SJEKK: Vær sikker på at du kjenner konsekvensene av valgene dine, og unngå ubehagelige overraskelser.
Kzenon/Colourbox
Dette må du sjekke før du tar tidligpensjon
Ingen må velge tidligpensjon uten å sjekke konsekvensene, advarer Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag.
kathrine.geard@fagbladet.no
Fagforbundets informasjonsblad for tillitsvalgte skrev nylig om brannmannen Tor-Leif Brødreskift som i god tro tok ut tidlig tjenestepensjon og pensjon fra folketrygden.
Men da han fylte 67 år og folketrygden ble samordnet med tjenestepensjonen fikk han til sin forskrekkelse mye lavere pensjon enn de 66 prosentene av lønna han ventet seg. En oppgitt og forbannet Brødreskift varslet at han vil forfølge saken, og etterlyste samtidig at «noen burde ha plikt til å informere» dersom reglene virkelig innebærer reduksjon av tjenestepensjonen.
• Dette er snittlønna i over 300 yrker
På eget ansvar
Pensjonsekspert i Fagforbundet, Steinar Fuglevaag, skjønner godt at det er tøft for en som fra 62 år fikk tilsvarende full lønn i pensjon - og i beste fall enda litt mer - å dumpe ned til rundt 50 prosent ved fylte 67 år. Men han er redd frustrerte pensjonister som denne brannmannen ikke vil komme langt med et eventuelt søksmål.
– Generelt burde man nok tenke på at det som virker for godt til å være sant, er nettopp det. Fordelen med tidligpensjon betaler du for siden. I dagens system har den enkelte fått større ansvar. Folk kan gjøre egne valg, men de må vite at det har konsekvenser, sier Fuglevaag, som er enig i at informasjonen rundt pensjonsordningen burde vært bedre.
Vanskelig å forstå
Problemet er at opplysningene kommer stykkevis fra arbeidsgiver, NAV og pensjonskassa. Ingen har ansvaret for å gi en samlet oversikt og det gjør det vanskeligere å skjønne hva valget man tar innebærer.
– Valgmulighetene selges inn som en positiv greie, men det blir ikke ordentlig forklart at tidspunktet man velger å ta ut pensjon på har konsekvenser på lengre sikt, sier Fuglevaag.
Noen tar feil valg
Fuglevaag påpeker at det er helt fint å ta ut tidligpensjon og kanskje kvitte seg med gjeld eller gjøre andre kloke ting med pengene, hvis du samtidig er klar over at du seinere får mindre å rutte med og veit at du klarer deg med det.
– Folk er ikke så vant til å velge på dette området. Og noen tar feil valg, ofte er det dessverre dem som ikke har råd. Tar du ut tidligpensjon, må du vite at du har råd til det.
• Følg oss på Facebook
Slik er systemet
Systemet er slik at alle som har tjent opp nok penger kan begynne å ta ut pensjon når de fyller 62 år. De som ikke har tjent opp stor nok beholdning får ikke lov til å ta ut tidligpensjon.
Men dersom du kan få 160.000- 180.000 kroner i årlig minstepensjon, i så mange år som ditt årskull er forventet å leve, er sparegrisen din stor nok. I praksis betyr dette at du må ha jobbet i 35-40 år i store stillinger, og hatt 350.000 i gjennomsnittsinntekt.
Årsaken til lavere årlig pensjon ved tidlig uttak er at beholdningen må smøres tynnere utover. Hvis du for eksempel har tjent opp fem millioner kroner når du er 62 år, og skal fordele dette på 25 år vil du få 200.000 kroner i året i folketrygd. Men begynner du å ta ut pensjon ved 67 år deles pengene på bare 20 år og du vil få 250.000 kroner i året.
Samordning og teori
Men bakgrunnen for brannmannens situasjon forklares også med ord som samordning og teoretisk folketrygd. Men hva betyr dette?
Hovedregelen er at ved fylte 67 år skal folketrygden og tjenestepensjon til sammen utgjøre 66 prosent av tidligere lønn. Mesteparten, ca 50 prosent, kommer fra folketrygden, mens tjenestepensjonen fyller opp resten. Men denne samordningen tar ikke hensyn til folk som velger tidligpensjon.
– Når man tar ut tidligpensjon, så kompenserer ikke pensjonskassa for det. I stedet later man som personen har ventet til fylte 67 år og får de 250.000 i folketrygd som eksempelet viste. Men det er jo da en teoretisk sum, i realiteten får du 50.000 mindre. Og 66 prosent av lønna er plutselig blitt til 50-55 prosent, forklarer Fuglevaag
Få det skriftlig
– Hva er så oppskriften for å unngå problemer?
– Det er å stille konkrete spørsmål og få skriftlige svar. Det er ikke nok å ta en telefon til NAV eller KLP. Du må se tallene på et ark. Har du gjeld, lever aleine, eller har marginal økonomi, bør du sette deg særlig nøye inn i konsekvensene av valget du gjør, sier Fuglevaag, som frykter at flere blant dem som nå nærmer seg 67 er i samme situasjon som Brødreskift.
Brannmannen gikk av med pensjon allerede som 57-åring etter særaldersgrense. Først bare med tjenestepensjon, men fra 62 år også med folketrygd. Også en rekke andre yrkesgrupper blant Fagforbundets medlemmer, som hjelpepleiere, sykepleiere, vernepleiere, ambulansearbeidere og rådmenn har særaldersgrense. Dette innebærer en rett til å ta ut pensjon fra 62 år, men også plikt til å fratre på visse vilkår. I KLPs pensjonsordning er det en generell aldersgrense på 70 år og særaldersgrenser på 65 år og 60 år.
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann.
Tri Nguyen Dinh
Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø