JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INGENIØRER I FLT: – Dette er en klasseløs forening. Alle passer inn her, fra sivilingeniører til ufaglærte, forteller FLT-medlem Øyvind Bøe. Både han og Anastasia Isaksen mener det er en styrke.

INGENIØRER I FLT: – Dette er en klasseløs forening. Alle passer inn her, fra sivilingeniører til ufaglærte, forteller FLT-medlem Øyvind Bøe. Både han og Anastasia Isaksen mener det er en styrke.

Martin Guttormsen Slørdal

Her har LO grep om ingeniørene

I oljeserviceselskapet TechnipFMC er LO-forbundet FLT større enn både NITO og Tekna. Over halvparten av medlemmene er ingeniører.24.02.2020
07:53
24.02.2020 08:02

ragnhild@lomedia.no

I Kongsberg Teknologipark ligger teknologibedriftene tett i tett. Her holder Kongsberg Gruppen til, med datterselskapene Kongsberg Maritime og Kongsberg Defence & Aerospace.

Her finnes GKN Aerospace, som bygger komponenter til jetmotorer. Og her har TechnipFMC, Norges største oljeserviceselskap, sitt hovedkvarter for teknologi og innovasjon.

– Kongsberg-avdelingen er teknologilokomotivet vårt, forteller hovedtillitsvalgt Lars Christian Nilsen.

Da Johan Sverdrup-feltet ble åpnet 7. januar i år, var det Technip-FMC som hadde levert og installert produksjonsanlegget på havbunnen.

p

Selskapet har også hatt store kontrakter på Aasta Hansteen-feltet og på utvidelsen av Snorre-feltet.

Oljeeventyret

Selv begynte Lars Christian Nilsen som mekanikerlærling i det som den gang var Kongsberg Våpenfabrikk for 38 år siden. Det var her, i våpenfabrikkens oljedivisjon, det hele startet. Reisen Lars Christian Nilsen og selskapet har vært med på, er en bit av det norske oljeeventyret. Fra rundt 100 ansatte i 1987, har FMC blitt en del av et globalt konsern med 3700 ansatte bare i Norge.

Men Lars Christian Nilsen har også en annen historie å berette: Et aldri så lite fagforeningseventyr.

– Da jeg meldte meg inn i FLT i 1996, var vi rundt 20 medlemmer. Det var bedrøvelige greier. Utenom lønnsoppgjørene var det helt stille. Jeg hørte ingenting fra fagforeninga, forteller han.

Nilsen, som selv hadde bakgrunn som tillitsvalgt i Fellesforbundet, syntes det var for galt, og meldte seg til tjeneste for styret.

Da han overtok som hovedtillitsvalgt i 2004, hadde klubben vokst til rundt 170 medlemmer. Siden bar det rett oppover både for selskapet og klubben.

p

Før oljekrisen traff med et smell i 2014, hadde FLT-klubben vokst til mer enn 1000 medlemmer.

– Bedriften vokste enormt. Det var bare å ta for seg, forteller Nilsen.

Så kom oljenedturen, og det handlet ikke lenger om å rekruttere nye medlemmer, men om å holde på de gamle.

Rundt 1500 ansatte måtte gå de kommende årene. Men fortsatt er Nilsen tillitsvalgt på heltid for mer enn 700 FLT-medlemmer.

Saken fortsetter under bildet.

ØKER IGJEN: Hittil i år har det rent inn med medlemmer, forteller hovedtillitsvalgt Lars Christian Nilsen. Bare i januar har FLT-klubben fått inn 11 nye, sier klubblederen.

ØKER IGJEN: Hittil i år har det rent inn med medlemmer, forteller hovedtillitsvalgt Lars Christian Nilsen. Bare i januar har FLT-klubben fått inn 11 nye, sier klubblederen.

Martin Guttormsen Slørdal

Fikk hjelp av FLT

Mens fagforbundene NITO og Tekna gjerne er førstevalget for norske ingeniører, er LO-forbundet FLT den største fagforeningen i teknoligselskapet TechnipFMC.

336 av medlemmene har en ingeniør-tittel. Regner vi med dem som har ingeniørbakgrunn, men som i dag har andre typer stillinger, utgjør ingeniørene mer enn halvparten av Lars Christian Nilsens medlemmer, anslår han.

– Jeg pleier å si at FLT er LOs ingeniørforbund.

Blant medlemmene i klubben er Anastasia Isaksen. Hun er utdannet sivilingeniør fra Russland, og da finanskrisen smalt i 2008, meldte hun seg først inn i Tekna.

– Jeg var redd for å miste jobben og skjønte at det kunne være lurt å ha en fagforening i ryggen. Siden jeg er sivilingeniør, var det naturlig for meg å velge Tekna, forteller hun.

p

Men da Isaksen noen år senere trengte personlig hjelp fra fagforeningen, var det Lars Christian Nilsen, ikke Tekna, som endte opp med å bistå henne. Dermed var valget opplagt: Isaksen meldte seg ut av Tekna og inn i FLT.

– Lars Christian gjør en formidabel jobb. Jeg vet at dersom jeg skulle stå i fare for å miste jobben, så vil han gjøre alt han kan for at jeg skal beholde den. Hvis ikke han klarer det, så klarer ingen det, sier hun til LO-Aktuelt.

