JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykisk helse

Bør man kunne ta en mental sykedag?

Å ta en sykedag for å minske psykisk stress har blitt et fenomen i sosiale medier.

frifagbevegelse@lomedia.no

Dette er saken

Fenomenet «mental health day» går ut på å ta en sykedag for å ivareta sin psykiske helse.

Mental helse ungdom mener det kan være med på å hindre lenger sykefravær.

Arbeidslivsorganisasjonene LO og NHO mener at sykedager ikke skal brukes på denne måten.

På sosiale medier viser unge voksne frem at de tar sykedager for å ivareta sin psykiske helse.

Fenomenet kaller de mental helsedag – eller mental health day.

En mental helsedag er en sykedag som arbeidstakeren bruker på grunn av psykiske plager eller psykisk lidelse.

– For noen kan det å ta en mental helsedag gjøre at man klarer å holde seg i arbeid og unngår en langtidssykmelding, sier Adrian Lorentsson, generalsekretær for Mental Helse Ungdom.

Likevel skal man ikke bruke sykedagen forebyggende dersom man ikke står i noen reell fare for å få en psykisk krise, mener han.

– Psykisk friske personer kan også føle at de trenger en dag fri. Men det blir galt om de tar seg fri og kaller det en mental helse-dag. Det blir som å skyve folk med psykiske lidelser foran seg. Da misforstår du hva en psykisk lidelse er for noe. 

{q}

{z}

Bekymringsverdig holdning

Holdningen er grunn til bekymring, mener Nina Melsom i NHO. Det er en organisasjon som representerer arbeidsgivere i Norge.

– NHO er naturligvis bekymret for utviklingen med psykiske lidelser blant unge, men dette er helt feil vei å gå. En mental helse-dag nærmest som forebygging vil etter vårt syn være en uthuling av egenmeldingssystemet, mener Melsom.

Hun viser til folketrygdloven, der det står at egenmeldinger skal brukes på grunn av arbeidsuførhet, altså at du er for syk til å klare å jobbe. 

– Arbeid kan ofte være den beste medisinen, legger hun til.

Kristin Sæther, som sitter i ledelsen i LO, landets største organisasjon for arbeidstakere, er enig i NHO sin vurdering.

– Du skal kun ta ut egenmelding når du er arbeidsufør, bekrefter Sæther.

Om arbeid er helsefremmende avhenger av arbeidsmiljøet, tror hun.

– Vi mener at et godt og inkluderende arbeidsmiljø hver dag er det beste for å forebygge psykiske plager på jobb.

For høyt sykefravær

Sykefraværet knyttet til psykiske plager er økende, varsler Nav.

Adrian Lorentsson i Mental Helse Ungdom er opptatt av at egenmeldte mentale helsedager ikke er noe arbeidsgivere bør legge seg opp i.

– En egenmeldingsdag i ny og ne er ikke det som kommer til å velte lasset. Det er når folk er utenfor arbeidslivet eller sykmeldt over lengre tid at det blir et problem for samfunnet, mener han.

– Som arbeidsgivere må man ha tillit til at folk tar ansvar for seg selv. Og hvis vi skal leve i et tillitssamfunn, så må vi akseptere også at det er noen som utnytter det.

Folk har dessuten meldt at de er syke på grunn av psykiske vansker i alle tider, mener Lorentsson. Mental helsedag er bare et nytt navn. 

– Det er ikke sånn at babyboomere aldri sa at de var syke fordi de hadde hatt en dritt dag. Det må vel være bedre å kalle en spade for en spade, i stedet for å fortsette med å kalle en spade for en plomme.

Hvordan kan du hindre et mentalt sammenbrudd på jobb. Sjekk Adrians tips her:

{s}

Behov for aksept og kommunikasjon

Fremdeles er det slik at over én av tre er redde for å være ærlig med arbeidsgiveren sin om sykefravær knyttet til psykiske vansker, skriver NRK.

Lorentsson forstår godt at ikke alle tør å være ærlige med sjefen sin.

– Vi har statistikk som viser at det ikke alltid er i din beste interesse å være åpen fordi stigmatisering er fortsatt et stort problem. I noen bransjer kan personer uten fast stilling risikere å bli straffet med mindre arbeid om de fremstår som mindre stødige arbeidstakere.

– Vil det si at det egentlig er greit å lyve til sjefen sin?

– Hvis du lever med en psykisk lidelse, og du vet at å ta en fridag nå vil hjelpe deg med å stå i jobb på sikt, så kan en mental helsedag være rett. Hvorvidt du informerer arbeidsgiver om årsaken tenker jeg at ikke spiller noen rolle, resonnerer Lorentsson.

Likevel er det viktig for ham å poengtere at mange arbeidsgivere er åpne for å tilrettelegge for at man skal få det bedre på jobb. 

– De kan ikke gjøre noe for deg hvis de ikke vet at det er et problem, sier Lorentsson. 

Kristin Sæther i LO er enig i at det lønner seg å snakke med lederen sin.

– I et godt arbeidsmiljø er arbeidstaker og arbeidsgiver ærlige med hverandre, sier LO-sekretæren.

{z}

{t}