JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UAVKLART: Dina Morttjernet (17), Lukas Nikolaisen (17) og Mathias Vindorum Olsen (18) (til høyre) vet ikke når eller om de får læreplass. Det skaper bekymring hos elevene.

UAVKLART: Dina Morttjernet (17), Lukas Nikolaisen (17) og Mathias Vindorum Olsen (18) (til høyre) vet ikke når eller om de får læreplass. Det skaper bekymring hos elevene.

Ida Bing

Yrkesfag under koronakrisa:

Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingeplass. Så kom korona

Lærer Lars Jakob Berg frykter at det blir hans elektroelever som må betale mest for nedstengningen: – Plassene på Blindern, de er der.06.05.2020
10:38
11.05.2020 15:39

line.fausko@lomedia.no

ida.bing@lomedia.no

– Jeg hadde egentlig fire som kunne ta meg inn som lærling. Nå har alle ombestemt seg.

Det sier Lukas Nikolaisen. Han er 17 år, og skulle egentlig ut i lærlingplass hos en elektrobedrift før sommeren.

Han og medelevene på elektrolinja på Strømmen videregående skole er alle i samme båt: de skal ut i læra til sommeren, men ingen har fått jobb. Noen hadde plassen klar og fått den avlyst, andre har fått startdatoene utsatt på ubestemt tid.

– Jeg er redd for at jeg ikke finner noe før sommeren og kanskje må vente et år. Jeg vil bare fullføre utdanningen og komme meg i jobb.

Også Mathias Vindorum Olsen har fått plassen sin utsatt:

– Alt er veldig usikkert nå.

p

Læreplassene satt på vent

Strømmen videregående skole har en av Vikens største elektrolinjer. Her går 220 elever. Det er rundt 80 av dem som skal ut i praksisplass før sommeren.

Avdelingsleder Lars Jakob Berg ser nå at hovedtendensen er at praksisplassene blir satt på vent.

Han har vært lærer i over 20 år, og sier han aldri har opplevd lignende. Av litt over 80 som skal ut i læra er det under 20 som nå har konkrete avtaler.

– Det er dramatisk. Situasjonen er uavklart for en haug med ungdom.

Mens akademiske grupper kommer seg videre i utdanningen sin, er hans elever helt avhengig av å komme seg ut i lære for å fullføre utdanningen:

– Jeg frykter at yrkesfagelevene blir de som betaler mest for nedstengningen. Plassene på Blindern, de er der. Hvis elevene mine ikke kommer ut i læra, er det helt uavklart om de kan komme videre. Det taper både ungdommen, bransjen og samfunnet på.

Hvis elevene ikke kommer ut, er alternativene å vente på læreplass, slutte med yrkesfag og elektro eller ta VG3 i skole innen elektrofag. En halvveis løsning der mange stryker til fagprøven. – Da blir man egentlig ikke ordentlig fagfolk.

DRAMATISK: Avdelingsleder Lars Jakob Berg brenner for elektrofaget og stiller opp for elevene sine. Men nå er han redd for at majoriteten får praksisen satt på vent. Det er dramatisk for både elevene og faget.

DRAMATISK: Avdelingsleder Lars Jakob Berg brenner for elektrofaget og stiller opp for elevene sine. Men nå er han redd for at majoriteten får praksisen satt på vent. Det er dramatisk for både elevene og faget.

Ida Bing

– Hvis vi ikke får lærlingplass, så sliter vi

For å få fagbrev som elektriker, må man gå to år på skolen, og deretter to og et halvt år i lære. Flesteparten fra elektrolinja blir elektrikere, men utdanningen fører også fram til fagbrev f.eks. energimontør, automatiker og telekommunikasjonsmontør. Alle disse fagene er rammet av situasjonen.

Morten Skogli (19) og Herman Claesson Svindal (18) går på automasjons-linja. Der er det tre år på skolebenken, og halvannet år i praksis. Her lærer de mer programmering og styring av anlegg, automatisering og robotikk.

– Hvis vi ikke får lærlingplass, så sliter vi, sier Morten.

–Vi i automasjon er en spesialisert gruppe, og hvis vi ikke får lærlingplass i år, er det 24 elever neste år som også skal søke lærlingplass. Da må vi konkurrere med dem.

VANSKELIG: Morten Skogli og Herman Claesson Svindal skal etter planen ut av klasserommet på Strømmen til sommeren. Men får de ikke på plass avtale om læreplass, kan det i verste fall føre til at de må konkurrere om færre plasser med flere elever.

