JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehjelpa til krig mot atomvåpen

Verden er i dag direkte truet av 19.000 atomvåpen. Dette vil nå Norsk Folkehjelp ha slutt på.
Delegater fra 146 land ble utfordret av generalsekretær Liv Tørres fra Folkehjelpa i dag

Delegater fra 146 land ble utfordret av generalsekretær Liv Tørres fra Folkehjelpa i dag

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

På en konferanse i Mexico i dag oppfordret Liv Tørres verden til å ta et krafttak mot atomvåpen.

Norsk Folkehjelp er utålmodig og vil ha handling for å få på plass et forbud.

Folkehjelpa har i mange år vært engasjert i kampen for å forby kjernevåpen. I Mexico blir de norske folkehjelperne lagt merke til.

– Nå har vi fått presentert bevis på de humanitære konsekvensene av atomvåpen. Hva har dere tenkt til å gjøre med det? spurte generalsekretær Liv Tørres fra Norsk Folkehjelp i sitt innlegg på den internasjonale atomvåpenkonferansen i Mexico.

Konferansen i Mexico er en direkte oppfølging av Oslokonferansen i mars i fjor, da rundt 127 land møttes for å diskutere de humanitære konsekvensene av atomvåpen. Da skjedde det et fokusskifte på atomdebatten i tråd med folkehjelpas visjoner.

Skifte i atomdebatten

I 60 år har det vært ikke-spredning, militære strategier og nedrustning som har dominert debatten om atomvåpen. På det historiske møtet i Norge i fjor, sto de humanitære konsekvensene av atomvåpen på agendaen.

På Oslokonferansen kom det fram at verdenssamfunnet ikke har noen beredskap, og heller ikke er i stand til å bygge beredskap til å takle en detonasjon av et atomvåpen, eller til å ta hånd om ofrene.

– Prosessen som ble startet i Oslo i 2013, har gitt verden en ny ramme for å diskutere atomvåpen. For første gang siden den kalde krigen, ser vi nå potensiale, der vi før bare har sett en blindvei. Her i Mexico skal det humanitære perspektivet utdypes ytterligere, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

På FNs generalforsamling i New York nylig, signerte 124 land en fellesuttalelse om de humanitære konsekvensene av atomvåpen.

*Les uttalelsen

Fra prat til handling

Liv Tørres er utålmodig og vil ha handling, fremfor prat. Her er hele 146 land representert og den norske delegasjonen fra Norsk Folkehjelp benytter anledningen til å få flere til å være mer offensive i kampen mot atomvåpnene.

Østerrike har sagt seg villige til å arrangere en oppfølgingskonferanse. Da håper de at fokuset dreies fra risikoen som atomvåpen utgjør, til en diskusjon om hvordan verdenssamfunnet kan sikre at de aldri mer blir brukt.

På konferansen i Oslo deltok alle NATO-land foruten USA, Storbritannia og Frankrike.

– Toget som startet i Oslo i fjor, er ustoppelig. Nå er det på tide å diskutere de praktiske stegene mot et atomvåpenforbud. Tid for handling, sa Liv Tørres.

Om konferansen:

Den 2. konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen arrangeres 13. og 14. februar i Nayarit, Mexico.

Dette er en oppfølging av Oslo-konferansen i mars 2013

Annonse
Annonse

Om konferansen:

Den 2. konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpen arrangeres 13. og 14. februar i Nayarit, Mexico.

Dette er en oppfølging av Oslo-konferansen i mars 2013