Bensinstasjonsansatte tjener nesten 3.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte: – Noe må skje, sier de tillitsvalgte
Maren Karlsen og kollegene skjønner ikke hvorfor det er så stor lønnsforskjell mellom to yrkesgrupper som gjør omtrent samme jobb.
MANGE ARBEIDSOPPGAVER: Maren Karlsen har mye å gjøre når hun er alene på jobb. Hun trives på bensinstasjonen, men synes at lønna kunne vært høyere.
Martin Guttormsen Slørdal
martin.slordal@lomedia.no
Det nærmer seg midnatt på Circle K Storebaug langs E6 ved Moss. HK-medlem Maren Karlsen steker burger til en kunde mens hun samtidig tar imot betaling for kioskvarer fra en annen. Karlsen har jobbet her i over seks år og stortrives i jobben. Men hun skjønner ikke hvorfor lønna til bensinstasjonsansatte er så mye lavere enn enn den butikkansatte har.
– Jeg lager mat, vasker gulv, fyller på varer og gir god service til de som handler her. Jeg jobber like hardt som en butikkansatt, så det er ikke bra at jeg ligger så langt bak i lønn, sier Maren Karlsen.
Store forskjeller
I 2016 fikk HK-medlemmene på bensinstasjoner ny tariffavtale. Arbeidsgiverne gikk fra NHO og meldte seg inn i hovedorganisasjonen Virke.
Bensinstasjonsoverenskomsten mellom HK og Virke er bygget over samme lest som de to partenes hovedtariffavtale, Landsoverenskomsten.
Målet til HK var flere medlemmer på bensinstasjonene, og at lønna skulle opp slik at den nærmet seg det butikkansatte tjener, sa Bjørn Mietinen etter at avtalen var i boks.
Sjekk at sommerjobben holder mål
Slik gikk det ikke. I 2016 tjente de som jobbet på bensinstasjoner 2.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte. I dag er forskjellen enda større. Nå skiller det 2.876 kroner i måneden mellom to yrkesgrupper som gjør en ganske lik jobb.
Det er også store forskjeller i tilleggene på kvelds-, natt-, og helgearbeid. For eksempel får en butikkansatt 90 kroner mer i timen på lørdager etter klokka 16.00, mot 27,50 kroner for en ansatt på bensinstasjon.
Medlemsutviklingen har også stått stille. I 2016 var det 345 HK-medlemmer på bensinstasjonene, i dag er det 369.
HK må tørre å stille krav
Jane Jensen er tillitsvalgt for HK-medlemmene på Circle K Storebaug. Hun har sørget for at organisasjonsgraden på denne stasjonen er på hele 75 prosent. Jensen har jobbet her i åtte år, og nå er hun lei av å vente på at lønna skal bli like god som for butikkansatte.
– I 2016 understreket HK at lønna vår skulle opp i ryggen på de butikkansatte. Det har ikke skjedd. Under neste hovedoppgjør (i 2020 red.anm.) må HK tørre å stille krav til arbeidsgiverne. HK kan ikke love oss gull og grønne skoger, og ikke følge opp, sier Jensen, og sikter til uttalelsen fra HK i 2016.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
NOE MÅ SKJE: Jane Jensen tillitsvalgt på Cicle K, Storebaug ved Moss. Hun mener at HK nå må få opp lønna til de som jobber på bensinstasjoner.
Martin Guttormsen Slørdal
Tar gjerne en streik
En av hovedgrunnene til at bensinstasjonsansatte har dårligere lønn og tillegg enn de som jobber i butikkene, er at det er for få organiserte HK-medlemmer til at HK eventuelt å dra fram streikevåpnet under et tariffoppgjør. Dette er tillitsvalgt Jane Jensen fullstendig klar over, men hun mener likevel at en streik hadde vært på sin plass.
ph
– På mange av stasjonene i Østfold er vi godt organisert. Her kunne vi streiket og stengt flere stasjoner hvis vi ville, sier hun.
Samling i bunn
Sammen med bransjegruppa for privat handel og service i HK region Øst, der de bensinstasjonansatte er representert, har hun nylig tatt initiativet til en fagdag for HK-medlemmer på bensinstasjonene i regionen. Den gikk av stabelen på Sarpsborg Stadion. Jensen ønsker at flere skal være med på å dra vervelasset.
