JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De vil ha helseindustri i Norge, fra venstre NHO-direktør Ole Erik Almlid, Leif Rune Skymoen hos Curida og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

De vil ha helseindustri i Norge, fra venstre NHO-direktør Ole Erik Almlid, Leif Rune Skymoen hos Curida og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

Curida:

Det haster å satse på medisinindustri, mener LO og NHO. Se hva næringsministeren svarer

Det har vært snakket om i årevis. Det er enstemmig vedtatt i Stortinget. Og det står i Hurdalsplattformen. Det SKAL satses på medisinindustri i Norge. Og næringsministeren er imponert.09.11.2021
09:35
09.11.2021 09:41

helge@lomedia.no

Nå haster det, mener både NHO, LO og bransjen selv. Stortinget har vedtatt det og plattformen til Støre-regjeringen har slått fast at vi skal få et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler.

– Vi må snakke måneder, ikke år. Dette må gjøres raskt. Konkurransen er stor ute i Europa. Der ser de muligheter, ikke begrensninger. Det finnes ingen grunn til å vente lenger, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Har engasjert seg

Torsdag var han sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik på turne i Innlandet, og besøkte blant annet legemiddelprodusenten Curida i Elverum.

Bedriften er i stadig vekst og står klar til å starte mer produksjon av medisiner. Ikke for at Norge skal bli selvforsynt med legemidler, men for at vi kan bli mer selvforsynt enn i dag i tillegg til å skaffe oss et beredskapslager.

Både NHO og LO har engasjert seg i å få mer legemiddelproduksjon og bedre beredskap i Norge. LO besøkte torsdag bedriften for tredje gang i løpet av like mange år.

Og det er enighet i Norge om å gjøre det. Bare handlingen gjenstår.

Dagen før Almlid og Følsvik besøkte Curida var næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på besøk. Det mener Almlid er et kjempegodt tegn.

– Det gir grunn for optimisme, mener han.

– Hva mener du så næringsministeren gjøre?

– Han må raskt gå i dialog med folkene her for å se hvordan vi kan få satt opp en beredskapsproduksjon. Minst like viktig er det å satse på helseindustrien. På sikt kan det bidra til eksport, sier Ole Erik Almlid.

Han poengterer: Det er eksportdelen som er den virkelige store muligheten.

– Staten har sagt at den er villig til å se på eierskapsmodeller og legge til rette for verdiskapning, poengterer han.

– Hvordan næringsministeren vil gjøre dette i praksis, er opp til ham, fortsetter han.

NHO-toppen mener det store poenget er at Staten har sagt at de vil gå aktivt inn sammen med næringslivet.

– Bransjen her er langsiktig. Den trenger tid. Derfor er det viktig og aktuelt av Staten å gjøre det akkurat her, poengterer han.

– Det er snakket om dette i mange år. Nå har jeg faktisk tro på at det vil skje noe. Det er ingenting å vente på, poengterer NHO-sjefen.

Medisinberedskap: Koronaviruset bekrefter behovet for å produsere medisiner i Norge, mener legemiddelprodusent

– Et kinderegg

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil fortsette å kjempe for satsingen på medisinproduksjon.

– Curida er klare til å ta utfordringen. Nå må regjeringen kjenne sin besøkelsestid, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Med tanke på både stortingsvedtaket og Hurdalsplattformen, har også LO-lederen håp om at det nå vil skje noe.

– Det er viktig både for å skape arbeidsplasser, skape en sterk eksportindustri og for å bygge opp en beredskap. Dette er egentlig et kinderegg, mener LO-lederen.

I regjeringsplattformen fra Hurdalsjøen lover Støre-regjeringen at den vil «utnytte potensialet for økt verdiskaping, eksport og sysselsetting ved å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge, som vaksiner, antibiotika og råstoff til legemidler».

Og videre:

«Vi vil etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».

Bekrefter behovet

Mer konkret går det ikke an å bli. Og det er et gjennomslag i tråd med forslaget fra NHO, LO og flere andre.

– Koronapandemien har vist hvor sårbare vi er. Nær 100 prosent av alle våre legemidler importeres. Den situasjonen vi har vært gjennom det siste halvannet året bekrefter behovet vi har for å produsere medisiner selv i Norge, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Vi har kunnskapen. Vi har muligheten. Vi har behov for å utvikle nye arbeidsplasser, og behov for å gi nordmenn trygghet gjennom en god medisinberedskap, mener hun.