Vant i retten

Det har blitt mange runder med nedbemanning de senere årene. Bare i 2016 gjennomførte Nilsen 121 drøftelsesmøter og 56 forhandlingsmøter om oppsigelse. 14 oppsigelser ble trukket for retten. Av disse ble 11 kjent ugyldige.

Kontrollsystemspesialist Øyvind Bøe mener fagforeningens innsats har blitt lagt merke til.

p

– FLT stilte opp for hvert eneste enkeltmedlem for å ta dem gjennom drøftelses- og forhandlingsmøtene. De klarte å snu bedriftens syn i flere saker, og fikk folk til å beholde jobbene sine.

Det var flere som prøvde å melde seg inn når de skjønte at de sto i faresonen, forteller han.

– Styrken til FLT er at de tar enkeltmedlemmer på alvor, sier Bøe.

Han peker blant annet på at FLT har vært med og fremforhandle spesielle avtaler med bedriften når enkeltmedlemmer har kommet i vanskelige livssituasjoner.

– Sånne avtaler vet jeg det er en god del av, slik at enkeltpersoner har kunnet beholde jobben og samtidig kunnet være til nytte for bedriften.

Selv har han etter hvert lang fartstid som medlem i fagforeningen, og snakker gjerne varmt om FLT til andre kollegaer. At FLT ikke er noe profesjonsforbund for ingeniører, ser han på som en styrke heller enn en svakhet.

– FLT er en forening med gjennomslag, fordi vi har mange medlemmer. Jeg tror det store talls lov er det beste, altså en stor medlemsmasse med en skikkelig organisasjon som kan tale din sak. Derfor blir FLT her på TechnipFMC tatt seriøst, sier han.

– Må tørre å spørre

Det har imidlertid ikke kommet gratis, forteller Lars Christian Nilsen.

– Det har vært hardt arbeid. Som tillitsvalgt må du være litt pågående, og du må tørre å spørre, sier han.

Men når klubben først har blitt stor, er det som om ballen begynner å rulle litt av seg selv, mener han. Blant annet har det vært tradisjon for at FLT forhandler først.

– Vi er den største fagforeningen og har den største innflytelsen, sier Nilsen.

Hovedtillitsvalgt i NITO, Anne-Jenny Archer, vil ikke uten videre gå med på at FLT strekker seg lenger for å hjelpe enkeltmedlemmer. Foreningene samarbeider godt, og medlemmer går begge veier, påpeker hun. Noen går fra NITO til FLT, og andre fra FLT til NITO.

I TechnipFMC har det lite å så for lønna hvilken fagforening man er medlem av, påpeker hun. Archer tror imidlertid yrkessidentiteten er en viktig grunn til at mange velger NITO.

– Noen føler nok at NITO er en litt mer eksklusiv klubb. Selv liker jeg ikke den tankegangen noe særlig, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

OLJESERVICE: TechnipFMC har sitt utspring i Kongsberg Våpenfabrikk sin oljedivisjon.

OLJESERVICE: TechnipFMC har sitt utspring i Kongsberg Våpenfabrikk sin oljedivisjon.

Martin Guttormsen Slørdal

Liker ikke streik

For sivilingeniør Anastasia Isaksen har det ingen betydning hvor mange andre ingeniører som er medlem i fagforeningen.

– Jeg er fornøyd med FLT som fagforening og den jobben gjør. FLT tar vare på folk. Da spiller det ingen rolle at kontingenten er 40 prosent høyere, sier Isaksen.

Men én ting vil hun gjerne ha sagt: Som FLT-medlem er det altfor stor risiko for å bli tatt ut i streik. Som sivilingeniør i en ansvarsfull stilling blir hun like stresset hver gang.

– Jeg sitter med teknisk kompetanse på hele anbudet og har ansvar for å levere anbudsrapport til kunden. Derfor er det kritisk hvis en i min stilling tas ut i streik. Dersom vi ikke leverer i tide, mister vi hele tilbudet. Slik situasjonen er i oljebransjen nå, teller hvert eneste prosjekt, sier Isaksen.

Aller helst skulle hun helst sett at det ikke fantes noe som het streik.

– Det er nok med to revolusjoner i Russland, ler Anastasia Isaksen.

TechnipFMC

• Globalt teknologiselskap som leverer løsninger til olje-, gass- og energisektoren.

• Selskapet er et resultat av en fusjon mellom Technip og FMC Technologies i 2017.

• 37 000 medarbeidere i hele verden.

• 3700 ansatte i Norge.

• Omsetter i Norge for 10,5 milliarder kroner.

• Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) har over 700 medlemmer i selskapet.

Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT)

• LO-forbund med om lag 21 000 medlemmer.

• Organiserer ledere og tekniske funksjonærer, men også studenter og selvstendig næringsdrivende.

• Etablert i 1951 under navnet Norsk Forbund for Arbeidsledere og Tekniske Funksjonærer.

• Skiftet navn til Forbundet for Ledelse og Teknikk i 1994.

Som tillitsvalgt må du være litt pågående, og du må tørre å spørre.

Lars Christian Nilsen, hovedtillitsvalgt i FLT

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
24.02.2020
07:53
24.02.2020 08:02Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger


Flere saker