Oslomodellen:
Bygningsarbeidere på statlige prosjekter må få minimum 80 prosent stilling, mener Raymond Johansen
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo har hatt stor suksess med skjerpede krav til dem kommunen kjøper tjenester av. Nå mener han regjeringen bør følge opp «Oslomodellen».
Raymond Johansen, byrådsleder for Ap i Oslo.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Konkret mener byrådslederen til Arbeiderpartiet i hovedstaden at regjeringen må forby kontant betaling i statlige byggeprosjekter, og samtidig kreve 80 prosent stillingsbrøk man kan ha når man arbeider på oppdrag for staten.
– Å forby kontant betaling er en av de mest sentrale seriøsitetsbestemmelsene i Oslomodellen. Det er helt essensielt for å stanse skatteunndragelser og hvitvaskingen av penger. Det betyr at betaling til underleverandører og for materialer ikke skal kunne skje kontant. Muligheten for kontantbetaling legger til rette for arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. I dag har ikke Staten det som et av sine krav. Eneste kravet er at lønn ikke kan betales ut med kontanter, sier Raymond Johansen til FriFagbevegelse.
p
Har tatt ledertrøya
Oslo kommune har tatt på seg ledertrøya i kampen mot arbeidslivskriminalitet og for et anstendig arbeidsliv, i form av Oslomodellen.
Som landets nest største byggherre og innkjøper stiller kommunen strengere krav til bedriftene som leverer til kommunen, blant annet med nye standardkontrakter med krav kommunen håper blir nasjonal standard for et seriøst arbeidsliv.
Oslomodellen har et omfattende sett kontraktsvilkår, og er resultatet av 18 måneders samarbeid med bestillere, bransjen og fagforeningene. Oslo kommune kjøper for eksempel tjenester for hele 27 milliarder kroner i året. Det betyr at kommunen har stor innkjøpsmakt til å sette makt bak kravene sine.
p
Byrået utfordrer også regjeringen til å sette en nedre grense for stillingsbrøker til 80 prosent.
Selv om Stortinget har vedtatt et forbud mot nulltimerskontrakter og en kraftig innstramming i muligheten for innleie, dukker det stadig opp eksempler på bruk av alt fra fem til 20 og 30 prosent stillinger. Mange som får så lave stillingsbrøker har ingen garanti for når de skal jobbe eller når de har fri. De kan oppleve å nektes å ta oppdrag for i andre bedrifter og andre bemanningsbyråer uten at det er godkjent av bemanningsbyrået på forhånd.
Beste garantien
– En heltidskultur og krav om minst 80 prosent fast ansatte er er den beste garantien for å ha en stabil arbeidskraft over tid. Det har igjen betydning for kvaliteten. Men det er også den beste garantien for å ha en stabil arbeidskraft over tid. Det gir folk muligheten til å leve et selvstendig liv, til å ta opp boliglån og til å betjene lån, sier Raymond Johansen.
– Midlertidighet er en av de største fattigdomsfellene vi har. Folk har midlertidig jobb, midlertidig bolig, hele livet er på mange måter midlertidig. Det å hele tiden leve i midlertidighet er en av de største hindrene for å leve frie liv, legger han til.
– Høres fornuftig
Høyre-politikeren Heidi Nordby Lunde synes forslaget om å forby kontant betaling høres fornuftig ut.
– Jeg kjenner ikke til omfanget av problemet med kontantbetalinger i statlige byggeprosjekter, men det høres for meg i utgangspunktet fornuftig, sier hun til FriFagbevegelse.
Hun synes også intensjonen med krav om minst 80 prosent fast ansatte i statlige bygg- og anlegg er god, men ikke nødvendigvis resultatet.
– Høyre mener selvsagt at faste, hele stillinger er et gode både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Men mener samtidig at de faste, hele stillingene også godt kan være i spesialiserte bedrifter som leies inn på oppdrag ved behov. Da får vi brukt kompetanse og ressurser best mulig, slik at kommunen ikke støvsuger opp all kompetanse og arbeidskraft fra privat sektor som kunne løst oppgaver i andre prosjekter, sier hun til FriFagbevegelse.