JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Innfør sommertid hele året»

Natt til søndag skal vi igjen stille klokka – en time fram mot sommertid.
Ordningen med sommer- og vintertid er på hell.

Ordningen med sommer- og vintertid er på hell.

Kjell Werner

KOMMENTAR: Kjell Werner, ansvarlig redaktør ANB

Dette er en ordning som nå klokelig synes å være på hell. EU-parlamentet har nemlig vedtatt å avslutte vekslingen mellom sommer- og vintertid (som egentlig er normaltid) to ganger i året. I så måte ligger det an til nye tider i 2022.

Gjeldende norske ordning med sommertid stammer fra 1980, og Norge følger nå EUs system. Det innebærer at klokka stilles en time fram natten til siste søndag i mars og ditto tilbake siste søndag i oktober. Ideen med sommertid ble lansert av Benjamin Franklin allerede i 1784 som et tiltak for å spare på stearinlysene, men ideen ble i praksis først utprøvd under første verdenskrig.

Hovedargumentet for å fortsette med sommertid har vært å nyttiggjøre seg av sollyset lengre. Men det er store ulemper med å stille klokka fram og tilbake to ganger i året. Forskning kan fortelle oss at menneskekroppen bruker fem dager på å venne seg til å stå opp en time tidligere.

• Følg oss på Facebook

Det er også en myte at det spares energi på å ha sommertid. Mer interessant er det å se på helseeffektene. En amerikansk undersøkelse forteller om 24 prosent flere hjerteinfarkt i Michigan-området mandagen etter overgang til sommertid! Russland har for lengst gått over til sommertid hele året.

Det er ikke bare menneskene som sliter med døgnrytmen når klokka skrus fram og tilbake. For bøndenes husdyr, og da spesielt melkekyr, er det problematisk å ha en glidende overgang når klokka stilles vår og høst.

EU-parlamentet har altså sagt sitt, men det gjenstår fortsatt en viktig avklaring. Nå gjelder det å få bestemt seg om det skal være sommertid eller normaltid hele året. EU-landene har fått ett år på seg til å gjøre sine valg, og så må det skje en koordinering på overordnet plan.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Paradoksalt nok er utenforlandet Norge her nærmest tvunget til å følge EU. Norge er så sammenvevd med våre naboland på en rekke områder, ikke minst kommunikasjonsmessig, at det vil bli veldig utfordrende for å velge alenegang. For å kunne dra nytte av de lyse sommerkveldene i Norge, vil det være en fordel om resultatet blir sommertid hele året. Men vi kan sikkert leve godt med normaltid også.

Hovedpoenget er at mange sliter med å justere søvnrytmen to ganger i året. Helseargumentet bør være det viktigste. EU-politikere har fått opp øynene. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) synes det er «helt greit» at også vi her i Norge slutter å stille klokka på denne måten. Nå må flere norske politikere se sin besøkelsestid. De må våkne fra sin tornerosesøvn.

Warning
Annonse
Annonse