– Vi må ut på veiene og besøke stasjoner for å verve. Aktiviteten må opp, og alle HK-medlemmer på bensinstasjoner har et ansvar for å verve. Jeg mener at HK burde ha et nasjonalt stunt fram mot neste vår for å få opp organisasjonsgraden, sier Jane Jensen.
For lite å slå i bordet med
Roger Jacobsen, leder av bransjerådet for privat handel og service, var også med på å organisere fagdagen i Sarpsborg. Av de 130 som ble invitert møtte bare fire HK-medlemmer opp, forteller han.
– Det ga ikke det resultatet vi håpet på, men dette er en start. Vi kommer til å kjøre på videre, sier Jacobsen.
ph
Han sier også at lønnsnivået er altfor lavt i bensinstasjonoverenskomsten.
– Årsaken er organisasjonsgraden. HK har for lite å slå i bordet med når vi forhandler med Virke, sier han, og legger til at når HKs tariffkrav skal på bordet neste år, så vil bensinstasjonoverenskomsten være et område bransjerådet vil prioritere.
Talent
HK-medlem Maren Karlsen får en sulten kunde innom på Circle K Storebaug. Han spør hvor store burgere hun selger. «Hvor stor vil du ha, da? Jeg kan stable oppå hverandre, jeg», svarer hun en fornøyd bilist på vei mot Sverige.
For Maren Karlsen er ikke jobben en mellomstasjon i livet. For to år siden ble hun plukket ut til å være med på Circle Ks talentprogram.
Av 400 søkere fikk ti ansatte muligheten til å lære mer om salgsledelse og kundeservice. Karlsen håper at det kan gi henne muligheten til å jobbe som daglig leder en gang i framtida.
– Jeg vil bli værende på bensinstasjon. Jeg trives i yrket selv om lønna er for dårlig, sier Maren Karlsen.
JOBBER MED SAKEN: HK-nestleder Bjørn Mietinen sier at forbundet jobber med å heve lønna til bensinstasjonsansatte.
Martin Guttormsen Slørdal
– Skjønner at de er frustrerte
Bjørn Mietinen skulle gjerne sett at lønna til denne gruppa HK-medlemmer harmoniserte med den de butikkansatte har.
Nestlederen i HK var forhandlingsleder da bensinstasjonene meldte seg over i Virke i 2016.
– Det er klart jeg skjønner at de er frustrerte. En av utfordringene de siste tariffoppgjørene er at de har vært samordnet med resten av LO. Da har ikke HK hatt mulighet til å kreve noe på dette området. Men vi har som mål at det skal skje, sier han til HK-Nytt.
Butikk bykser ifra
I februar hvert år foretar HK og arbeidsgiverne i handelen det samme regnestykket. De finner ut hva 92 prosent av et såkalt veid gjennomsnitt av lønna til et utvalg arbeidstakere i handelen er, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå.
Ligger minstelønnssatsene i tariffavtalene under dette nivået, økes satsene i tariffavtalen tilsvarende. Dette er de såkalte garantilønnsbestemmelsene. I år gikk lønna til butikkansatte på lønnstrinn 6 opp med 5,80 kroner i timen. Den samme regneøvelsen skjer ikke for de bensinstasjonansatte, og dermed bykser lønningene til butikkansatte ifra.
Har for dårlig statistikk
Bjørn Mietinen sier at det også ligger en garantilønnsbestemmelse i bensinstasjonoverenskomsten. Den er klippet rett ut fra den gamle avtalen mellom HK og NHO. I den er det stillingskategorier som ikke stemmer med det som gjelder for HK-medlemmene på bensinstasjoner i dag. Bestemmelsen har ikke gitt noen utslag i lønna fordi forbundet ikke har god nok lønnsstatistikk for bensinstasjonsansatte, forklarer Mietinen. Det er satt ned et utvalg som jobber med å forbedre statistikken nå, sier han.
– Vi skal ta tak i dette, og vi jobber med det. For å få riktig lønnsstatistikk er vi nødt til å ha riktige stillingskategorier. Først da vil vi få gjort noe med dette, sier han.
Mietinen peker også på at organisasjonsgraden på bensinstasjonene er for dårlig til at HK har makt bak kravene når de møter Virke til forhandlinger. HK har imidlertid ikke planlagt noen nasjonal verveoffensiv på bensinstasjonene.