JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet

Brenna: – Helt umulig å godta kutt i sykelønna

For dagens regjering er det uaktuelt å kutte i sykelønna. Det bekrefter arbeidsministeren.
Arbeidsminister Tonje Brenna gjestet LOs regionkonferanse for Akershus fredag. Her med regionleder Torbjørn Næss.

Arbeidsminister Tonje Brenna gjestet LOs regionkonferanse for Akershus fredag. Her med regionleder Torbjørn Næss.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Tonje Brenna (Ap) har en løpende dialog med partene i arbeidslivet med IA-avtalen som tema. Trolig vil også partene møtes ansikt til ansikt neste uke.

Etter det FriFagbevegelse erfarer, er forhandlingene om IA-avtalen på et stadium hvor partene står i en slags stillingskrig.

Det er definitivt ikke sikkert at man vil lykkes med forhandlingene. Men det kan også være slik at man kan komme seg ut av stillingskrigen og blir enige.

Ingen kutt

Forrige uke ble det kjent gjennom TV2 at de fire arbeidstakerorganisasjonene hadde sendt brev til Brenna der de var misfornøyde med at hun ikke hadde avvist å utrede lavere nivå på sykelønna.

Da arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) gjestet LOs regionkonferanse for Akershus fredag var hun helt klar på at det ikke blir noe kutt i sykelønna så lenge denne regjeringen styrer.

– Det er helt uaktuelt med kutt i sykelønnen, eller en innføring av karensdager, bekrefter Brenna overfor FriFagbevegelse.

Brenna vil være varsom med å signalisere noe som helst om forhandlingene, men bekrefter at det har kommet et nyttig oppspill på bordet. Det stammer fra Sysselsettingsutvalget, og er et forslag som alle partene rundt forhandlingsbordet skal være villige til å se på.

Hvor mange dager?

I dag dekker arbeidsgiver de 16 første dagene, deretter dekkes sykepengene fra folketrygden i inntil 50 uker. Sysselsettingsutvalget har foreslått at arbeidsgiver skal dekke de 12 første dagene, og deretter 10 prosent av sykepengene etter tre måneder. Altså litt kortere periode å dekke for arbeidsgiver i starten, i bytte mot at de må dekke en liten andel av sykelønna etter tre måneders fravær.

Brenna bekrefter til FriFagbevegelse at spørsmålet om hvordan man fordeler regningen kan komme til å bli diskutert.

Selv er hun opptatt av to ting

– At vi samarbeider godt om å få sykefraværet ned mest mulig. Og at vi i bunnen har en sykelønnsordning som gir trygghet for folk, sier Tonje Brenna.

Og legger til:

– Ingen blir friskere av å bli fattigere.

– Er krevende

Nestleder i LO, Steinar Krogstad, mener det høyst usikkert om det virkelig blir en ny IA-avtale. LO og NHO har ulike posisjoner rundt sykelønn, bekrefter Krogstad.

– Vi i LO har en posisjon hvor en ny sykelønnsordning ikke skal gjøres noe med, mens NHO har som utgangspunkt at sykelønnsordningen ikke kan fredes. Der står vi i dag, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Samtidig er han mer bekymret for framtida.

– Hva vil en eventuell borgerlig regjering innebære? Vi ønsker at partene med regjeringen skal forplikte seg i fire år med en IA-avtale nå, sier han.

Warning
Annonse
Annonse