–Oljefondet bør vri investeringene mer bevisst mot selskaper som driver klimavennlig produksjon, sier LOs 2. nestleder, Hans Christian Gabrielsen.
Terje I. Olsson
Klimaomstilling må være rettferdig
BERLIN: I Norge har vi redusert klimautslippene fra industrien med nesten 40 prosent det siste tiåret. Omstilling er altså mulig, men det må skje på en rettferdig måte, sa LOs Hans Christian Gabrielsen på IFS-kongressen i Berlin tirsdag.
frifagbevegelse@lomedia.no
Gabrielsen tok opp norske erfaringer i en internasjonal sammenheng i en egen arbeidsgruppe om klima, grønne jobber og sosial rettferdighet på den faglige verdenskongressen. Han forsikret at norsk LO er helt på linje med IFS-politikken om en rettferdig omstilling, «just transition». Det gjelder både nasjonalt og internasjonalt.
Et særlig forhold som gjelder Norge er forvaltningen av det såkalte Oljefondet eller Pensjonsfondet. LO er opptatt av at Fondet i større grad vrir sine investeringer i mer klimavennlig retning, og selger seg ut av svært klimaskadelig virksomhet.
–Den lange omstillingen i Norge må fortsette. Det vi ser nå er resultat av strenge utslippskrav og prisen på utslipp. Denne kombinasjonen har vært en pådriver når det gjelder forskning og teknologiutvikling, sier LOs 2. nestleder.
Gabrielsen understreker viktigheten av at omstilling til klimavennlig produksjon ikke bare skjer i noen land, men at det skjer internasjonalt. En god klimaavtale må derfor inneholde løsninger for teknologioverføring til fattige land som ikke har råd til å omsette de klimakravene industrilandene har jobbet med i mange år.
–Det er de rike industrilandene som har hovedansvaret for de problemer vi står overfor med menneskeskapte klimaendringer. Derfor er det riktig at vi også bidrar mest til å løse dette, sier Gabrielsen.
–Fullskalaanlegget på Mongstad var ingen suksess. Hvordan ser LO på det?
–Fullskalaanlegget er terminert, men det betyr ikke at alt gikk galt. Mange glemmer at 60-70 prosent av midlene til testsenteret på Mongstadanlegget er brukt til forskning og utvikling. Det er ikke bortkastet. I stedet for å jamre over dette ene fullskalaforsøket mener jeg at vi bør ha ambisjoner om flere CCS-anlegg i Norge. Vi må ikke gi opp her.
–På IFS-kongressen her i Berlin treffer du kolleger som står fremst i køen for å fortsette og gjerne utvide produksjon av brunkull. Hva sier du til dem?
–Ja, da er vi jo nettopp tilbake til dette med rettferdig omstilling. Bare i Polen er det rundt 60.000 ansatte i kullgruvene. Hva sier du til dem når du ikke har noe alternativt arbeid å tilby, spør Hans Christian Gabrielsen.
Han forteller at han nylig var i den franske byen Lille, som før var senter i en stor gruvearbeiderregion. Nå er det skyhøy arbeidsledighet. De forsøker å skape nye arbeidsplasser og satser på turisme, men det slår heller ikke til. Lille er et typisk eksempel på at man må sørge for rettferdig omstilling blant annet gjennom etter- og videreutdanning.
Ellers vil LO neste mandag legge fram en ny klimastrategisk plan for de neste årene, der nettopp rettferdig omstilling er gjennomgangstonen. I klimaarbeidet har LO videreført det tradisjonelle trepartssamarbeidet, men for mange av fagorganisasjonene som møter i Berlin er den type samarbeid helt uaktuelt. I mange land arbeider fagbevegelsen under ekstremt vanskelige forhold og i den grad de har noen kontakt med myndighetene, så er det negativt.
Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS):
Stiftet 1. november 2006 da den sosialdemokratiske og den kristeligdemokratiske fagforeningsføderasjonen slo seg sammen.
IFS representerer 176 millioner fagorganiserte, fordelt på 325 organisasjoner i 161 land og territorier (.
LO, Unio og YS er norske medlemmer i IFS.
Unio-leder Anders Folkestad sitter i verdensstyret for IFS, mens LO-leder Gerd Kristiansen er vararepresentant. President er Michael Sommer, leder for DGB i Tyskland.
IFS-sekratariatet, med 80 ansatte, er basert i Brussel og ledes av australske Sharan Burrow.
IFs har regionale organisasjoner i Asia/Stillehavet, Afrika og Amerika. I Europa samarbeider man tett med Den europeiske faglige samorganisasjonen (EFS).
IFS tredje verdenskongress avvikles i Berlin 18. – 23. mai.
Mer fra IFS-kongressen:
Klimaomstilling må være rettferdig (21.05.2014)
Qatar må velge mellom VM og Kafala (19.05.2014)
Drar hjem for å møte IOC-presidenten (19.05.2014)
Multi-kulti, sport og politikk (19.05.2014)'
Faglig samling i Berlin (18.05.2014)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm