JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Oslo stortingsvalget 2021:

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

De rødgrønne partiene fester grepet om Oslo, mens flere av de borgerlige partiene ligger an til å gjøre svært dårlige valg, viser det siste Oslo-barometeret fra Opinion.


09.05.2021
19:58
18.05.2021 08:55

Sammenlignet med valgresultatet i Oslo i 2017 blir Fremskrittspartiet halvert fra 9,5 til 4,7 prosents oppslutning. Også Venstre faller kraftig fra 8,4 til 5,1 prosent. Det viser Oslo-barometeret Opinion har laget på vegne av Frifagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

Tybring-Gjedde er rolig

– Det tar jeg ikke veldig seriøst. Vi ble målt til 9,2 prosent i Nettavisen for bare noen uker sida, så det tallet tar jeg med en klype salt, sier Oslo Frps førstekandidat og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

– Målingen viser at vi er 4-5 partier som slåss om andremandatet, som ved forrige valg. Det er vi klar over. Det er ikke uvanlig at valgkampene i Oslo blir tøffe, og jeg vet at min posisjon er en kampplass, sier andrekandidat og stortingsrepresentant for Oslo Venstre, Ola Elvestuen.

Ap tilbake, de rødgrønne fram

Selv om Høyre gjør en god stortingsmåling blant Oslofolk med 27,4 prosents oppslutning (+1,0) er målingen dårlig nytt for borgerlig side av politikken. I tillegg til at Venstre og Frp gjør det dårlig er også Krf langt unna et mandat, og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er så godt som utradert. Den rødgrønne siden av politikken styrker seg tilsvarende.

SV kraftig fram

Arbeiderpartiet går, sammenlignet med valgresultatet i 2017, tilbake 3,6 prosentpoeng til 24,8 prosents oppslutning, men både Rødt (+ 0,9), MDG (+ 1,5), Sp (+ 3,2) og særlig SV styrker seg. SV ligger an til å gjøre et brakvalg i hovedstaden. I 2017 landet de på 9,3 prosents oppslutning. I denne målingen blir partiet målt til 14,7.

– Koronakrisa har tydeliggjort behovet for mer rettferdig fordeling. Vi står midt i en samfunnskrise som virkelig forstørrer de underliggende klasseforskjellene vi hadde fra før, og det må vi få gjort noe med, sier leder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Grafikk: Dagsavisen

Ap går fram fra 19-valget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, trekker fram at selv om Ap går noe ned sammenlignet med valgresultatet 2017 er det en vesentlig framgang fra resultatet i lokalvalget i 2019. Da fikk Ap 20 prosent av stemmene.

– Dette er en veldig god måling å ha med seg inn i valgkampen. Fem prosent opp fra kommunevalget viser at flere Oslo-folk ønsker seg en ny regjering i Norge, sier Jacobsen.

Bompengepartiet borte

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, sier hovedinntrykket av målingen er at det er nogen lunde stabilt i Oslo-politikken om dagen.

– Sammenlignet med valgresultatet i 2017 ser vi en trend der Arbeiderpartiet går litt tilbake, mens de andre rødgrønne partiene går fram. Oslo er jo stedet der SV, Rødt og MDG ligger virkelig godt an og har betydelig støtte. Også Senterpartiet går fram, så vi ser en fragmentering på den rødgrønne sida. Den ser vi i hele Norge, men særlig Oslo leder an, sier Bergh.

Også han merker seg at dette er en dårlig måling for Frp og Venstre. For Venstres del kan et godt valgresultat i Oslo være avgjørende for om de kommer over eller under sperregrensa på 4 prosent til høsten.

God måling for de rødgrønne

Bergh påpeker også at dette er en svært god måling for den rødgrønne blokken. Oslo har i mange år vært en by der det har vært ganske jevnt mellom blokkene på høyresida og venstresida ved valg. Nå ser den rødgrønne sida ut til å dra i fra.

– Oslo har bevegd seg mot den rødgrønne siden. Det er påfallende at både SV og Rødt går fram. Oslo blir en mer radikal by, men med en ganske fragmentert venstreside. Arbeiderpartiet dominerer ikke like mye som før, sier Bergh.

Bompenger

På denne målingen er Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), som var lokalvalgets store vinner i 2019 med 5,8 prosent, helt ute av kampen om en plass på Stortinget.

– FNB har omtrent forsvunnet helt fra velgernes oppmerksomhet. De er ikke det første partiet som har vært en døgnflue. De mobiliserte på én sak og var en protestbevegelse mot bompenger, men de har slitt litt her i Oslo med lite innflytelse. Ellers har mediedekningen vært preget av konflikter innad i partiet siden lokalvalget. Det som er interessant er hva de som stemte FNB ved lokalvalget sist gjør nå. Mange av dem bor i Groruddalen og er tidligere Ap-velgere. Kan Ap ta dem tilbake? Eller går de til Senterpartiet? Det er et interessant spørsmål, sier Bergh, som samtidig understreker at på denne tiden av året før lokalvalget, var heller ikke FNB særlig synlige på målingene.

Maktposisjon

Tybring-Gjedde i Frp ønsker ikke kommentere målingen ytterligere, men Elvestuen i Venstre mener han og partiet nå må vise fram hva de ønsker å få til framover etter å ha sittet i maktposisjon i snart åtte år.

– For meg handler det om at jeg skal få gjennom rusreformen og klima. Det handler også om viktige Oslosaker som satsing på kollektiv, nasjonalpark i Østmarka og en handlingsplan for Oslofjorden. Hvis du tar med Ullevål-saken, få nedgradert regjeringskvartalet og videre kamp for Manglerudtunnelen så er det mange saker som er helt avgjørende for Oslo der vi trenger Venstre framover, sier Elvestuen.

– Trygt under pandemien

Jacobsen i Oslo Ap, som er partiets femtekandidat til stortingsvalget, mener Aps tross alt ganske gode måling, er et tegn på at Oslo-folk ønsker at politikken som er ført i Oslo de siste fem og et halvt årene er noe de ønsker inn i regjeringskontorene.

– Vi har styrt Oslo trygt gjennom et krevende år prega av pandemien og konsekvenser for folks liv og helse. Jeg tror også velgerne i Oslo setter pris på det og ser at det er den måten vi styrer på i Oslo som bør prege den nasjonale politikken, sier han.

Eidsvoll i SV peker på noe av det samme.

– Jeg tror mange ser at det rødgrønne byrådet i Oslo får til endringer som handler om å rulle ut velferdsreformer og å ta miljø og klima på alvor. Den politikken er populær, og folk ønsker seg nok mer av det på nasjonalt nivå, sier hun.

Om Oslobarometeret

Opinions Oslo-måling er gjennomført på oppdrag fra FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

603 personer i Oslo er intervjuet ved tilfeldig utvalg, og ble spurt om hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. 73,7 prosent avga svar om partipreferanse.

Intervjuene ble gjennomført 3.-5. mai per telefon. Feilmarginen er på 1,7 til 4 prosent, og er størst for de største partiene.

09.05.2021
19:58
18.05.2021 08:55



Mest lest

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerpar gikk på millionsmell: – Dette er så bittert

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle ansatte av med tidligpensjon

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (t.v.) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (t.h.) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I midten går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på fraværet

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Lene og Vegard gikk opp 120.000 i lønn – med hjelp fra sjefen

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

Ny pensjonsalder: Dette har LO gått med på

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

– Sju partier har kastet hele det arbeidende folk under bussen

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Anja G. Hvale er mye på farta. Grenland brann og redning skal nemlig levere tjenester til Porsgrunn, Bamble, Drangedal, Kragerø og Skien kommune.

Hanna Skotheim

Anja ser mer enn brannrisiko når hun drar hjem til folk

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Jørn Eggum og Knut Sunde ved oppstarten på lønnsoppgjøret

Håvard Sæbø

Nå starter oppgjøret som avgjør lønna di. Dette er hovedkravet

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler  seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

LIVSNERVE: Posten i Ukraina leverer brev, trygd og pensjonser til befolkningen. Men postbud Ndija Sapun må gå med skuddsikker vest, og føler seg aldri trygg i Kherson - rett ved frontlinjen i krigen.

Ole Dag Kvamme

Nadija går postruta med skuddsikker vest

Alf Ragnar Olsen

Postbud flytter fra rotter og minus 28 – men frykter noe av lagfølelsen kan gå tapt


Flere saker