JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De vil ha helseindustri i Norge, fra venstre NHO-direktør Ole Erik Almlid, Leif Rune Skymoen hos Curida og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

De vil ha helseindustri i Norge, fra venstre NHO-direktør Ole Erik Almlid, Leif Rune Skymoen hos Curida og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

Curida:

Det haster å satse på medisinindustri, mener LO og NHO. Se hva næringsministeren svarer

Det har vært snakket om i årevis. Det er enstemmig vedtatt i Stortinget. Og det står i Hurdalsplattformen. Det SKAL satses på medisinindustri i Norge. Og næringsministeren er imponert.09.11.2021
09:35
09.11.2021 09:41

helge@lomedia.no

Nå haster det, mener både NHO, LO og bransjen selv. Stortinget har vedtatt det og plattformen til Støre-regjeringen har slått fast at vi skal få et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler.

– Vi må snakke måneder, ikke år. Dette må gjøres raskt. Konkurransen er stor ute i Europa. Der ser de muligheter, ikke begrensninger. Det finnes ingen grunn til å vente lenger, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Har engasjert seg

Torsdag var han sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik på turne i Innlandet, og besøkte blant annet legemiddelprodusenten Curida i Elverum.

Bedriften er i stadig vekst og står klar til å starte mer produksjon av medisiner. Ikke for at Norge skal bli selvforsynt med legemidler, men for at vi kan bli mer selvforsynt enn i dag i tillegg til å skaffe oss et beredskapslager.

Både NHO og LO har engasjert seg i å få mer legemiddelproduksjon og bedre beredskap i Norge. LO besøkte torsdag bedriften for tredje gang i løpet av like mange år.

Og det er enighet i Norge om å gjøre det. Bare handlingen gjenstår.

Dagen før Almlid og Følsvik besøkte Curida var næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på besøk. Det mener Almlid er et kjempegodt tegn.

– Det gir grunn for optimisme, mener han.

– Hva mener du så næringsministeren gjøre?

– Han må raskt gå i dialog med folkene her for å se hvordan vi kan få satt opp en beredskapsproduksjon. Minst like viktig er det å satse på helseindustrien. På sikt kan det bidra til eksport, sier Ole Erik Almlid.

Han poengterer: Det er eksportdelen som er den virkelige store muligheten.

– Staten har sagt at den er villig til å se på eierskapsmodeller og legge til rette for verdiskapning, poengterer han.

– Hvordan næringsministeren vil gjøre dette i praksis, er opp til ham, fortsetter han.

NHO-toppen mener det store poenget er at Staten har sagt at de vil gå aktivt inn sammen med næringslivet.

– Bransjen her er langsiktig. Den trenger tid. Derfor er det viktig og aktuelt av Staten å gjøre det akkurat her, poengterer han.

– Det er snakket om dette i mange år. Nå har jeg faktisk tro på at det vil skje noe. Det er ingenting å vente på, poengterer NHO-sjefen.

Medisinberedskap: Koronaviruset bekrefter behovet for å produsere medisiner i Norge, mener legemiddelprodusent

– Et kinderegg

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil fortsette å kjempe for satsingen på medisinproduksjon.

– Curida er klare til å ta utfordringen. Nå må regjeringen kjenne sin besøkelsestid, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Med tanke på både stortingsvedtaket og Hurdalsplattformen, har også LO-lederen håp om at det nå vil skje noe.

– Det er viktig både for å skape arbeidsplasser, skape en sterk eksportindustri og for å bygge opp en beredskap. Dette er egentlig et kinderegg, mener LO-lederen.

I regjeringsplattformen fra Hurdalsjøen lover Støre-regjeringen at den vil «utnytte potensialet for økt verdiskaping, eksport og sysselsetting ved å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge, som vaksiner, antibiotika og råstoff til legemidler».

Og videre:

«Vi vil etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».

Bekrefter behovet

Mer konkret går det ikke an å bli. Og det er et gjennomslag i tråd med forslaget fra NHO, LO og flere andre.

– Koronapandemien har vist hvor sårbare vi er. Nær 100 prosent av alle våre legemidler importeres. Den situasjonen vi har vært gjennom det siste halvannet året bekrefter behovet vi har for å produsere medisiner selv i Norge, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Vi har kunnskapen. Vi har muligheten. Vi har behov for å utvikle nye arbeidsplasser, og behov for å gi nordmenn trygghet gjennom en god medisinberedskap, mener hun.

Er optimistisk

Daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen, er også optimistisk nå.