Er optimistisk

Daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen, er også optimistisk nå.

– Dette er ambisjoner vi er glade for. Vi har fått mange heiarop og hatt mange storfine besøk. Men vi har aldri hatt besøk av noen med en så tydelig ambisjon, sier Leif Rune Skymoen til FriFagbevegelse, og sikter til næringsministerens besøk onsdag.

– Så langt har tiltakene til norske myndigheter innenfor legemiddelberedskap vært å kjøpe legemidler i utlandet og legge dem på lager. Vi mener det vil være langt bedre å bruke midler på produksjon i Norge. Det vil gi en trygg forsyning, bygge kompetanse og bygge industri som i neste omgang kan bli en stor eksport-tilvekst, sier Leif Rune Skymoen til FriFagbevegelse.

Tverrpolitisk enighet

Allerede i dag eksporterer Curida 90 prosent av legemiddelproduksjonen. Mest til det europeiske markedet.

– Hva mener du må skje?

– Vi må få på plass en skikkelig satsing på legemiddelproduksjon i Norge. Den lavthengende frukten vil være å inngå beredskapsavtaler med norske produsenter. Det har vi snakket om lenge. Det er tverrpolitisk enighet om det. Det er bare å starte, poengterer han.

Miljøet innenfor denne industrien er lite i Norge. Antall store legemiddelfabrikker kan telles på en hånd. Konkurransen for Curida ligger i det internasjonale markedet.

Selskapet er i stor vekst. Curida har 135 ansatte, etter en start med 46 ansatte i 2015.

Skymoen er åpen for å starte produksjon også andre steder enn Elverum. Men fokuset ligger først og fremst på å utnytte kapasiteten her.

Har lang historie

Fabrikken har en historie som går tilbake til 1974, og ble bygget av Apotekforeningen. Nycomed var eier i mange år, inntil selskapet ble kjøpt opp av japanske Takeda i 2011. Da ble fabrikken vedtatt nedlagt, og produksjonen trappet ned. I 2015 ble det ny drift, blant annet gjennom et aksjeselskap hvor de ansatte brukte sparepengene sine på å bidra.

Mer om Curida: De japanske eierne la ned på Elverum. Da kjøpte de ansatte fabrikken

– Men vi visste at vi måtte ha en stor produksjon hvis vi skulle overleve. For å klare det måtte vi skaffe kunder og kapital. Det har vi gjort veldig bra. Vi er i ferd med å mangedoble produksjonen siden oppstarten i 2015, sier Skymoen.

Bedriften har en blanding av offentlig og privat kapital blant eierne, med blant annet Stein Erik Hagen som største eier gjennom sitt selskap Canica.

– Vi er et trepartssamarbeid i praksis, med både staten, ansatte og private som eiere. de ansatte er også fabrikkeiere, med en enorm stolthet over egen arbeidsplass, sier Leif Rune Skymoen.

Tillitsvalgt for Industri Energi hos Curida, Bodil Hanssen, begynner også å bli utålmodig.

– Jeg synes det er unødvendig at det tar så lang tid. Behovet er der, sier hun til FriFagbevegelse.

Det er lite ansatte i produksjonslokalene kan gjøre noe med, men de stoler på at lederne står på for å få det til.

Bodil Hanssen har jobbet på huset siden 1994, da det var Nycomed som sto som eier.

– Jeg bor i Trysil og kjører sju mil hver vei til jobben. Det må vel være bevis nok for at jeg stortrives her, sier hun.

Er mektig imponert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bekrefter overfor FriFagbevegelse at Hurdalsplattformen er tydelig, og at han har stor respekt for Stortinget.

– Norsk legemiddelproduksjon er viktig. Jeg besøkte blant annet Curida i forrige uke og er mektig imponert over det de har fått til. Norge trenger flere slike suksesshistorier. Jeg vil komme tilbake til hvordan vi konkret kan følge opp dette så snart vi har full oversikt, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Det jeg kan si er at jeg vil samarbeide tett med helseministeren om dette og at jeg håper å kunne komme tilbake med mer utfyllende svar om ikke lenge, sier han.

09.11.2021
09:35
09.11.2021 09:41Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Kronikk

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken. 

Colourbox

«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»


Flere saker