JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boligpriser

Boligkrise i Portugal: Myndighetene skrenker inn ferieutleie

Over halvparten av arbeiderne i landet tjente mindre enn 11.000 kroner per måned i fjor. Samtidig steg leieprisene i hovedstaden med 37 prosent.
I 2022 steg prisene på leieboliger i Portugals hovedstad Lisboa med 37 prosent.

I 2022 steg prisene på leieboliger i Portugals hovedstad Lisboa med 37 prosent.

REUTERS/Pedro Nuno

andre.kjernsli@lomedia.no

Årsakene til boligkrisen er mange. Lave lønninger og en politikk som oppmuntrer velstående utlendinger til å investere presser prisene i været.

En turismeavhengig økonomi har i årevis gjort det vanskelig for lokalbefolkningen å leie eller kjøpe.

Portugals inflasjonsrate på 8,3 prosent har forverret problemet i et av de fattigste landene i Vest-Europa.

Statsminister Antonio Costa, som representerer det sosialdemokratiske partiet Partido Socialista, sier at krisen nå rammer alle familier, ikke bare de mest sårbare.

Det er ikke klart når tiltakspakka, verdt over 900 millioner euro, vil tre i kraft. Men Costa håper at deler av den vil kunne settes ut i liv allerede i mars i år.

Struper Airbnb

En mekanisme vil ifølge statsministeren bli innført for å regulere husleieøkninger, og regjeringen vil tilby skatteinsentiver til utleiere som konverterer turisteiendommer til hus for lokalbefolkningen å leie.

For å møte boligmangelen sa Costa at staten ville leie ledige hus direkte fra utleiere i en periode på fem år og sette dem på leiemarkedet.

Et annet kraftig tiltak er å begrense utdelingen av nye lisenser for reiselivsovernatting.

Det betyr at aktører som Airbnb ikke vil kunne utvide sin virksomhet i pressområder som større byer.

I mindre befolkede og landlige områder blir det ingen endringer.

Portugal vil også avslutte sitt kontroversielle Golde Visa-program som til nå har tilbudt EU-pass til ikke-EU-borgere i retur for investeringer inkludert eiendom.

Ordningen har siden den ble lansert i 2012 tiltrukket seg 6,8 milliarder euro i investeringer, hovedsakelig i eiendomsmarkedet, og har blitt kritisert for ha bidratt til økte boligpriser og husleie.

Mye lest: Ann Kristin (36): I fjor røyk sydenturen med barna. I år ryk kinoturane óg

Møter skepsis

Venstreblokkens parlamentsmedlem Mariana Mortagua kritiserer tiltakene, og mener regjeringen med dette gir skattelettelser til utleiere som allerede har dratt nytte av boligspekulasjon.

Ulike grupper som jobber for en mer rettferdig boligpolitikk i Portugal mener tiltakene ville bety lite dersom regjeringen fortsetter å fremme politikk for å trekke velstående utlendinger til Portugal.

Et eksempel på dette er ordningen «Digital Nomads Visa» som ble innført i oktober 2022. Den gir utlendinger, med høy månedlig inntekt fra fjernarbeid, muligheten til å bo og jobbe fra Portugal uten å betale lokale skatter.

Gruppen «Housing is a right» sier tiltakene ikke endrer noe så lenge store eiendomsinvesteringsfond kontrollerer en betydelig del av markedet.

I en kommentar til regjeringens utspill sier de: «For det store flertallet av portugisere vil husleiene forbli uoverkommelige og at det å kjøpe egen bolig fortsatt bare vi være en drøm».

Det var Reuters som først omtalte saken.

Les også: 10 yrker har fått mer penger i seks oppgjør på rad

Warning
Annonse
Annonse