– Dette er ambisjoner vi er glade for. Vi har fått mange heiarop og hatt mange storfine besøk. Men vi har aldri hatt besøk av noen med en så tydelig ambisjon, sier Leif Rune Skymoen til FriFagbevegelse, og sikter til næringsministerens besøk onsdag.

– Så langt har tiltakene til norske myndigheter innenfor legemiddelberedskap vært å kjøpe legemidler i utlandet og legge dem på lager. Vi mener det vil være langt bedre å bruke midler på produksjon i Norge. Det vil gi en trygg forsyning, bygge kompetanse og bygge industri som i neste omgang kan bli en stor eksport-tilvekst, sier Leif Rune Skymoen til FriFagbevegelse.

Tverrpolitisk enighet

Allerede i dag eksporterer Curida 90 prosent av legemiddelproduksjonen. Mest til det europeiske markedet.

– Hva mener du må skje?

– Vi må få på plass en skikkelig satsing på legemiddelproduksjon i Norge. Den lavthengende frukten vil være å inngå beredskapsavtaler med norske produsenter. Det har vi snakket om lenge. Det er tverrpolitisk enighet om det. Det er bare å starte, poengterer han.

Miljøet innenfor denne industrien er lite i Norge. Antall store legemiddelfabrikker kan telles på en hånd. Konkurransen for Curida ligger i det internasjonale markedet.

Selskapet er i stor vekst. Curida har 135 ansatte, etter en start med 46 ansatte i 2015.

Skymoen er åpen for å starte produksjon også andre steder enn Elverum. Men fokuset ligger først og fremst på å utnytte kapasiteten her.

Har lang historie

Fabrikken har en historie som går tilbake til 1974, og ble bygget av Apotekforeningen. Nycomed var eier i mange år, inntil selskapet ble kjøpt opp av japanske Takeda i 2011. Da ble fabrikken vedtatt nedlagt, og produksjonen trappet ned. I 2015 ble det ny drift, blant annet gjennom et aksjeselskap hvor de ansatte brukte sparepengene sine på å bidra.

Mer om Curida: De japanske eierne la ned på Elverum. Da kjøpte de ansatte fabrikken

– Men vi visste at vi måtte ha en stor produksjon hvis vi skulle overleve. For å klare det måtte vi skaffe kunder og kapital. Det har vi gjort veldig bra. Vi er i ferd med å mangedoble produksjonen siden oppstarten i 2015, sier Skymoen.

Bedriften har en blanding av offentlig og privat kapital blant eierne, med blant annet Stein Erik Hagen som største eier gjennom sitt selskap Canica.

– Vi er et trepartssamarbeid i praksis, med både staten, ansatte og private som eiere. de ansatte er også fabrikkeiere, med en enorm stolthet over egen arbeidsplass, sier Leif Rune Skymoen.

Tillitsvalgt for Industri Energi hos Curida, Bodil Hanssen, begynner også å bli utålmodig.

– Jeg synes det er unødvendig at det tar så lang tid. Behovet er der, sier hun til FriFagbevegelse.

Det er lite ansatte i produksjonslokalene kan gjøre noe med, men de stoler på at lederne står på for å få det til.

Bodil Hanssen har jobbet på huset siden 1994, da det var Nycomed som sto som eier.

– Jeg bor i Trysil og kjører sju mil hver vei til jobben. Det må vel være bevis nok for at jeg stortrives her, sier hun.

Er mektig imponert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bekrefter overfor FriFagbevegelse at Hurdalsplattformen er tydelig, og at han har stor respekt for Stortinget.

– Norsk legemiddelproduksjon er viktig. Jeg besøkte blant annet Curida i forrige uke og er mektig imponert over det de har fått til. Norge trenger flere slike suksesshistorier. Jeg vil komme tilbake til hvordan vi konkret kan følge opp dette så snart vi har full oversikt, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Det jeg kan si er at jeg vil samarbeide tett med helseministeren om dette og at jeg håper å kunne komme tilbake med mer utfyllende svar om ikke lenge, sier han.

09.11.2021
09:35
09.11.2021 09:41Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

Martin Guttormsen Slørdal

Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning

Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes

«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Erlend Angelo

Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter dårligere betingelser og lavere lønn

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Kronikk

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Nav svikter barn i fattige familier

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

 – Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.

Jan-Erik Østlie

Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut

Jøran Grønstad

Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Kronikk

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Leif Martin Kirknes

Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker

Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.

Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.

Roy Ervin Solstad

Tateren Iris slåss for sin egen kultur: – Jeg kjemper ikke bare min kamp


Flere saker