Guttorm Skovly tilbake på folkehjelp-brakka etter lange dager på Ask i Gjerdrum.
Helge Rønning Birkelund
Skredkatastrofen i Gjerdrum:
Beredskapsleder Guttorm rykket ut til skredkatastrofen: – En aksjon jeg aldri kommer til å glemme
Frivillige fra Norsk Folkehjelp har lagt ned mange timer i redningsaksjonen i Gjerdrum. Guttorm Skovly er rørt over pengestøtten fra fagbevegelsen.
helge@lomedia.no
Øst politidistrikt mottok melding om leirskredet i Gjerdrum like før klokken 4 natt til onsdag 30. desember. En time senere gikk alarmen hos beredskapsleder for Norsk Folkehjelp Hadeland, Guttorm Skovly. Da ble det trykket på den store knappen. 10–12 forskjellige lag fra Norsk Folkehjelp ble utkalt i tillegg til Røde Kors, Sivilforsvaret og alt som er av tilgjengelig blålys-mannskap.
Guttorm, som har 30 år bak seg som redningsmann, kastet på seg uniformen, hentet ambulansen og var på plass på Ask kun en time senere.
Ambulansen fikk tur med en eneste gang. Et ektepar hadde hoppet ut av vinduet i andre etasje samtidig som huset deres bokstavelig talt raste. Mannen sto bare i trusa, i tillegg til ei skjorte han hadde fått av noen tilfeldige. Ekteparet måtte kjøres til legevakta.
Rett etterpå måtte Guttorm hjelpe til med evakuering av sykehjemmet. En pasient måtte dras så raskt som mulig på et laken, og det var bare å fylle opp ambulansen.
– Dette er en aksjon jeg aldri kommer til å glemme. Dette er et scenario vi har snakket om så mange ganger. Men jeg har aldri i verden trodd jeg skulle få oppleve det på ordentlig, sier Guttorm Skovly til FriFagbevegelse.
– Alle føler at de er en del av redningsaksjonen
Folkehjelpa har kjørt konvoi med ambulanser til LHL-huset på Gardermoen som de eldre på sykehjemmet er overført til, tatt imot på mottakssenteret og delt ut mat, pledd og munnbind til de evakuerte.
Bare første dag delte avdelingen alene ut 30 ulltepper. De møtte folk som sto bare i trusa og trengte noe varmt rundt seg.
Selv har Guttorm tilbrakt flere timer de siste dagene på Ask enn han har vært hjemme.
Folkehjelp-mannskapet gir sin innsats uten betaling. Derfor varmet bevilgningen på 100.000 kroner, som Fellesforbundet vedtok til Norsk Folkehjelp allerede på nyttårsaften, hjertet til Guttorm Skovly.
– Ja, visst søren. Jeg blir helt satt ut. Det er så rørende, sier Guttorm Skovly til FriFagbevegelse.
Mandag bevilget også Sekretariatet i LO hele 450.000 til Norsk Folkehjelps hjelpe- og redningstjeneste.
Det Guttorm liker så godt med å jobbe frivillig for Norsk Folkehjelp er nettopp samvirke-ånden i redningsarbeidet. Følelsen som et fellesskap.
– Alle jobber med ett felles mål: Å redde liv. Hvilken farge du har på uniformen, om du jobber for politi, ambulanse, brannmannskap, militæret, Røde Kors eller Norsk Folkehjelp er helt uten betydning. Vi gjør alle det samme og er del av det samme fellesskapet. Alle føler at de er en del av redningsaksjonen, sier Guttorm Skovly.
– Har du reddet liv i denne aksjonen?
– Nei, men jeg tror vi sammen har hjulpet mange til å få et litt bedre liv på grunn av innsatsen vår, svarer han.
Tid for refleksjon
Det er tid for refleksjon når Guttorm Skovly er tilbake på brakka til Norsk Folkehjelp langs riksvei 4 på Volla i Lunner kommune og Viken fylke. Det er også tid for opptelling.
Når mannskap fra Hadeland bruker tilsammen 176,5 timer i løpet av fire dager for å hjelpe folk i nød, får de i realiteten bare klapp på skulderen og ros som takk. De får noen hundrelapper for å starte ambulansen og mannskapsbilen. De får dekket faktiske utgifter og kilometer på bilene som blir kjørt. Samt 60 kroner pr. døgn for administrative utgifter for mannskap. Utstyr som blir ødelagt må det dokumenteres for.
– Det er langt unna tariffen til LO, sier Guttorm.
Selv er Guttorm permittert på grunn av koronaviruset. Han jobber med å holde førstehjelpskurs, men ingen kan samles til kurs slik det er i dag.
De fleste folkehjelperne har en vanlig jobb, som deg og meg. De er avhengig av snille arbeidsgivere. Takket være LO er det imidlertid forhandlet fram en avtale som gir mannskap fri 10 dager i året for å delta på leteaksjoner.
Norsk Folkehjelp Hadeland bisto alene på 36 aksjoner i løpet av fjoråret.
Glemmer aldri Utøya
For snart 10 år siden var Guttorm på Utøya under terroraksjonen til Anders Behring Breivik.
Hendelsen på Utøya kan ikke sammenlignes helt med det som har skjedd i Gjerdrum. Men Guttorm er fortsatt sterkt preget av det som skjedde på Utøya, hvor blant annet avdelingen på Hadeland mistet en av sine frivillige, som rett og slett ble likvidert av terroristen.
– Jeg blir aldri ferdig med Utøya. Men du blir flink til å leve med det. Jeg har forsøkt å bruke det litt konstruktivt, og tenkt at jeg har en erfaring og lærdom som få andre har. Jeg føler jeg har litt ansvar for å dele av kunnskapen, sier Guttorm.
Utøya har også gjort noe med samholdet i korpset. De to eneste som har gitt seg i korpset, har flyttet ut av kommunen. For øvrig er hele laget intakt nesten 10 år etter.
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Killi Westhrin, mener katastrofen i Gjerdrum har gitt oss et grusomt eksempel på hva som venter oss i årene som kommer.
– Klimaendringene skaper mer ekstremvær. Skred og flom vil ramme oss oftere. Hele lokalsamfunn vil trenge krisehjelp på en helt annen måte enn vi har vært vant til tidligere. Norsk Folkehjelp er en sentral aktør i den frivillige beredskapen over hele landet, og bygger kontinuerlig kompetanse for best mulig å kunne bidra ved slike ulykker, sier hun.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen