Uropatruljen i Trondheim:
De ansatte i 28 av 31 kontrollerte bedrifter fikk ikke tjenestepensjonen de hadde krav på
Siden 2006 har loven slått fast at bedriftene skal ha tjenestepensjon for sine ansatte. Uropatruljen i Trondheim har avslørt at mange bedrifter snyter sine ansatte.
Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje kommer stadig vekk over bedrifter som ikke har tegnet pensjonsordning for sine ansatte.
Håvard Sæbø
torgny@lomedia.no
Mange ansatte mister rettigheter til tjenestepensjon fordi bedriftede jobber i unnlater å opprette tjenestepensjon for sine ansatte. Byggebransjens uropatrulje i Trondheim har tipset i sommer Finanstilsynet om 31 tilfeller hvor de hadde mistanke om bedrifter som ikke følger loven. Av 31 bedrifter som tilsynet fikk melding om, var det 28 som brøt loven. De siste tre av bedriftene var ikke pliktige til å opprette slik pensjon.
Fra 1. juli 2006 har alle bedrifter med minst to ansatte har plikt til å ha tjenestepensjon for sine ansatte. To prosent av lønna over 100.000 kroner i året skal betales inn.
Verre enn jeg trodde
– At 28 av 31 ikke fulgte loven, er verre enn jeg trodde. Det er nesten fulltreff. Nesten ingen av de vi mistenkte, hadde tjenestepensjon i orden, sier leder av Uropatruljen Vidar Sagmyr.
Uropatruljen er et samarbeid innen byggebransjen i Trondheim som sjekker om bygningsarbeidere i byen har lønns- og arbeidsvilkår som de skal ha. Når de oppdager ulovligheter eller brudd på regler, tipser de kontrollmyndighetene om saken. Finanstilsynet ble tipset i denne saken. Tilsynet kontaktet bedriftene og det var tilsynet som fant at 28 manglet tjenestepensjon.
• Rapport: De kriminelle i arbeidslivet har fått nye vaner
Mørketall
– Det er store mørketall når det gjelder dette, og det er egentlig bare vi som driver med kontroll av dette. Finanstilsynet går ikke ut på kontroller, og de andre kontrolletatene som Arbeidstilsynet og Skatteetaten kontrollerer ikke om en bedrift har innført lovpålagt tjenestepensjon, sier Sagmyr til FriFagbevegelse.
Saken har vært oppe i Stortinget, og i april vedtok Stortinget å be «regjeringen vurdere å etablere en tilsynsordning med tilhørende sanksjoner, som skal sikre at bedriftene følger opp den lovbestemte plikten til å opprette og beholde obligatorisk tjenestepensjon for sine ansatte».
Spør finansministeren
I november stilte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande spørsmål til finansministeren der han purret på saken. «Hva har statsråden gjort for å følge opp Stortingets vedtak?»
I svaret til Grande skrev finansminister Siv Jensen at Finansdepartementet vurderte nå, i samråd med Arbeids- og sosialdepartementet, om det var mulig for Arbeidstilsynet å ta på seg denne oppgaven. Hun svarte at «arbeidet er høyt prioritert».
Arbeidstilsynet
To uker etter at finansministeren hadde svart Grande, sendte Finansministeren brev til Arbeids- og sosialdepartementet.
Finansdepartementet mener at det ikke er aktuelt for Finanstilsynet å utføre risikobasert, oppfølgende tilsyn med etterlevelse av OTP-loven. Etter Finansdepartementets syn vil det være hensiktsmessig hvis Arbeidstilsynet kan inkludere spørsmål også om obligatorisk tjenestepensjon som en del av sitt eksisterende tilsynsregime overfor arbeidsgivere.
Men Finansdepartementet mener at det ikke er hensiktsmessige å sjekke om det faktisk blir innbetalt penger på denne pensjonsordningen. Det eneste som skal kontrolleres er hvorvidt en bedrift har opprettet en slik ordning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.