VANSKELIG: Morten Skogli og Herman Claesson Svindal skal etter planen ut av klasserommet på Strømmen til sommeren. Men får de ikke på plass avtale om læreplass, kan det i verste fall føre til at de må konkurrere om færre plasser med flere elever.

Ida Bing

Et tapt årskull

Over 4.300 lærlinger er permittert som følge av korona-situasjonen, viser de seneste tallene fra Utdanningsdirektoratet. 550 av disse er elektrolærlinger. Ifølge rapporteringen har antallet økt gjennom krisa.

– Vi er bekymra for tallene vi ser nå. Det er forferdelige tall. Her synes jeg bedriftene i mye større grad burde satt i gang ekstratiltak for opplæring eller andre tiltak for å beholde lærlingplassene. I stedet har man vært raske på avtrekkeren.

Det sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet. Han mener situasjonen kan føre til et tapt årskull.

– På slutten av 80-tallet hadde vi høy arbeidsledighet. Da fikk vi en situasjon der et helt årskull med lærlinger var borte. Det oppstår følger i mange år senere, sier Andersen til FriFagbevegelse.

– Det verste her er at lærlinger som er permitterte nå, står i veien for neste årskulls lærlinger. Det er et regnestykke som ikke går opp.

Han mener utsatt praksis for lærlingene fører til hull i arbeidsmarkedet som ikke lar seg tette. Det kan igjen føre til at flere benytter seg av ufaglært arbeidskraft når det ikke kommer like mange faglærte ut i bransjen.

Statusen på faget faller

I tillegg er Andersen bekymret for at bransjen kan få et solid statusfall:

– Når man permitterer så mange lærlinger som nå, får man et bilde av en bransje som ikke er i stand til å gi opplæring til folk. Skapes denne usikkerheten, så faller også statusen til hele bransjen, og hele yrkesfaget.

Sammen med Nelfo, som organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene i NHO, sendte EL og IT Forbundet ut et felles brev 27. april, der de oppfordrer bedriftene til å ta inn lærlinger og sikre et vanlig lærlinginntak til høsten.

– Jeg har stor forståelse for at det er mange bedrifter som sliter med å holde det gående akkurat nå, men vi må også tenke på rekruttering til bransjen på lang sikt. Det er vi avhengig av hvis vi skal få nok kvalifiserte arbeidstakere, sier Nelfo-direktør Ove Guttormsen.

Begynner å haste

Elektroelevene sier de valgte elektrolinja å komme seg ut i jobb så fort som mulig. Flere var lei av skolen.

– Og så er det jo digg å tjene penger, skyter Morten inn.

Dina hadde ikke praksisplass i boks før korona-utbruddet kom.

– Jeg er redd for at jeg ikke får jobb, det blir vanskeligere nå å få plass, iallfall.

Berg advarer mot å få en elektrobransje som lukker seg i dårlige økonomiske tider:

– Vi er en bransje som egentlig skal øke. Derfor er det viktig at bedrifter tar inn lærlinger selv når det er lavkonjunktur. Da får man heller ta inn litt flere enn man trenger, så jevner det seg ut på sikt.

Han mener penger fra staten må til for å gjøre dette mulig for bedriftene.

Regjeringen kan bidra

At staten må bidra, er forbundsleder Andersen enig i.

– Hvis ikke det er mulig å holde lærlingen i arbeid, må man vurdere alternativ opplæring i bedrift for å holde på dem, og få dem fram til fagbrev innenfor den fastsatte lærlingtiden, slik at det ikke blokkerer for inntak av nye lærlinger, sier Andersen.

Alternativ opplæring i bedrift kan blant annet gis gjennom statlig støtte til opplæringskontorene. LO har tatt til orde for at det statlige tilskuddet burde gå direkte til bedriftene.

I et innspillsmøte til regjeringen har Andersen pekt på behovet for opplæringstiltak og ordinære lærlinginntak i en tid hvor Norge skal fortsette elektrifiseringen, med fokus på grønn omstilling. Til det trengs det lærlinger.

Automasjonselevene Herman og Morten er bestemte på å ikke la korona-krisen påvirke ambisjonen om å bli automatikere.

– Vi er bekymret, men vi må bare søke på bedrifter som fortsatt er vitale. De største som driver lagre til matvarebutikker er fortsatt oppe og går, sier Herman. Vi prøver å ikke tenke for mye på hvor vanskelig det blir.

06.05.2020
10:38
11.05.2020 15:39Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»


Flere saker