JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs lærlingepatrulje:

Jenter er mer utsatt for lovbrudd i lærlingetiden enn gutter

Lærlingepatruljen til LO har avdekket brudd på lovverket ved fire av ti bedriftsbesøk. Jenter opplever brudd i større grad enn guttene. Det vil LO nå ta tak i.
Sindre Hornnes er ny ungdomsrådgiver i LO

Sindre Hornnes er ny ungdomsrådgiver i LO

Anders Hauge-Eltvik

helge@lomedia.no

LOs sommerpatrulje er gjennomført hvert år siden 1985 og er blitt velkjent. På LO-kongressen i 2017 ble det vedtatt å utvide med en lærlingepatrulje i tillegg. 1375 lærlinger er besøkt og intervjuet. LOs lærlingepatrulje jobber blant annet med å sørge for at lærlingebedrifter er påpasselige med å følge opplæringsplaner, opplæringsloven og gjeldende lønns- og arbeidsvilkår.

Det ble oppdaget brudd på hele 604 arbeidsplasser. Det utgjør en bruddprosent på 43,9 prosent.

På hvert besøk hvor man fant brudd, var det gjennomsnittlig halvannet brudd.

Strukturelle forskjeller

Det vanligste bruddet besto i at lærlingene ikke fikk nok tid til å jobbe med opplæringsboken sin i arbeidstiden. Andre brudd gjelder manglende informasjon om verneombud, at lærlingene ikke har fått tilstrekkelig opplæring, brudd på halvårssamtale og feil grunnlag for overtidsnorm.

Undersøkelsen har imidlertid også vist strukturelle forskjeller mellom lærlinger, spesielt i forhold til kjønn. Mens fire av ti gutter opplevde lovbrudd, var det nærmere fem av ti jenter som opplevde det samme.

Jenter utsettes også for flere lovbrudd enn guttene innenfor samme bransje.

LOs ungdomsrådsgiver, Sindre Hornnes, er overrasket over funnet.

– Dette er tall som bør bekymre. Det gjelder på tvers av forbund. Men det er usikkert hva det skyldes, bortsett fra at det viser klare strukturelle forskjeller i arbeidslivet, sier Sindre Hornnes til FriFagbevegelse.

Hvor mye skal en lærling ha i lønn? Her er 10 spørsmål og svar om lærlinger

Helt uakseptabelt

LO-sekretær Trude Tinnlund poengterer at lærlingene er fremtidens arbeidstakere og representerer dermed fremtidens arbeidsliv.

– Vi i LO jobber for gode arbeidsvilkår for alle fagarbeidere, og mener selvfølgelig at strukturell forskjellsbehandling mellom kjønnene er helt uakseptabelt, sier LO-sekretær, Trude Tinnlund som blant annet har ansvaret for fag- og yrkesopplæring, samt høyere yrkesfaglig utdanning i LOs ledelse.

Forskjellen er størst innenfor mannsdominerte yrker.

* Blant elektrikerlærlingene svarer kun 3,8 prosent av guttene at de ikke har fått tilstrekkelig opplæring, mens hele 16,7 prosent av jentene svarer det samme.

* Blant industrimekanikere oppgir 20 prosent av jentene at de ikke har fått tilstrekkelig opplæring hos sin arbeidsgiver. Kun 5,3 prosent av guttene oppgir det samme.

Tallene kan være litt usikre, fordi det er flere gutter enn jenter som er intervjuet.

– Man kan håpe på at den prosentvise forskjellen mellom kjønnene hadde vært noe mindre dersom vi hadde snakket med et likt antall kvinnelige og mannlige lærlinger innenfor hver bransje. Tendensen er likevel ikke til å ta feil av, mener Trude Tinnlund.

Fagbrev: Da elektrikerlærling Rebecca sjekket mulighetene hun har etter fagbrevet, ble hun overrasket

Mangler fagarbeidere

LO-sekretæren er tydelig på at hun ikke tror lærlingebedrifter med viten og vilje forskjellsbehandler lærlinger avhengig av kjønn, men mener LOs rapport viser at det er behov for å se på tiltak som reduserer kjønnsdiskriminering.

– Norge risikerer å mangle om lag 90 000 fagarbeidere i 2035. Vi trenger at flere unge velger yrkesfaglig utdanning. Da har vi rett og slett ikke råd til at halvparten av fremtidens arbeidstakere opplever at de får mangelfull opplæring eller dårligere betingelser kun fordi de er kvinner. Norge er helt avhengig av å ta godt vare på fremtidens fagarbeidere, for dette er verdifulle hoder som vi ikke har råd til å miste. Lærlingebedriftene spiller en avgjørende rolle i å sikre at flest mulig mestrer og fullfører utdanningen sin, og denne muligheten skal selvfølgelig være akkurat like stor for menn og kvinner, sier Trude Tinnlund.

Trives på jobb

Patruljen har intervjuet lærlinger innenfor alle bransjer, blant annet helsefagarbeidere, elektrikere, industrimekanikere og salgsmedarbeidere. De fleste lærlingene trives på jobb.

– De lærer det de skal og har det i hovedsak bra. Men vi ser også en rimelig stabil bruddprosent. Nå ser vi færre brudd på opplæringsloven, men flere brudd i forhold til på arbeidsmiljøloven.

– Mange lærlinger er unge arbeidstakere som ikke har store kunnskaper om rettighetene de har i arbeidslivet. Dette gjør lærlinger sårbare for at arbeidsgivere ikke alltid gjør pliktene som de har overfor lærlingene, og at utnyttelse av lærlingene kan bli satt i system, heter det i rapporten.

Hornnes mener årets patrulje viser viktigheten av å arrangere LOs lærlingepatrulje og annen bevisstgjøring av både arbeidsgivere og unge arbeidstakere om hvilke rettigheter og plikter det er i arbeidslivet.

– Det er vesentlig færre brudd i bedrifter med tariffavtale. I bedrifter med tariffavtale er bruddprosenten 42,2 prosent, mot 64 prosent i bedrifter uten tariffavtale. Det viser at et organisert arbeidsliv er det viktigste en kan gjøre for å ha ordnede forhold for lærlinger. At den ansatte i seg selv er organisert gjør at det blir færre brudd på lovverket, mener Hornnes.

Warning
Annonse
Annonse