JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aldersgrense for valgbarhet:

Fellesforbundet dropper 60-års aldersgrense. Det kan få LO til å gjøre det samme

Det råder ikke lenger noen aldersgrense på 60 for valgbarhet til Fellesforbundets ledelse.
Fellesforbundets landsmøte vedtok å heve aldersgrensen fra 60 til 63 år for å kunne velges til forbundsledelsen.

Fellesforbundets landsmøte vedtok å heve aldersgrensen fra 60 til 63 år for å kunne velges til forbundsledelsen.

Erlend Angelo

aslak@lomedia.no

Det nye vedtaket innebærer at grensen blir satt ved 63 år for tillitsverv i forbundet – til tross for at både forbundsstyret og representantskapet (Fellesforbundets nest høyeste organ) tidligere i år gikk inn for å øke aldersgrensen for å kunne bli valgt fra 60 til 66 år. Men det var landsmøtet i oktober som fikk siste ord. Vedtaket betyr uansett at folk over 60 ikke blir avskiltet som før.

ph

Debatt i fagbevegelsen

I LO og i de fleste forbundene har det rådet en aldersgrense på 60 år for valgbarhet – til tross for at gjennomsnittsalderen til de organiserte i fagbevegelsen øker. Aldersgrensen som LO opererer med betyr at ingen som har fylt 60 år kan velges inn i ledelsen.

LO har registrert at Fellesforbundet har gjort et vedtak om å heve aldersgrensen til 63 år for tillitsverv, ifølge LO-sekretær Terje Olsson.

– Det er ikke usannsynlig at dette blir en sak på neste LO-kongress i 2021, bekrefter Olsson overfor FriFagbevegelse.

Fagforbundet har ikke lenger noen aldersgrense for valg til forbundsledelsen. Den forrige grensen på 60 år ble fjernet for flere år siden.

– I arbeidslivet for øvrig er trenden at folk står lenger i jobb, og det er derfor helt naturlig at denne debatten også kommer i fagbevegelsen, sier Olsson, og legger til at det uansett er LO-kongressen som må behandle saken på vanlig demokratisk måte etter hvilke forslag som kommer inn.

– Fornuftig endring

Den tidligere grensen ved 60 år i Fellesforbundet var ensbetydende med at man har kunnet bli valgt helt fram til dagen før man har sin 60. fødselsdag. Det nye vedtaket fra landsmøtet lyder slik:

ph

«Et flertall i redaksjonskomiteen tiltrer forslag B-6054 og B-6083 om at de som velges til verv i forbundsledelsen må være under 63 år når valget finner sted».

– Det var en spennende debatt om aldersgrenser på landsmøtet. Den nye grensen er opp med tre år fra forrige regelverk, og i mine øyne er endringen fornuftig i et moderne arbeidsliv. Rett og slett fordi 67 år er en balansert pensjonsalder, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til FriFagbevegelse.

Fikk fire nye år

Bakgrunnen for det nye landsmøtevedtaket er oppfatningen blant flere om at en økning av aldersgrensen vil gjøre at personer med tillitsverv over mange år kan bli sittende enda lenger og dermed hindre at yngre medlemmer blir valgt.

Det var mye som tydet på at landsmøtet ville gå for en saftig endring av aldersgrensen for valgbarhet, men ny grense ble altså 63 år og ikke 66 år. Det åpnet blant annet for at forbundssekretær Knut Øygard, som ikke var valgbar etter de forrige vedtektene, fikk fire nye år.

Leder Hans-Christian Gabrielsen var 49 år da han ble valgt i 2017. Med dagens vedtekter kan han dermed bli sittende som en av Norges mektigste i 12 år. Aldersgrensen har med ujevne mellomrom vært tema både på LO-kongresser og i forbindelse med landsmøter.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse