Demonstrasjoner:
Fagbevegelsen må stille med vakter for å unngå vold under demonstrasjoner mot Sian, ønsker LOs leder i Oslo
Leder for LO i Oslo, Ingunn Gjerstad, vil at fagbevegelsen må sikre ikke-voldelige demonstrasjoner mot Sian.
Fagbevegelsen må fremstå som troverdige antirasister og lage det trygt for den store majoriteten som vil være med i demonstrasjoner, mener leder Ingunn Gjerstad i LO i Oslo.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
frode@lomedia.no
LO i Oslo vil engasjerer seg sterkere for at fremtidige demonstrasjoner mot Sian foregår på et ikke-voldelig grunnlag.
Leder Ingunn Gjerstad ønsker at fagbevegelsen stiller med ordensvakter og samarbeider med politiet for å unngå vold og hærverk under demonstrasjonene.
Hun understreker at dette skal debatteres blant fagforeningene i Oslo fremover, og at dette er hennes ønsker.
– Faglig kamp i generasjoner
Gjerstad påpeker at fagbevegelsen har tradisjon for å bruke kampmidler.
– Det er gjennom kamp at arbeiderbevegelsen i Norge har formet dette samfunnet. Vi er en kjempende bevegelse, men vi må ikke miste behovet for litt struktur av syne. Jeg tror politisk deltakelse og den beste måten vi agerer på for å beskytte alle grupper er å ta medansvar for å opprettholde ro og orden, sier Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.
Troverdig og trygt
På oppfordring fra LO i Oslo stilte flere fagforeninger forrige lørdag opp med sine faner foran Stortinget for å vise avstand fra rasisme i en ikkevoldelig aksjon i forbindelse med at den antiislamistiske organisasjonen Sian arrangerte en såkalt «krenkefest».
Etter at det ble revet ut og spyttet på sider av koranen, valgte politiet å avbryte markeringen for å ivareta liv og helse. Årsak: Det ble kastet stein, jernstenger og andre farlige gjenstander mot politiet. Flere gikk også løs på gjerdene. Totalt ble 29 motdemonstranter satt i arresten.
– Det er viktig at vi i fagbevegelsen fremstår som troverdige antirasister og lager det trygt for den store majoriteten som vil være med i demonstrasjoner. Når vi skal sette grenser for hva slags atferd som er akseptert, må det gjøres av et strukturert og organisert flertall, påpeker Gjerstad.
– Ordensvakter betyr ikke at vi skal opptre som borgervern, slik enkelte frykter, understreker Gjerstad.
Saken fortsetter under bildet.
Et stort område var sperret av der Sian fikk holde sine taler over megafon lørdag formiddag.
Sidsel Valum
Diskusjon i fagbevegelsen
Innad i fagbevegelsen skal det nå diskuteres hvordan fremtidige demonstrasjoner og aksjoner ikke kommer ut av kontroll. Da den ytterliggående organisasjonen Sian holdt politiske demonstrasjoner i Bergen og Oslo, endte det begge gangene i vold og hærverk.
Les også: Fagforbundet rykende uenig med ledelsen på Deichman – vil ikke ha islamkritiske Sian i biblioteket
LOs største lokallag tar nå et initiativ for å for å samle folk, både egne fagforeninger, som har lange tradisjoner for å stå i denne kampen, og nye foreninger som ikke har vært med så mye.
– Vi må nå ha en diskusjon om hvordan aksjoner vi er med å ta ansvar for ikke skal ende med at noen blir skadet eller at ro og orden blir forstyrret. Jeg har lyst til å lande på at vi tar medansvar. Det innebærer gule vester og at flere demonstranter fungerer som et ordensvern, sier Gjerstad.
Skape trygghet
LOs leder i Oslo minner om at fagbevegelsen både har hatt og fremdeles har en viktig rolle i kampen mot rasisme og hatytringer. Derfor er hun opptatt av å ta ansvar for å skape trygghet for at mange kan delta i demonstrasjoner mot Sian.
Faner og flagg, ved siden av å mane til ro og organisere seg bedre, skal dominere den ikkevoldelige linjen, understreker lederen i LO i Oslo.
– Det er et stort rom for å ta diskusjonen og de ulike retningene. Vi er enige om ikke å bruke vold, men hvilke virkemidler skal vi ta i bruk? Hvordan organiserer vi det sånn at folk føler seg trygge? Det må være en felles struktur, en minimumsplattform med hvordan ting skal gjøres, sier Gjerstad.
Hun er overbevist om at organisert motstand når lenger enn å gå til fysiske angrep.
– Det er ulike oppfatninger om hvordan fagbevegelsen skal forholde seg til politiet, men jeg synes det er naturlig at vi har kontakt og samarbeider. Det har vi også hatt tradisjon for, sier Gjerstad.
Bøtefond
Ett er i hvert fall sikkert: Fagbevegelsen vil ikke ha en situasjon der arbeidsfolk risikerer å bli tauet inn og bøtelagt for delta i demonstrasjoner.
Årsmøtet i LO i Oslo, som ble avholdt denne uken, har i den forbindelse vedtatt et bøtefond for å avhjelpe den demokratiske rettigheten det er å demonstrere.
– Dette fondet er ikke for bøller som kaster stoler på Karl Johan eller utøver vold, påpeker Gjerstad.
– Det skal være til bruk i ulike arbeidskamper – det være seg arbeidskonflikter, kampen mot streikebryteri eller for å vise avstand mot rasisme på fredelig vis, sier Gjerstad, som sammen med LOs største lokallag nå skal diskutere hvordan statuttene skal være.