatte har.

Nestlederen i HK var forhandlingsleder da bensinstasjonene meldte seg over i Virke i 2016.

– Det er klart jeg skjønner at de er frustrerte. En av utfordringene de siste tariffoppgjørene er at de har vært samordnet med resten av LO. Da har ikke HK hatt mulighet til å kreve noe på dette området. Men vi har som mål at det skal skje, sier han til HK-Nytt.

Butikk bykser ifra

I februar hvert år foretar HK og arbeidsgiverne i handelen det samme regnestykket. De finner ut hva 92 prosent av et såkalt veid gjennomsnitt av lønna til et utvalg arbeidstakere i handelen er, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå.

Ligger minstelønnssatsene i tariffavtalene under dette nivået, økes satsene i tariffavtalen tilsvarende. Dette er de såkalte garantilønnsbestemmelsene. I år gikk lønna til butikkansatte på lønnstrinn 6 opp med 5,80 kroner i timen. Den samme regneøvelsen skjer ikke for de bensinstasjonansatte, og dermed bykser lønningene til butikkansatte ifra.

Har for dårlig statistikk

Bjørn Mietinen sier at det også ligger en garantilønnsbestemmelse i bensin­stasjonoverenskomsten. Den er klippet rett ut fra den gamle avtalen mellom HK og NHO. I den er det stillingskategorier som ikke stemmer med det som gjelder for HK-medlemmene på bensinstasjoner i dag. Bestemmelsen har ikke gitt noen utslag i lønna fordi forbundet ikke har god nok lønnsstatistikk for bensinstasjonsansatte, forklarer Mietinen. Det er satt ned et utvalg som jobber med å forbedre statistikken nå, sier han.

– Vi skal ta tak i dette, og vi jobber med det. For å få riktig lønnsstatistikk er vi nødt til å ha riktige stillingskategorier. Først da vil vi få gjort noe med dette, sier han.

Mietinen peker også på at organisasjonsgraden på bensinstasjonene er for dårlig til at HK har makt bak kravene når de møter Virke til forhandlinger. HK har imidlertid ikke planlagt noen nasjonal verveoffensiv på bensinstasjonene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.06.2019
09:41
27.06.2019 10:06Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.

Martin Guttormsen Slørdal

Rødt vil sprenge sperregrensa

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.

Ole Palmstrøm

Over fire milliarder i skjulte formuer meldt til Skatteetaten


Flere saker