JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp forlater regjeringen

Dette betyr Frp-exiten for arbeidsfolk

Et fristilt Frp kan ta opp kampen om venstresidens velgere, tror Manifest-leder Magnus Marsdal.

Fredrik Varfjell / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Fremskrittspartiet vil nå rendyrke sin politikk på alle områder, og kan også legge større press på regjeringen med tanke på statsbudsjettet, får FriFagbevegelse bekreftet fra flere hold.

– Nå kan Frp stille sterkere krav for å fortsette å støtte regjeringen, sier Wegard Harsvik til FriFagbevegelse. Han er leder for samfunnskontrakt og strategi i LO.

– Et fristilt Frp kan ta opp kampen om venstresidens velgere spesielt på EØS-området, sier Magnus Marsdal, leder av Tankesmien Manifest til FriFagbevegelse.

Arbeidslivspolitisk talsperson i Frp, Erlend Wiborg bekrefter at partiet vil føre en mer rendyrket politikk på dette området.

En annen valgkamp

Valgkampen neste høst vil nå bli helt annerledes. Det hersker det liten tvil om.

– Det er fortsatt flertall for de fire partiene på Stortinget. Dermed et flertall for høyresidens politikk. Det gjelder også på arbeidslivsområdet og fordelingspolitikken, poengterer Wegard Harsvik overfor FriFagbevegelse.

– Men det er vanskelig å se hvilke saker der et mer fristilt Frp skal danne flertall mot regjeringen i saker som er viktige for oss, legger han til.

Han tror Fremskrittspartiet vil få betraktelig flere stemmer ved valget i 2021 enn de ligger an til på meningsmålingene i dag.

– Når de trer ut av regjeringen er det taktiske hensyn som ligger bak. Det er for å bli størst mulig og for å skaffe høyresiden samlet flest mulig stemmer. Vi vil nok se en skjerping av retorikken fra Frp, mer støy og et ønske om oppmerksomhet. Det gjenstår å se om media vil gi dem det, mener lederen for samfunnskontakt og strategi i LO, Wegard Harsvik.

EØS-motstanden vil styrkes, mener Manifest-leder Magnus Marsdal.

EØS-motstanden vil styrkes, mener Manifest-leder Magnus Marsdal.

Jan-Erik Østlie

Stiller krav

Magnus Marsdal mener Frp-exiten vil stille store krav til EØS-motstanderne på venstresiden og i fagbevegelsen.

– Det er viktig at EØS-motstanderne og EU-skeptikerne på venstresiden står fast på sine standpunkter samtidig som man tar avstand mot fremmedfiendtlige holdninger, mener Marsdal.

– Frp vil adoptere mye av politikken fra Brexit-tilhengerne i Storbritannia, poengterer han.

Sigrun Aasland er fungerende daglig leder i Tankesmien Agenda. Hun mener vi nå vil se et Frp som er mer viltre enn i regjering.

– De har allerede fått splittet opp jernbanen, fått private inn i velferden, gitt de rike lavere skatt og gjennomført en reform med fylkessammenslåinger og kommunesammenslåinger. Når de nå stiger ut gjør de det veldig vanskelig å navigere for Erna Solberg, sier Sigrun Aasland til FriFagbevegelse.

Men hun tror ikke vi får merke mye av dette i hverdagen.

Frp vil bli et mer viltert parti, mener Agenda-fagsjef Sigrun Aasland.

Frp vil bli et mer viltert parti, mener Agenda-fagsjef Sigrun Aasland.

Jan-Erik Østlie

– Regjeringen vil fortsatt være avhengig av Fremskrittspartiet. Men det vil gå ut over styringsdyktigheten. Det vil bli enda vanskeligere å finne de gode visjonene som denne regjeringen kan levere. Hvordan få en offensiv klimapolitikk, hvordan skape begeistring, spør Aasland.

Samtidig går Erna Solbergs drøm i grus.

– Det er en firepartiregjering som har kostet mye. Både Venstre og KrF er blitt bitte små partier. Det har kostet KrF partilederen. Nå kan det koste partilederen også for Frp, poengterer hun.

Aasland tror ikke det er denne ene saken som bringer partiet ut av regjering.

– Enten har man planlagt dette en stund, og ønsket å gå ut nå. Eller så er Siv Jensen blitt overrasket over sin egen organisasjon og betydningen av regjeringens vedtak om IS-kvinnen. Hva som er sannheten får vi kanskje ikke vite, sier Sigrun Aasland.

Hun er enig med dem som hevder at vi nå vil få en langt mer polarisert valgkamp neste år.

– Fremskrittspartiet vil ikke holde noe tilbake og dra politikken i en enda større trad til ytterkanten. Men det har de jo også delvis gjort i regjering, sier Sigrun Aasland.

Mer Frp-politikk

Erlend Wiborg er arbeidslivspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet på Stortinget. Han er en av dem som flagget før mandagens landsstyremøte at han ville ta partiet ut av regjering.

Wiborg bekrefter at en exit vil føre en mer rendyrket Frp-politikk.

I forhold til handlingsplanen som er vedtatt på landsmøtet, innebærer det et mer fleksibelt arbeidsliv. Og at flere får muligheten til å komme ut i arbeid ved bruk av midlertidig ansettelser. Partiet vil myke opp reglene for midlertidig ansettelser.

Også på pressekonferansen hvor Siv Jensen offentliggjorde at Frp går ut av regjering, bekreftet hun at partiet nå vil følge sitt eget partiprogram. Partiet føler seg ikke bundet av Granavolden-plattformen.

Endrer ikke noe

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tror ikke denne rokeringen i høyreregjeringen betyr så mye for LOs medlemmer.

– Jeg er enig med avtroppende finansminister Siv Jensen i at dagens regjering er upopulær. Men det skyldes ikke for lite Frp-politikk. Snarere tvert imot. Skattekutt til de rikeste, skvising av vanlige arbeidsfolk, privatisering og sentralisering er politikk drevet fram av Frp, sier Gabrielen til FriFagbevegelse.

– Så er det fortsatt flertall for de fire høyrepartiene på Stortinget. Det er ikke forandret. Men jeg frykter mer spill, uro og støy i norsk politikk, sier han i en kommentar.

Warning
Annonse
Annonse