JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Curida:

Det haster å satse på medisinindustri, mener LO og NHO. Se hva næringsministeren svarer

Det har vært snakket om i årevis. Det er enstemmig vedtatt i Stortinget. Og det står i Hurdalsplattformen. Det SKAL satses på medisinindustri i Norge. Og næringsministeren er imponert.
De vil ha helseindustri i Norge, fra venstre NHO-direktør Ole Erik Almlid, Leif Rune Skymoen hos Curida og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

De vil ha helseindustri i Norge, fra venstre NHO-direktør Ole Erik Almlid, Leif Rune Skymoen hos Curida og LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Nå haster det, mener både NHO, LO og bransjen selv. Stortinget har vedtatt det og plattformen til Støre-regjeringen har slått fast at vi skal få et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler.

– Vi må snakke måneder, ikke år. Dette må gjøres raskt. Konkurransen er stor ute i Europa. Der ser de muligheter, ikke begrensninger. Det finnes ingen grunn til å vente lenger, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

Har engasjert seg

Torsdag var han sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik på turne i Innlandet, og besøkte blant annet legemiddelprodusenten Curida i Elverum.

Bedriften er i stadig vekst og står klar til å starte mer produksjon av medisiner. Ikke for at Norge skal bli selvforsynt med legemidler, men for at vi kan bli mer selvforsynt enn i dag i tillegg til å skaffe oss et beredskapslager.

Både NHO og LO har engasjert seg i å få mer legemiddelproduksjon og bedre beredskap i Norge. LO besøkte torsdag bedriften for tredje gang i løpet av like mange år.

Og det er enighet i Norge om å gjøre det. Bare handlingen gjenstår.

Dagen før Almlid og Følsvik besøkte Curida var næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på besøk. Det mener Almlid er et kjempegodt tegn.

– Det gir grunn for optimisme, mener han.

– Hva mener du så næringsministeren gjøre?

– Han må raskt gå i dialog med folkene her for å se hvordan vi kan få satt opp en beredskapsproduksjon. Minst like viktig er det å satse på helseindustrien. På sikt kan det bidra til eksport, sier Ole Erik Almlid.

Han poengterer: Det er eksportdelen som er den virkelige store muligheten.

– Staten har sagt at den er villig til å se på eierskapsmodeller og legge til rette for verdiskapning, poengterer han.

– Hvordan næringsministeren vil gjøre dette i praksis, er opp til ham, fortsetter han.

NHO-toppen mener det store poenget er at Staten har sagt at de vil gå aktivt inn sammen med næringslivet.

– Bransjen her er langsiktig. Den trenger tid. Derfor er det viktig og aktuelt av Staten å gjøre det akkurat her, poengterer han.

– Det er snakket om dette i mange år. Nå har jeg faktisk tro på at det vil skje noe. Det er ingenting å vente på, poengterer NHO-sjefen.

Medisinberedskap: Koronaviruset bekrefter behovet for å produsere medisiner i Norge, mener legemiddelprodusent

– Et kinderegg

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil fortsette å kjempe for satsingen på medisinproduksjon.

– Curida er klare til å ta utfordringen. Nå må regjeringen kjenne sin besøkelsestid, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Med tanke på både stortingsvedtaket og Hurdalsplattformen, har også LO-lederen håp om at det nå vil skje noe.

– Det er viktig både for å skape arbeidsplasser, skape en sterk eksportindustri og for å bygge opp en beredskap. Dette er egentlig et kinderegg, mener LO-lederen.

I regjeringsplattformen fra Hurdalsjøen lover Støre-regjeringen at den vil «utnytte potensialet for økt verdiskaping, eksport og sysselsetting ved å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge, som vaksiner, antibiotika og råstoff til legemidler».

Og videre:

«Vi vil etablere et nasjonalt senter for utvikling og produksjon av vaksiner og biologiske legemidler».

Bekrefter behovet

Mer konkret går det ikke an å bli. Og det er et gjennomslag i tråd med forslaget fra NHO, LO og flere andre.

– Koronapandemien har vist hvor sårbare vi er. Nær 100 prosent av alle våre legemidler importeres. Den situasjonen vi har vært gjennom det siste halvannet året bekrefter behovet vi har for å produsere medisiner selv i Norge, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Vi har kunnskapen. Vi har muligheten. Vi har behov for å utvikle nye arbeidsplasser, og behov for å gi nordmenn trygghet gjennom en god medisinberedskap, mener hun.

Er optimistisk

Daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen, er også optimistisk nå.

– Dette er ambisjoner vi er glade for. Vi har fått mange heiarop og hatt mange storfine besøk. Men vi har aldri hatt besøk av noen med en så tydelig ambisjon, sier Leif Rune Skymoen til FriFagbevegelse, og sikter til næringsministerens besøk onsdag.

– Så langt har tiltakene til norske myndigheter innenfor legemiddelberedskap vært å kjøpe legemidler i utlandet og legge dem på lager. Vi mener det vil være langt bedre å bruke midler på produksjon i Norge. Det vil gi en trygg forsyning, bygge kompetanse og bygge industri som i neste omgang kan bli en stor eksport-tilvekst, sier Leif Rune Skymoen til FriFagbevegelse.

Tverrpolitisk enighet

Allerede i dag eksporterer Curida 90 prosent av legemiddelproduksjonen. Mest til det europeiske markedet.

– Hva mener du må skje?

– Vi må få på plass en skikkelig satsing på legemiddelproduksjon i Norge. Den lavthengende frukten vil være å inngå beredskapsavtaler med norske produsenter. Det har vi snakket om lenge. Det er tverrpolitisk enighet om det. Det er bare å starte, poengterer han.

Miljøet innenfor denne industrien er lite i Norge. Antall store legemiddelfabrikker kan telles på en hånd. Konkurransen for Curida ligger i det internasjonale markedet.

Selskapet er i stor vekst. Curida har 135 ansatte, etter en start med 46 ansatte i 2015.

Skymoen er åpen for å starte produksjon også andre steder enn Elverum. Men fokuset ligger først og fremst på å utnytte kapasiteten her.

Har lang historie

Fabrikken har en historie som går tilbake til 1974, og ble bygget av Apotekforeningen. Nycomed var eier i mange år, inntil selskapet ble kjøpt opp av japanske Takeda i 2011. Da ble fabrikken vedtatt nedlagt, og produksjonen trappet ned. I 2015 ble det ny drift, blant annet gjennom et aksjeselskap hvor de ansatte brukte sparepengene sine på å bidra.

Mer om Curida: De japanske eierne la ned på Elverum. Da kjøpte de ansatte fabrikken

– Men vi visste at vi måtte ha en stor produksjon hvis vi skulle overleve. For å klare det måtte vi skaffe kunder og kapital. Det har vi gjort veldig bra. Vi er i ferd med å mangedoble produksjonen siden oppstarten i 2015, sier Skymoen.

Bedriften har en blanding av offentlig og privat kapital blant eierne, med blant annet Stein Erik Hagen som største eier gjennom sitt selskap Canica.

– Vi er et trepartssamarbeid i praksis, med både staten, ansatte og private som eiere. de ansatte er også fabrikkeiere, med en enorm stolthet over egen arbeidsplass, sier Leif Rune Skymoen.

Tillitsvalgt for Industri Energi hos Curida, Bodil Hanssen, begynner også å bli utålmodig.

– Jeg synes det er unødvendig at det tar så lang tid. Behovet er der, sier hun til FriFagbevegelse.

Det er lite ansatte i produksjonslokalene kan gjøre noe med, men de stoler på at lederne står på for å få det til.

Bodil Hanssen har jobbet på huset siden 1994, da det var Nycomed som sto som eier.

– Jeg bor i Trysil og kjører sju mil hver vei til jobben. Det må vel være bevis nok for at jeg stortrives her, sier hun.

Er mektig imponert

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) bekrefter overfor FriFagbevegelse at Hurdalsplattformen er tydelig, og at han har stor respekt for Stortinget.

– Norsk legemiddelproduksjon er viktig. Jeg besøkte blant annet Curida i forrige uke og er mektig imponert over det de har fått til. Norge trenger flere slike suksesshistorier. Jeg vil komme tilbake til hvordan vi konkret kan følge opp dette så snart vi har full oversikt, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

– Det jeg kan si er at jeg vil samarbeide tett med helseministeren om dette og at jeg håper å kunne komme tilbake med mer utfyllende svar om ikke lenge, sier han.

Warning
Annonse
Annonse