JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forlenger tiltakene:

Her er korona-ordningene som gjelder for arbeidsløse og permitterte fram til 28. februar 2022

Hva har du krav på fra Nav hvis du blir permittert eller går på dagpenger som følge av korona? Her får du svar.

Hanna Skotheim

yngvil@lomedia.no

Regjeringa har bestemt å ytterligere forlenge ordninger for arbeidsløse, permitterte, frilansere og selvstendig næringsdrivende som følge av de strengere korona-tiltakene som trer i kraft denne uka.

Under hele pandemien har myndighetene endret særordningene, ettersom smittesituasjonen og koronatiltakene har endret seg.

– Foreløpig gjelder disse tiltakene ut februar 2022. Vi vurderer fortløpende om det trengs flere tiltak og har tett kontakt med partene i arbeidslivet om dette, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik. 

Forslagene forutsetter vedtak i Stortinget. Regjeringa vil legge frem en proposisjon for Stortinget i januar.

Støre-regjeringa har inntil videre bestemt at disse ordningene forlenges til og med 28. februar 2022:

1. Høyere dagpengesats

Du får 80 prosent av lønn inntil cirka 320.000 kroner og 62,4 prosent av inntekt fra 320.000-litt over 638.000 kroner. Det er taket.
Hvis lønna di skulle være høyere enn det, får du ikke uttelling for det på dagpengene.

Når koronaregelverket avvikles, er det tilbake til de vanlige reglene for hvor mye du kan få i dagpenger. Etter de vanlige reglene vil du bare få 62,4 prosent av inntekten din opp til 638.000 kroner.

2. Lavere inntektskrav for å få dagpenger

For å få dagpenger må du ha hatt inntekt på rett under 80.000 kroner de siste tolv månedene. Eller du må ha tjent rett under 240.000 kroner de siste 36 månedene.

– En del av de bransjene som opplever begrensninger er restaurant og service, der vi vet at det er mange i deltidsstillinger og små stillingsbrøker. Vi vil ikke at de skal gå ut i ingenting, derfor senker vi inntektskravet for å få dagpenger, sa arbeids- og inkluderingsministeren da hun gjeninnførte det lavere inntektskravet i dag.

3. Jobbe opptil 60 prosent og samtidig få dagpenger

Du kan være minst 40 prosent permittert og ha rett til dagpenger. Altså, du kan jobbe opptil 60 prosent av din vanlige arbeidstid og få dagpenger. Jobber du mer, mister du dagpengene.
Under de vanlige reglene kan man jobbe inntil 50 prosent og ha rett til dagpenger.

4. Midlertidig forlengelse av dagpenger

Hvis dagpenge- og permitteringsperioden din nærmer seg slutten, vil den bli forlenget fram til 28. februar 2022. Dette gjelder både arbeidsløse og permitterte.

4. Kompensasjon for inntektstap til selvstendig næringsdrivende og frilansere

Mange selvstendig næringsdrivende og frilansere mister inntekter som følge av koronautbruddet. Det ble derfor opprettet en midlertidig ordning for å kompensere tapet av inntekt måned for måned.
Nav dekker 60 prosent av inntektstapet inntil et årlig maksbeløp på cirka 638.000 kroner.
Du må dekke de første 16 dagene etter at inntektstapet oppsto.

5. Dagpenger for lærlinger

Særreglene for lærlinger videreføres, slik at lærlinger som fortsatt er i ordningen kan få dagpenger ut februar.

Ordningen med dagpenger til lærlinger åpnes for nye tilfeller.

6. AAP-mottakere som er avklart for arbeid

Hvis du er ferdig avklart i Nav for å jobbe, men ikke har noen jobb å gå til, har du krav på arbeidsavklaringspenger til 28. februar 2022.

7. Nav kan gi forskudd på dagpenger, hvis køene blir lange

Saksbehandlingstiden i Nav for søknader om dagpenger er nå fire uker, opplyser Nav.

Men du vil kunne søke om forskudd på dagpenger dersom saksbehandlingstiden igjen blir uvanlig lang som følge av korona-pandemien, opplyser Nav. Det er ikke definert hva det betyr. Regjeringa forlenger allerede nå lovhjemmelen som gjør det mulig for Nav å åpne for søknader om forskudd på dagpenger, så de er forberedt hvis køene skulle bli lange.

8. Unntak fra aktivitetskrav

I tillegg vil regjeringa åpne for unntak fra aktivitetskrav for kvalifiseringsprogrammet og sosialstønad, hvis korona-pandemien gjør det vanskelig å gjennomføre aktivitetene.

Ellers gjelder de «vanlige» reglene for dagpenger og permittering:

For permitterte: Du har krav på full lønn fra arbeidsgiveren din fra du mottar varsel om permittering til permitteringen starter. Dette kalles varslingsperioden og er 14 dager. (Dette er den vanlige regelen, ikke et korona-unntak.)

For permitterte: Når permitteringen starter, skal du få lønn fra arbeidsgiveren din i ti dager fra første dag av permitteringen. (Dette er den vanlige regelen, ikke et korona-unntak.)

Tre ventedager før du kan få dagpenger

For både permitterte og arbeidsløse: Det betyr du må gå tre dager uten verken lønn eller dagpenger fra «lønnspliktperioden» til arbeidsgiveren er slutt, til du får utbetalt dagpenger. (Dette er den vanlige regelen, ikke et korona-unntak.)

Dobbel kvote sykt barn-dager

Og for å berolige deg som er i jobb og har barn i skole eller barnehage: Det blir ganske sikkert dobbel kvote med sykt barn-dager i 2022.
Regjeringa vil doble antall dager man kan være hjemme med syke barn, også i 2022. Foreldre kan bruke sykt barn-dager også hvis skoler og barnehager skulle bli stengt, i 2022. Dette er foreløpig et forslag, og skal behandles av Stortinget.

I 2021 fikk foreldre dobbel kvote med omsorgspengedager – også kalt sykt barn-dager. Det betyr at hver familie har minst 40 dager med omsorgspenger tilgjengelig. Familier med flere enn to barn, familier med kronisk syke barn og barn med nedsatt funksjonsevne, får ekstra dager på toppen av dette.

Mye lest: Mottok du dagpenger i 2021? Da kan du få feriepenger neste år

Warning
Annonse
Annonse