Strømprisen
Derfor vil ikke Høyre si nei til nye Danmarkskabler
Det er klokt å få kunnskap på bordet før man sier nei til nye strømkabler, mener Høyres Mathilde Tybring-Gjedde.
Mathilde Tybring-Gjedde og Høyre vil vente med å ta stilling til om Danmarkskablene skal erstattes med nye.
Erlend Angelo
helge@lomedia.no
Strømkablene Skagerak 1 og 2 som går mellom Norge og Danmark utløper i 2026. Nå ser det ut til at verken Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet eller Senterpartiet vil fornye dem.
Partiene frykter at høye strømpriser i utlandet smitter over til Norge.
Programkomiteen i Arbeiderpartiet vil skrote kablene, et forslag som skal behandles på landsmøtet i april. Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har varslet strømkamp på Aps landsmøte.
Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde kritiserer Arbeiderpartiets forslag.
– At Aps programkomité nå sier at de kanskje vil kutte strømkabler etter neste valg, løser ingenting for folk i dag, påpeker hun.
Dette sier de andre partiene om strømkabel til Danmark:
• Senterpartiet vil gå lenger enn regjeringspartneren, og ønsker i tillegg å reforhandle avtalen med Storbritannia om det som har blitt en ren eksportkabel fra Norge.
• Fremskrittspartiet, som selv bidro til kablene i sin tid, ser ingen grunn til å øke antallet, og vil starte med å redusere eksponeringen gjennom å ikke fornye de to kablene til Danmark.
• Rødt ønsker at regjeringen skal si nei til å erstatte de to Danmarkskablene.
• Høyre er imidlertid ikke klare for å ta et standpunkt om dette i dag.
Bedre fysisk nett
Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) understreker at den absolutt viktigste løsningen for å få lave og stabile strømpriser på sikt, er å bygge ut mer nett og mer kraft raskere.
– For å sikre at vi har billigere strøm i Norge enn landene rundt oss, må vi ha kraftoverskudd og bedre fysisk nett internt i Norge, sier hun til FriFagbevegelse.
Før hun legger til:
– Høyre vil ta beslutningen om Skagerak 1 og 2 skal erstattes med nye kabler ut fra hva som er best for norske familier, norsk næringsliv og det norske kraftsystemet over tid.
Tybring-Gjedde påpeker at eventuelle nye kabler vil være der først fra 2030-tallet, og i flere tiår.
– Da kan vi ikke avgjøre dette ut fra situasjonen noen timer og noen dager i desember 2024, mener hun.
Kunnskap er bra
– Kraftsituasjonen endrer seg raskt. Det bygges for eksempel knapt ny kraft i Norge og vi styrer mot en svakere kraftbalanse. Mens Danmark har store planer for investeringer i ny kraft de neste årene. Derfor er det klokt å få kunnskap på bordet, sier Mathilde Tybring-Gjedde.
Samtidig understreker hun at det ikke er aktuelt med noen diskusjon om nye mellomlandsforbindelser verken på kort eller mellomlang sikt.
– Høyre tar heller ikke til orde for det, poengterer hun.