Johansen vil ha mer politikk på arbeidsplassene
Raymond Johansen etterlyser en bred politisk diskusjon på norske arbeidsplasser. Han slår fast at fraværet av diskusjon rammer Arbeiderpartiet hardt.
- Jeg hører om tillitsvalgte som blir bedt om å sette seg en annen plass hvis det diskuteres politikk, forteller Raymond Johansen.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
morten.hansen@lomedia.no
– Folk føler at lønna og trygge arbeidsplasser ordnes av LO med hjelp av Arbeiderpartiet, mens de mener valget handler om man er for eller mot bompenger – og derfor stemmer de Frp, sier Johansen.
Arbeiderpartiets partisekretær etterlyser et større fagligpolitisk samarbeid lokalt. Han konstaterer at det fagligpolitiske samarbeide fungerer bra sentralt, men variabelt rundt omkring i landet.
– Det fagligpolitisk samarbeid er en av pilarene i det norske velferdssamfunnet, både som motmakt mot kapitalen og garantist på at arbeidstakerne har innflytelse på samfunnsutviklingen, sier Johansen.
Han påpeker at dette samarbeidet må være mer enn at ledelsen i LO og Arbeiderpartiet møtes over kaffe og smørbrød hver fjortende dag.
– Valgresultatet har vist at det ikke er nok. Mange LO-medlemmer som stemte på oss i 2009, valgte i år Høyre, Frp eller sofaen. Dette gjaldt både i offentlig og privat sektor, konstaterer Johansen.
Partisekretæren savner den politiske samtalen på arbeidsplassen.
Fullstendig avpoliitisert
– Mange steder er det fullstendig avpolitisert. Jeg hører tillitsvalgte som blir bedt om å sette seg en annen plass hvis det diskuteres politikk.
Johansen forteller om en stor arbeidsplass i Vestfold hvor 60 prosent av LO-medlemmene stemte Frp, hovedsakelig på grunn av bompenger. Ingen brydde seg om ostetollen, selv om det var avgjørende viktig for deres arbeidsplass.
Kleint å snakke politikk
– I dag bryr de seg om ostetollen, sier Johansen.
Han mener det illustrerer utfordringen: Partipolitikk kan virke påtrengende.
– Det er kleint å snakke om politikk, sier Johansen.
Han mener frykten for å diskutere partipolitikk har spredt seg langt inn i fagbevegelsens rekker – også sentralt. Johansen påpeker at mange forbund ikke ville gå lenger enn å oppfordre folk til å bruke stemmeretten. Det synes han er feil strategi.
–- Forholdene på arbeidsplassen er politikk. Da betyr det noe hvem som sitter med regjeringsmakten, understreker Johansen.


Nå: 0 stillingsannonser