JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gruvedrift i Kvalsund i Finnmark:

Gruvedemonstrant: – Håper de kommer til fornuft der nede i Oslo

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble møtt av fortvilte demonstranter da han deltok på folkemøtet om kobbergruva i Kvalsund mandag kveld.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk med seg appeller fra de fremmøtte demonstrantene.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fikk med seg appeller fra de fremmøtte demonstrantene.

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Anslagsvis 50 demonstranter fra Naturvernforbundet og Norske Samers Riksforbund (NSR) møtte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han ankom folkemøtet i Kvalsund i Finnmark mandag kveld.

«Jøssingfjorden e' død. Skal dokker dræpe Rapparfjorden også? Nei, dokk får ikke lov til å dumpe gift i fjorden», var en av beskjedene næringsministeren fikk med seg på vei inn.

– Det ble holdt appeller, og Isaksen hørte på de første. Det skal gjentas under den åpne spørsmålsrunden etterpå, sier landsstyremedlem Beaska Niillas i NSR til NTB.

Lokalet i Miljøbygget i Rådhusgata var fylt til randen av engasjerte innbyggere. På vei inn fortalte flere til NTB at de er positive til gruvedriften fordi den vil føre til flere arbeidsplasser.

p

– Ingen lokalsak

– I korte trekk kan vi si at alle demonstrantene er enige om at denne gruva ikke kan bygges. Argumentene våre går ut på at utslippene er mye farligere enn beskrevet, og kan i verste fall påvirke hele regionen dersom utslipp dumpes i matfatet vårt, sier Beaska Niillas.

Geir Jørgensen i Naturvernforbundet deler frykten for farlige utslipp. Han mener kommunepolitikernes positive innstilling er basert på utdaterte rapporter.

– Dette er ingen lokalsak, men handler om store miljøgifter som skal ut i nasjonale fjorder. Og det kan vi ikke godta, sier Jørgensen i NTB.

Natur og Ungdom hadde i forkant varslet at de skulle delta i demonstrasjonen, men ble av ulike årsaker forhindret fra å delta.

Positiv ordfører

Næringsdepartementet ga 14. februar driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund. Gruvedriften har fått mye kritikk for planene om å lagre gruveavfall på bunnen av Repparfjorden.

Ordfører Terje Wikstrøm har imidlertid vært positivt innstilt til gruvedriften.

– Kvalsund trenger nye arbeidsplasser. Befolkningsantallet går ned, og vi klarer ikke å beholde ungdommen vår, sa ordføreren.

Han innledet folkemøtet som ble arrangert av Hammerfest næringsforening. Der argumenterte også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) for hvorfor han mener gruvedriften er et godt vedtak.

– Det vil bidra til lokale arbeidsplasser, lokal kunnskap og en større regional næringsutvikling, sa Isaksen til de fremmøtte.

Han forsikret at hensynet til miljøet står sterkt, og at de har lent seg på anbefalinger fra Klima- og miljøverndepartementet som tilsier at økosystemet vil komme tilbake til deponiområdet når gruvedriften tar slutt. Samt at området utenfor vil påføres liten skade.

– I en sånn sak er det alltid avveininger. Denne prosessen har pågått i rundt ti år, og det innebærer at vi måtte ta noen beslutninger. Men dette har vært en demokratisk prosess, sa Isaksen.

Varsler rettssak

Flere aktører, blant annet Sametinget, har klaget på konsesjonsvedtaket. Saken skal dermed behandles av Kongen i statsråd.

– Vi har et lite håp om at de kommer til fornuft der nede i Oslo. Hvis ikke blir det rettssak, sier Beaska Niillas i NSR til NTB.

De vil kreve at etableringen av gruvedriften blir lagt i bero inntil en eventuell rettsprosess kommer i gang.

– Hvis ikke det blir gjort vil vi gå inn fysisk med diverse virkemidler. Det er mange med partsevne i denne saken, hvem det er, vil vi komme tilbake til, sier Niillas.

3.900 personer har varslet at de er villig til å lenke seg fast for å hindre gruvedriften.

p

– Langt unna føre-var prinsippet

Også Norges Kystfiskarlag er kritiske til den planlagte gruvedriften. De frykter at driften vil legge store deler av fjorden brakk og påvirke økosystem og fiskebestanden i årevis.

– Norge har gjennom internasjonale konvensjoner forpliktet oss til å legge før-var prinsippet til grunn for forvaltningen av naturen vår. De planlagte utslippene på Repparfjorden er etter vårt synspunkt så langt unna føre-var prinsippet vi kan komme, skriver Norges Kystfiskarlag i en pressemelding.

Annonse
Annonse