Nestleder i Unio, Silje Naustvik, mener undersøkelsen viser at folk har store forventninger til at også fagbevegelsen må bidra tungt i arbeidet med å få ned klimagassutslippene.
Colourbox
FNs bærekraftsmål
Fagbevegelsen har et stort ansvar for klimakutt, mener seks av ti
Desidert størst andel som mener dette finnes innen offentlig sektor og blant kvinnene, viser en ny undersøkelse.
helge@lomedia.no
I forbindelse Arbeidslivets klimauke offentliggjorde Unio torsdag formiddag en undersøkelse om fagbevegelsen og klimapolitikk, som Respons Analyse har utført på oppdrag nettopp for Unio.
Et representativt utvalg på 1056 personer har svart på undersøkelsen.
Tema for undersøkelsen var FNs bærekraftsmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
Planen består av 17 bærekraftsmål innen områder som blant annet helse, utdanning, likestilling, full sysselsetting, anstendig arbeid, klima og reduserte ulikheter.
Arbeidslivets klimauke som ble innledet mandag, er et samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, både i offentlig og privat sektor.
Offentlig vs. privat
Prosjektleder for undersøkelsen i Respons Analyse, Idar Eidset, mener undersøkelsen gir klare svar på hvem som må bidra til å nå FNs bærekraftsmål.
– Selv om fagbevegelsen faktisk kommer lavest ut, svarer hele seks av ti at fagbevegelsen må bidra til å nå målene. Det er en høy andel, sier Eidset.
Han mener også undersøkelsen forteller at det også innen privat sektor er store forventninger til at fagbevegelsen skal bidra til å nå bærekraftsmålet og få ned klimautslippene.
* 22 prosent mener fagbevegelsen i stor grad har et ansvar for å bidra til å nå FNs bærekraftsmål. Ytterligere 40 prosent mener de i nokså stor grad har et slikt ansvar.
Til sammen mener altså 62 prosent – seks av ti – at fagbevegelsen i svært stor eller noen grad har et ansvar på dette feltet.
Det er mindre forskjeller i forhold til både alder og kjønn. Det er ingen forskjell mellom yrkesaktive og ikke yrkesaktive, men andelen som mener fagbevegelsen har et ansvar er klart høyere blant offentlig ansatte (7 av 10) enn blant privat ansatte (55 prosent).
Andelen som mener fagbevegelsen bør bidra er også økende med utdanning.
* Et flertall mener også at fagbevegelsen bør bruke sin innflytelse og makt til å bidra til at klimautslippene går ned. Her svarer 28 prosent, mens 34 prosent svarer i nokså stor grad. Til sammen mener altså 62 prosent at fagbevegelsen bør bruke sin innflytelse til å bidra.
Her er andelen høyere blant kvinner (67 prosent) enn menn (57 prosent). Også noe høyere blant ansatte i offentlig sektor (67 prosent) enn blant ansatte i privat sektor (58 prosent). Andelen er også i noen grad økende jo høyere utdanning man har.
Stor forskjell mellom menn og kvinner
På spørsmål om i hvilken grad man selv er villig til å endre vaner og atferd for å bidra til å få ned klimautslippene, svarer 19 prosent i svært stor grad, og 44 prosent varer i nokså stor grad. Til sammen sier altså 63 prosent en vilje til å bidra til å få ned klimautslippene.
Det er en betydelig forskjell mellom menn og kvinner på dette spørsmålet. 73 prosent av kvinnene er villige til å bidra, men bare 54 prosent menn. Jo høyere utdanning man har, jo mer villig er man til å bidra.
De spurte mener regjeringen har størst ansvar for å engasjere seg for klimaet – 85 prosent. Så følger Stortinget, næringslivet, oljenæringen og folk flest. Bare 66 prosent mener fagbevegelsen bør engasjere seg for klimaet.
Nestleder i Unio, Silje Naustvik, mener undersøkelsen viser at folk har store forventninger til at også fagbevegelsen må bidra tungt i arbeidet med å få ned klimagassutslippene.
– Det er bra fordi klimakrisen utgjør en eksistensiell trussel mot miljø, dyr og mennesker. Derfor må fagbevegelsen bruke sin posisjon til å påvirke politikken. Det var også grunnen til at Unio spisset sin bærekrafts- og klimapolitikk på vår kongress før jul, sier hun.
Naustvik mener det er svært viktig at regjeringen bruker trepartssamarbeidet aktivt i klimapolitikken.
– Det er en forutsetning for å skape legitimitet for klimatiltak og for at vi skal lykkes med det grønne skiftet. Det haster med å kutte utslipp. Derfor må både blant annet skatte- og avgiftspolitikken og energipolitikken innrettes slik at vi når klimamålene.
Dette sier Fagforbundet
Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, mener det er godt å se at folk både stiller krav til og har tro på at fagbevegelsen kan spille en rolle i arbeidet med å få ned klimagassutslippene.
– Det grønne skiftet er en av de viktigste sakene for oss i Fagforbundet, for det handler også om hvordan vi i framtida skal finansiere offentlig sektor. At så mange i offentlig sektor er opptatt av dette handler nok om at det er ute i kommunene de merker klimaendringene i form av et tøffere og villere vær, sier Nord.
– Det er lokalt vi kan utgjøre en forskjell og det er der omstillinga vil skje, legger hun til.
Arbeidslivets klimauke er et samarbeid mellom NHO, LO, KS, Unio, YS, Spekter, Virke og Akademikerne.
Mest lest
For noen gjelder etterbetalingen av lønnstillegget fra 1. april, mens andre tariffavtaler har fastsatt 1. mai som virkningsdato.
Brian Cliff Olguin
Når får du ny lønn? Dette er de viktigste datoene
– Å ha mange minustimer er veldig stressende. Jeg trodde det var arbeidsgivers ansvar å sørge for at timene i turnusen går opp, sier Elise Lærum Aasen.
Simen Aker Grimsrud
Elise «skyldte» arbeidsgiver 70 timer. Kommunen lovet å se på saken, men et halvt år senere har hun ikke hørt noe
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Debatt
Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE, skriver, skriver Rebekka Thoresen.
Privat
«Vi er utslitt. Dette er ikke en «utfordring». Dette er KRISE», skriver sykepleier Rebekka
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Kommentar
Vannkrafta vår har gitt velstand og velferd. Nå selges den til høystbydende, skriver Jo Moen Bredeveien.
Jan-Erik Østlie
«Det begynner å bli ganske tydelig. Ap kommer ikke til å gjøre noe med strømprisene»
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Fyller 75 år
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla om arbeidslinja, strømprisene og Aps utvikling
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Jeff Bezos eier Amazon og er i dag verdens fjerde rikeste. Ansatte mener han og selskapet står for verdier som sliter ut de som jobber i varelagrene.
AHMED GABER / Reuters / NTB
Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad, mener renteøkninger er feil medisin.
Aslak Bodahl